„Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu Uniunea Europeană”

Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei (foto), a acordat pentru HotNews.ro un interviu în exclusivitate cu o zi înainte de vizita sa la Bucureşti. În cadrul acestei întreţineri, jurnalistul Cristian Pantazi i-a adresat oficialului german întrebări privind şansele Republicii Moldova de a se integra în UE şi despre soluţionarea conflictului din Ucraina. Mai jos, reluăm fragmentele respective ale acestui interviu.

– Republica Moldova este un dosar extrem de important pentru România. Care este poziţia Germaniei faţă de eternul conflict din Transnistria? Credeţi că Republica Moldova poate aspira cu adevărat la integrarea în UE atât timp cât are în componenţa Transnistria?

Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu Uniunea Europeană pe un nou fundament. Aceasta reprezintă o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene – şi nu vorbim acum despre aderarea la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, despre o ofertă către Chişinău în vederea unei colaborări mai profunde cu UE şi a modernizării Republicii Moldova. Dorim să sprijinim în mod ferm Republica Moldova pe drumul său de reforme.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte abordarea dificilului conflict din Transnistria. Germania se angajează deja de multă vreme şi se va implica şi în viitor pentru procesul de pace în formatul 5+2.

– Ucraina este cel mai fierbinte punct pe continent. Este Germania multumită de modul în care semnatarii acordului Minsk 2 respectă acordul?

Am reuşit, prin intermediul pachetului de măsuri din 12 februarie de la Minsk, să stabilim paşi concreţi în vederea implementării celor convenite în septembrie 2014. Dar suntem conştienţi şi că, până la urmă, nu contează ce scrie pe hârtie, ci ceea ce se pune în fapte. Situaţia pe linia de front s-a liniştit vizibil, ambele părţi – armata ucraineană şi separatiştii – au început, în sfârşit, cu retragerea armamentului greu. Toate acestea nu sunt nici pe departe suficiente, însă măcar observăm acum activitate în direcţia corectă. Sper că, pornind de la această bază, se va reuşi un progres şi în ceea ce priveşte alte puncte prevăzute în Convenţia de la Minsk.

Fără îndoială: este un drum anevoios, în cadrul căruia nu putem exclude noi reculuri. Însă este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina.