Republica Moldova are nevoie de un Pinochet?

 

Ziua Europei la Bălţi a început cu fanfară militară

Ziua Europei a venit la Bălţi pe 14 mai. Capitala de nord a Moldovei a întâmpinat cu fanfară militară, cu marşuri cadenţate delegaţia oficială alcătuită din Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Marian Lupu, preşedintele interimar al Republici Moldova, şi alte persoane oficiale, ambasadori ai unor ţări europene la Chişinău. Scenariul sărbătorii nu s-a deosebit mult de cel de la Chişinău: la ora 13.00, a fost deschis „orăşelul european”, la 14.00, oficialii au inaugurat de pe scenă Ziua Europei la Bălţi, după care au urmat degustări din bucătăria europeană, lecţii de limbi europene şi un concert cu interpreţi autohtoni. Seara a culminat cu recitalul formaţiei britanice Monarchy.

De această dată, ţările care şi-au instalat corturile au fost mai puţine la număr. Au lipsit Spania, Olanda, Slovenia. Deşi mulţi bălţeni nu erau la curent cu semnificaţia evenimentului, ei nu au ezitat să se alăture participanţilor. Unii veneau de la cumpărături, de la piaţă, alţii erau ademeniţi de muzica răsunătoare şi, întrebând de organizatori ce se întâmplă în centrul oraşului, mergeau pe la corturi să prindă rând la bucate europene.

Raisa Petrovna: „Am ajuns întâmplător aici”

„Am ajuns întâmplător aici, abia acum am înţeles că e ceva legat de Europa. Aici se celebrează unirea cu Europa, aşa am înţeles eu. Consider că toate republicile trebuie să se unească şi să renunţe la ostilităţi”, a spus pentru JURNAL Raisa Petrovna, o fostă cetăţeană a Ucrainei, stabilită la Bălţi de 30 de ani. Un alt bălţean pe nume Arcadie e de părerea că avem de aşteptat prea mult până ajungem în Europa. „Nu ştiu dacă Bălţiul este un oraş european, n-am fost niciodată în Europa, deşi din punct de vedere al mentalităţi acest oraş este mai aproape de Urali decât de Bruxelles”, a menţionat Arcadie. Un alt bălţean, Vladimir, consideră că Moldova are nevoie de un Pinochet pentru a adera la Europa. Rugat să explice ce vrea să spună prin aceasta, Vladimir a refuzat să mai răspundă. Amintim că dictatorul cilian este cunoscut prin politica ostilă faţă de comunişti, acesta exterminând mii de compatrioţi de ai săi, membri ai partidului comunist.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)