Republica-Hotel Moldova

Val-Butnaru

A fost pentru cineva o surpriză faptul că astăzi, în Parlament, nu va exista cvorum? N-a știut cineva că lipsa unui număr suficient de deputați îl va lipsi pe Ion Sturza de posibilitatea de a se adresa națiunii în problemele cele mai grave cu care se confruntă societatea noastră? Bineînțeles că nu. Totul s-a știut din timp. S-a știut, bunăoară, că la sfârșit de decembrie, într-un hotel din Chișinău a fost luată decizia ca la ședința din 4 ianuarie să nu vină majoritatea deputaților. Decizia a fost luată nu la ședința fracțiunilor parlamentare, nu la ședința Biroului permanent al legislativului, nu! Indicația a venit din unul dintre hotelurile de la Chișinău. Când apare vreo problemă importantă de interes național, aceasta este tranșată, noaptea, în unul dintre hotelurile din capitală.

De câțiva ani încoace, R. Moldova s-a transfrormat în Republică-Hotel. În unele cazuri, Republica-Hotel e de patru stele, în altele, e Luxury. În funcție de discuțiile care se poartă în Republica-Hotel. Dar hai să renunțăm la eufemisme gen – „în unul dintre hotelurile din Chișinău”. Trebuie să o spunem pe șleau, fără teama de a greși – este vorba de Hotelul „Codru” și Hotelul „Nobil”, proprietățile banditului de lux Plahotniuc-Ulinici. Atunci când în locul Cafenelei „Guguță” se va înălța încă un hotel, Republica-Hotel Moldova, va mai avea un loc de întâlnire pentru banda lui Plahotniuc în care să decidă soarta și viitorul nostru.

Deocamdată, Republica-Hotel Moldova trebuie să se mulțumească doar cu cele două adrese. Deocamdată, pare să fie suficient și atâta. Atunci când trebuie „rezolvat” miliardul de dolari e bun Hotelul „Codru”. Plahotniuc îi cheamă acolo pe Filat, pe Șor și pe „simplul prim-ministru” Leancă și le dă indicații cum să definitiveze operațiunea. Atunci când trebuie torpilată misiunea Fondului Monetar Internațional, e potrivit hotelul „Nobil”. Plahotniuc îi ordonă finului Candu să-l cheme la „Nobil” pe guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și să-l forțeze să accepte demisia chiar în ajunul sosirii delegației FMI.

Când trebuie închisă gura unui premier desemnat, de care banda lui Plahotniuc se teme ca de moarte, e bun „Nobil”. În toiul nopții vin la hotel valeții mafiotului și încep calculele. Unul întreabă: dar vor lipsi oare deputații socialiști? Păi, ce, degeaba i-am dat lui Dodon licență pentru televiziune? – îi răspunde Plahotniuc. Restul nu contează: comuniștii nici nu crâcnesc în fața mea. Vor lipsi încă vreo șapte de la PD. Câți mai trebuiesc. Încă trei? Aceștia vor fi de la Mișa Ghimpu.

Iată așa funcționează Republica-Hotel Moldova. Administratorul hotelului știe că poate să facă tot ce îi poftește inima, fiindcă nimeni nu-i va spune nimic. El și-a cazat în Republica-Hotel Moldova toată gașca: pe procurorul general, pe șeful CNA și al CCA, pe președintele Curții Constituționale, pe șeful liberalilor Mihai Ghimpu, pe Voronin și Dodon. Le-a dat camere cu pat dublu, cu mini-bar și televizor fixat pe Publica TV sau Prime, în funcție de gust. E frumoasă viața în Republica-Hotel Moldova – fete, șampanie, muzică și jurnaliști pe potrivă.

Dar noi? Cât vom suporta noi să fim conduși din hotel? Nu e timpul oare ca Platforma DA să-i cazeze pe acești indivizi într-un alt hotel? La Pruncul, de exemplu?

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)