Republica Moldova ar putea deveni a ţară a berii


 

Datorită unei colaborări dintre Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Companiei producătoare de bere „Efes Vitanta Moldova Brewery” în Republica Moldova va fi posibil de a cultiva materie primă pentru bere de calitate.

Vinerea trecută, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, Vasile Bumacov, ambasadorul Turciei în R. Moldova, Mehmet Selim Kartal, şi directorul general al companiei producătoare de bere „Efes Vitanta Moldova Brewery” (EVMB), Kamil Yazici, au inspectat culturile de iarnă de orz pentru bere din raionul Floreşti.

 

Negocierile dintre administraţia companiei „Efes Vitanta” şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM s-au încheiat cu o cooperare fructuoasă. În timpul vizitei ministrului V. Bumacov la fabrica de bere EVMB, au fost puse bazele unei colaborări reciproc avantajoase dintre mediul de afaceri şi stat, în beneficiul ambelor părţi implicate.

 

„Berea se va înrădăcina în pământurile R. Moldova”

 

„Mă bucur că în R. Moldova există un lider vădit în industria locală de producere a berii – compania „Efes Vitanta Moldova Brewery”, care şi-a ales ca principiu fundamental al organizării producţiei respectarea celor mai înalte standarde internaţionale de calitate/securitate. Vizitând această întreprindere înainte de lansarea proiectului de cultivare a orzului de bere, m-am asigurat că „Efes Vitanta Moldova Brewery” produce bere folosind cele mai moderne echipamente tehnice şi materie primă de calitate înaltă. Deocamdată importată, însă sunt sigur că datorită eforturilor acestei companii şi a agro partenerilor acesteia, foarte curând, în RM va apărea o nouă ramură a agriculturii – cultivarea orzului de bere. Sper că în viitorul cel mai apropiat va veni şi rândul malţului şi chiar al unei culturi mult mai exigente – hameiul. Ca rezultat, berea noastră se va înrădăcina, în sensul direct al cuvântului, pe pământurile Moldovei”, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

 

Calitatea ‘Efes Group’

 

În toamna acestui an, cea mai mare companie producătoare de bere din RM, „Efes Vitanta Moldova Brewery” a semnat un contract de colaborare în domeniul cultivării orzului de bere cu o companie agricolă locală. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii al RM, „Efes Vitanta Moldova Brewery” a importat din Turcia 20 de tone de seminţe de orz de iarnă utilizate la plantaţiile Efes Group din regiunea Thrace, unde iernile sunt destul de reci.

 

Aceste seminţe au fost plantate pe un lot de 95 ha. Specialiştii întreprinderii se aşteaptă, în cazul condiţiilor meteorologice favorabile, la o recoltă de aproximativ patru tone de orz per hectar. În primăvara anului 2013, administraţia „Efes Vitanta Moldova Brewery”, împreună cu agro-partenerul său, planifică să cultive orz de primăvară pe o suprafaţă de 500 ha, pentru a strânge o recoltă de cel puţin 1,8 mii tone de orz.

 

Pentru început, acest orz va fi destinat direct producerii de bere, fără a fi transformat în malţ. „Efes Vitanta” dispune de licenţă pentru producerea unui soi de bere atât din malţ, cât şi din orzul de bere nemalţificat.

  

„În 2003, concernul ‘Efes Group’ a achiziţionat uzina de bere din Chişinău, ‘Vitanta’ cu 12,5 mil. de dolari. Până în 2012, inclusiv, a investit în această întreprindere 100 mil. de dolari. Nivelul de calitate a echipamentelor şi a proceselor tehnologice este la fel de înalt ca şi nivelul de calitate a produselor noastre. Astfel, am investit pentru început în modernizarea echipamentelor de producere a berii. Problema asigurării procesului de producere a berii cu materie primă, asemenea foştilor proprietari ai fabricii de bere, o rezolvam prin importul din Germania, Cehia, Slovacia, Ucraina a hameiului şi malţului de înaltă calitate. Însă acum, când faza de modernizare a proceselor de producere a berii se apropie de final, noi suntem în stare să redirecţionăm o mare parte a investiţiilor pentru dezvoltarea unei proprii baze de materie primă în R. Moldova. Logica unui business eficient ne cere să fim în cadrul acestui proiect nu doar operativi, ci şi prudenţi. De aceea ne-am propus să realizăm acest proiect în câteva etape, iar fiecare din etapele următoare va începe cu finalizarea reuşită a etapei precedente”, spune Kamil Yazici.

 

Ingredientele unei beri clasice

 

Etapele de formare a unei baze de materie primă corespunde, în mod evident, cu ingredientele unei beri clasice – apă, malţ de orz, hamei şi drojdii. Problema calităţii apei a fost rezolvată cu mult timp în urmă: în urma procesului de modernizare, fabrica de la Chişinău a fost echipată cu aparataj ultramodern german, care asigură cea mai eficientă schemă de prelucrare şi tratare a apei – etapă după care compoziţia apei devine optimă pentru producerea berii de calitate înaltă ce corespunde standardelor de calitate naţionale şi internaţionale.

 

Un alt ingredient, probabil cel mai important, al unei beri naturale este malţul de orz – de calitatea acestei materii prime depinde în mod direct şi calitatea berii. Până în prezent, „Efes Vitanta” importa malţ de orz de calitate înaltă de la furnizorii de peste hotare, iar acum a hotărât să exploreze posibilitatea de a cultiva orz în R. Moldova, cu scopul de a investi în dezvoltarea agriculturii moldoveneşti şi posibilitatea de asigura malţ de bere produs local.

 

 

De remarcat faptul că, în 2012, după evaluările preliminare, „Efes Vitanta Moldova Brewery” a utilizat în producţia de bere circa 15 mii tone de malţ, ceea ce constituie aproximativ 19 mii tone de orz de bere. Până în 2020, compania planifică să mărească volumul de producţie şi, eventual, cererea cantităţii de orz de bere până la 23 mii tone. Iar aceasta constituie aproape 30 mii de tone de orz de bere. În prezent, compania achiziţionează malţul de peste hotare, cheltuielile pentru acest produs ajungând în ultimii ani la 5,5-6 mil. de euro pe an. În viitor, în cazul realizării planurilor de extindere a producerii de bere, aceste cheltuieli pot ajunge până la 10 mil. de euro sau poate chiar mai mult, deoarece produsele agricole de pe piaţa mondială devin tot mai scumpe.

 

Cultivarea materiei prime în R. Moldova

 

Potrivit lui Kamil Yazici, din punctul de vedere al bilanţului de plăţi, va fi mult mai convenabil pentru ţară ca aceşti bani să rămână în RM. Pentru agricultorii din R. Moldova va fi foarte interesant să câştige o parte considerabilă din aceşti bani. Pe lângă aceasta, ar fi foarte util pentru „Efes Vitanta Moldova Brewery” să aibă materie primă proprie şi de calitate în interiorul ţării, pentru a reduce costurile de transportare, cel puţin. Cel mai probabil, aceasta va duce la scăderea preţului de cost al produselor, ceea ce va consolida competitivitatea acestora pe piaţa locală şi, pe viitor, pe pieţele internaţionale. Şi consumatorii vor avea de beneficiat – vor fi în continuare asiguraţi cu un produs proaspăt, calitativ şi natural, care a devenit acum mult mai autohton.

 

„Acest proiect va permite explorarea oportunităţilor agricole bogate ale R. Moldova privind localizarea materiei noastre prime agricole, contribuind la dezvoltarea agriculturii moldoveneşti şi crearea de noi locuri de muncă noi. Astfel, rezultatele acestei colaborări vor fi reciproc avantajoase şi pentru companie şi pentru ţară”, a declarat Directorul General al Efes Vitanta.

 

Rezultate reciproc avantajoase

 

Managerii „Efes Vitanta Moldova Brewery” speră să implementeze proiectul de cultivare a orzului de bere în decurs de trei–cinci ani: în primul an se preconizează compensarea a 10% din cererea de materie primă din contul producţiei autohtone, în al doilea an – 30-50%, apoi – 100%.

După ce în R. Moldova se va stabiliza procesul de producere a orzului de bere în cantităţi suficiente şi de calitate bună, administraţia „Efes Vitanta Moldova Brewery” intenţionează să analizeze oportunitatea construirii unei fabrici proprii de producere a malţului.

 

O fabrică de producere a malţului modernă şi automatizată, care ar fi în stare să asigure producerea malţului de calitate înaltă reprezintă un proiect de zeci de milioane de dolari. Însă dacă investitorul, pe lângă loialitatea unui număr mare de amatori de bere autohtonă, va mai avea parte de o bază de materie primă sigură şi suport din partea statului, şansele de a realiza un asemenea proiect vor creşte brusc.

 

Fabrică modernă şi automatizată

 

Cheia unui gust de succes al berii şi a cererii mari din partea consumatorilor o reprezintă, cu siguranţă, ingredientele naturale de calitate înaltă utilizate la fabrică în procesul de producere a berii. Pe lângă aceasta, o altă componentă importantă a calităţii berii reprezintă controlul strict al calităţii la fiecare etapă de producere, precum şi echipamentul modern.

 

Uzina de bere din Chişinău asigură ambele componente şi corespunde cerinţelor şi standardelor înalte – toate datorită investiţiilor de milioane în companie. Berea naturală şi proaspătă îi va deveni şi mai apropiată consumatorului moldovean datorită faptului că materia primă utilizată pentru acest produs a fost cultivată pe pământul natal.

 

Bogdan Ciobanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)