Republica găgăuzo-bulgară

Moscova recurge la noi provocări pe teritoriul Republicii Moldova şi al Ucrainei

_DSC8955sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Un site ucrainean a anunţat la începutul acestei săptămâni că, la Odesa, ar fi avut loc un congres în cadrul căruia a fost constituită „Rada populară a Basarabiei”. Organizaţia ar fi avut drept scop obţinerea statutului de autonomie naţional-culturală pentru regiunea Ismail şi Bolgrad din Ucraina, iar în cazul în care Ucraina ar adera la structurile occidentale, „Basarabia istorică” ar fi avut dreptul la autodeterminare. Serviciul de securitate al Ucrainei a reacţionat imediat cu descinderi, iar  ulterior au declarat că e vorba de un scenariu „prost regizat”, elaborat în laboratoarele Moscovei. Cu toate acestea, au spus ei, vor examina cu toată seriozitatea acest caz. Întâmplarea a făcut ca vineri, 3 aprilie, comuniştii de la Chişinău să vină cu un proiect similar în Parlament. Ei au solicitat statutul de raion „naţional-cultural” pentru Taraclia.

Proiectul n-a speriat pe nimeni, ba chiar a fost votat în prima lectură cu votul PD, PCRM şi PSRM. Spre deosebire de serviciul ucrainean de securitate, care înăbuşă din faşă astfel de proiecte, Serviciul de Informaţii de la Chişinău nu a lansat măcar un comunicat pe site-ul său în care să-şi expună opinia pe marginea acestui subiect.

Minciuna din laboratorul Moscovei

Luni, la Odesa a apărut site-ul „Rada populară a Basarabiei”, care anunţa că ar fi avut loc un congres în cadrul căruia a fost constituită această organizaţie. La congres ar fi participat invitaţi din Ucraina, dar şi de peste hotare. De la Chişinău ar fi fost preşedintele organizaţiei „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, şi fostul deputat comunist Grigore Petrenco. Totodată, ar mai fi participat preşedintele Asociaţiei bulgarilor şi al Asociaţiei găgăuzilor din Regiunea Odesa. Până la urmă, cei nominalizaţi au declarat că nu au participat la un astfel de eveniment. Serviciul de securitate ucrainean a reacţionat prompt, arestând câţiva dintre militanţii care figurau în calitate de fondatori ai organizaţiei. „E vorba de un scenariu prost regizat. Site-ul are un domeniu înregistrat la Moscova. Chiar dacă este o nouă minciună, o nouă provocare elaborată în capitala Federaţiei Ruse, noi o vom investiga cu toată seriozitatea, astfel de cazuri nu pot fi trecute cu vederea”, a declarat consilierul directorului Serviciului de securitate ucrainean, Markian Lubkivski, citat de presa ucraineană.

Proiectul din laboratorul PCRM

Cu câteva zile mai devreme, vineri, la Chişinău, comuniştii au venit cu un proiect de lege similar în Parlament. Aceştia au solicitat statutul de raion naţional-cultural pentru raionul Taraclia. Deputata comunistă Elena Bodnarenco, cea care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului, nu a putut explica noţiunea „naţional-cultural” şi ce alte beneficii va aduce acest statut pentru raionul Taraclia. Liberalul Valeriu Munteanu a amintit că comuniştii au mai propus acest proiect în legislatura precedentă, dar a fost respins.

Liderul PL Mihai Ghimpu l-a calificat drept „o bombă” pusă la temelia securităţii şi integrităţii statului. „De ce umblaţi cu zâzanie? Asemenea găgăuzilor, mâine-poimâine, se vor găsi voci şi din acest raion care vor dori federalizare şi ne vom pomeni cu patru subiecţi ai federaţiei: Transnistria, Găgăuzia, Taraclia şi restul. De ce veniţi cu astfel de bombe?”, a întrebat Ghimpu. Liberalul Valeriu Munteanu a subliniat că, deşi au răsunat voci care argumentau că partidele proeuropene pot face o coaliţie minoritară cu comuniştii, pentru că aceştia nu mai prezintă pericolul de altădată, proiectul înaintat de aceştia demonstrează că PCRM rămâne un partid la fel de periculos şi antistatal. „Prin acest statut se încearcă acordarea unor elemente de autonomie mascată raionului Taraclia. Nu există nicăieri în lume autonomie pe criterii etnice. Există drepturi individuale ale cetăţenilor, şi nu drepturi colective. Acest proiect va duce la separatism şi va avea repercusiuni grave asupra statului RM”, a spus Munteanu.

Argumentul „de trei copeici” al lui Voronin

Liberalii au amintit că raionul Taraclia are o populaţie de 28 de mii de persoane. Doar patru, cinci localităţi sunt populate preponderent de bulgari, restul – nouă localităţi – sunt populate de românofoni. „Dacă punem la baza creării unităţilor teritorial-administrative principiul etnic, vom fragmenta Republica Moldova”, a spus Corina Fusu, care a atenţionat că, prin aprobarea acestui proiect, poate fi creat un precedent, în urmă căruia mai multe raioane vor cere statut de raion „naţional-cultural”, „naţional-economic” etc. Este un proiect monstru elaborat în laboratoarele Moscovei, care ne-a mai plămădit Găgăuzia şi Transnistria. Avem Legea cu privire la protejarea patrimoniului imaterial. Bulgarii sunt respectaţi, iar patrimoniul lor cultural este protejat, inclusiv prin această lege. De ce e nevoie de acest proiect aberant?”, a întrebat ea.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin s-a limitat la un argument „trăsnet” . Acesta a amintit că şi Transnistria, la începutul anilor 90, ar fi solicitat un atare statut, dar solicitarea sa a fost respinsă. „Şi unde suntem noi acum?”, s-a întrebat retoric Voronin. „Sunt vorbe de trei copeici!”, a parat deputatul Veaceslav Untilă. „E o prostie să crezi că, dacă RM i-ar fi acordat autonomie culturală Transnistriei, ruşii n-ar fi venit cu tancurile peste noi. Din păcate, tot umblaţi cu chestii care miros a praf de puşcă”, a spus el.

Taraclia, ignorată pe timpul guvernării comuniste

Fostul premier Iurie Leancă, ce provine dintr-o familie mixtă, în care tatăl său este moldovean, iar mama bulgăroaică, susţine că actualele condiții legale nu împiedică sub nicio formă, ci contribuie la păstrarea și dezvoltarea culturii și a limbii bulgare. Problemele reale țin de insuficiența cadrelor didactice, care să predea limba bulgară, și nu de oferirea unui statut special Taracliei. „În anii precedenți, am încercat să angajăm Sofia să ajute la modernizarea localităților din acest raion. Problemele Taracliei țin de faptul că au fost totdeauna comuniștii la putere și, în 2009, am găsit acolo un raion totalmente dezavantajat economic. Tocmai de aceea am avut ca obiectiv investirea în infrastructură, în proiecte sociale, dar și în alte domenii. Doar în 2014, am investit de trei ori mai mult decât în 2013 în infrastructură, universitate, în localități etc. Acestea sunt problemele reale, și nu cele inventate de comuniști și susținute de aliații lor”, a declarat Leancă.

„Confortul european” al lui Marian Lupu

De cealaltă parte, democraţii au fost de părere că proiectul înaintat de comunişti nu afectează deloc integritatea R. Moldova. „Această decizie nu poartă decât un caracter profund simbolic”, a spus Marian Lupu. „Modelul european îi oferă fiecărui cetăţean dreptul la autoindentificare etnică şi culturală. Sarcina noastră e să le oferim un confort european în acest sens”, a spus el. Totuşi acesta a precizat că nu îi prea convine termenul „naţional-cultural” şi a propus ca în lectura a doua proiectul să conţină noţiunea de „social-cultural”. Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul PD, PCRM şi PSRM.

De ce tace SIS-ul?

Fostul ministru al Apărării, generalul Ion Costaş, consideră că proiectul înaintat de comunişti este o crimă gravă ce atentează la integritatea R. Moldova. „Nu înţeleg de ce nu întreprinde nimic SIS-ul în această situaţie? De ce mai întreţinem această instituţie? Proiectul comunist este de fapt unul care se coace de aproape două decenii la Moscova, prin care se doreşte crearea unei noi republici, separatiste, găgăuzo-bulgară la Gurile Dunării. Acest plan constă în unirea bulgarilor şi a găgăuzilor de pe teritoriul R. Moldova cu cei din regiunea Odesa: Reni, Bolgrad şi Ismail. SIS trebuia să informeze Preşedinţia să alerteze Consiliul de securitate. Proiectul în cauză are scopul de a dezmembra R. Moldova în mai multe părţi. Putin doreşte cu tot dinadinsul să înainteze până la hotarul României, prin acapararea Transnistriei şi sudului Basarabiei”, consideră generalul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu