Reporteră a Jurnal TV, lovită cu pietre la Bălţi

Marşul unirii de duminică de la Bălţi, care s-a dorit a fi o acţiune paşnică, a degenerat. În urma acţiunilor contramanifestanţilor, membri şi simpatizanţi ai Partidului „Patrioţii Moldovei”, ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Socialiştilor, ai Ligii Tineretului Rus, Victoria Ocară, reporteră a JURNAL TV, şi un poliţist au fost loviţi cu pietre.

Marina LIŢA

„Eram două echipe de filmare. Mă aflam lângă tinerii care au venit de la Chişinău pentru a mărşălui paşnic”, a declarat pentru JURNAL Victoria Ocară. „Se înjurau, îşi arătau gesturi obscene. În ochii lor se vedea ură. La un anumit moment, stataliştii au început a arunca cu pietre, cu ouă. Când unioniştii au înţeles că erau mai puţini, au modificat traseul şi au decis să pornească spre Consulatul României”, povesteşte tânăra.

Între Puşkin şi Ştefan

Aceasta susţine că atunci când au văzut că nu pot rupe cordonul de poliţişti, stataliştii au început să iasă în grupuri de cinci–zece persoane şi să vină spre unionişti. „Ne aflam la intersecţia dintre străzile Ştefan cel Mare şi Puşkin, când am observat că dinspre primărie vine un grup de 35 de persoane, cu pietre. În acele momente aveam grijă de colegul meu, care filma. Voiam să-l trag de cămasă şi să-l dau într-o parte când am simţit că îmi amorţeşte jumătate de cap. M-am apucat de un poliţist şi i-am spus că sunt rănită. S-au adunat mai mulţi tineri din rândul unioniştilor, m-au luat pe braţe şi m-au dus la Urgenţă”, spune Victoria.

„Mi-e frică, dar va trece”

„Realizam că va fi mediatizat acest incident, dar nu voiam ca părinţii să afle din presă ce am păţit. Le-am telefonat şi i-am anunţat. Cu toate acestea, mama a izbucnit în plâns când m-a văzut plină de sânge”, susţine jurnalista. Victoria spune că nu va renunţa la jurnalism. „Medicii mi-au spus că am avut noroc. Dacă piatra m-ar fi lovit la tâmple sau la ureche, la faţă, mă desfigura. Acum mi-e frică, dar va trece. Nimeni şi nimic nu mă va opri să fac ceea ce-mi place, să fiu în mijlocul evenimentelor şi să aduc oamenilor tot ce e important”, comunică aceasta.

„Nu sunt eroină”

Tânăra nu ar vrea să se răzbune. „Vreau ca atunci când va mai pune mâna pe o piatră să se gândească dacă se merită efortul sau dacă nu se teme să lovească o persoană nevinovată”, spune aceasta. Nu este de acord nici cu titlul de „eroină”. „Nu aşa trebuie să ajungi erou şi nu vreau ca cineva să profite de situaţia creată”, conchide Victoria Ocară.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că bărbatul bănuit de agresarea reporterului a fost reținut duminică seara. În privința acestuia a fost inițiată o cauză penală. Acesta are 26 de ani, este locuitor al municipiului Bălţi. Dacă vina acestuia va fi dovedită, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de până la cinci ani. De asemenea, în cazul poliţistului agresat în timpul incidentelor de la Bălţi a fost pornită o cauză penală. Persoana bănuită a fost reţinută în aceeaşi zi. Dacă vina acestuia va fi dovedită, riscă închisoare de până la trei ani.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)