REPORTAJ // Ziua salariului în grădinițe e zi de doliu

Valentina Andrieș lucrează de 13 ani în calitate de bucătar la Grădinița nr. 153 din capitală. În fiecare dimineață, de luni până vineri, la ora 6.00, femeia încinge cuptorul și umple cratițele pentru a hrăni cei 400 de copii care frecventează grădinița. Nici să se îmbolnăvească nu are voie deoarece nu are cine să o înlocuiască, iar din cauza salariului foarte mic vrea să demisioneze din această vară.

,,Pregătim patru mese pe zi, ridicăm cratițe pline zilnic, doar doi oameni. Ajutorul meu se mai îmbolnăvește și e dificil să mă descurc singură. Nimeni nu vrea să vină să lucreze. Nici concediu nu am, chiar dacă merg pe o săptămână, directoarea mă cheamă înapoi, trebuie să hrănim copiii. Nici să ne îmbolnăvim nu avem voie. În 13 ani, doar o dată am fost în concediu medical, în rest – la lucru! Mă doare capul, beau o pastilă și înainte”, ne spune doamna Valentina.

Salariul de 1.140 de lei este insuficient pentru ea, dar spune că are noroc de soț și părinți care cresc animale și păsări. Iar vara, în loc să meargă la mare, doamna bucătăreasă se duce la prășit. Femeia ne spune că se simte norocoasă că are doar un copil, astfel suportă cheltuieli mai mici, dar și acesta trebuie îmbrăcat, încălțat, învățat.

,,Ne limităm în toate, cârnățuri vedem doar la sărbători. E foarte dificil să trăiești cu 1.000 de lei, după prețurile și cheltuielile de astăzi nici salariul de 5.000 de lei nu ar ajunge”, menționează aceasta.

Jumătate de salariu doar pentru drum

,,Ne limităm în toate, cârnățuri vedem doar la sărbători. E foarte dificil să trăiești cu 1.000 de lei, după prețurile și cheltuielile de astăzi nici salariul de 5.000 de lei nu ar ajunge”, menționează aceasta.

Din cauza lipsei de personal, la prepararea bucatelor participă zilnic mai multe persoane din grădiniță, ajutoarele de educator, dădacele, sora medicală și chiar directoarea instituției, Silvia Andronic. „Eu vin în fiecare dimineață la ora 7.00 și, împreună cu fetele, curățim și spălăm legumele, fructele. Sunt zile în care curățim 70 de kg de cartofi, după care Margareta, sora medicală, spală cratițele, împreună cu spălătoreasa. Când e vorba de împărțit mâncarea, toată lumea îmbracă halate albe și – la muncă, deoarece copiii nu trebuie să cunoască problemele pe care le avem noi. Problema salariului este actuală de dimineață până seara, iar când e ziua salariului în grădiniță este zi de doliu, vă spun așa cum este”, menționează directoarea Grădiniței nr. 153.

Bucătarul auxiliar vine la muncă în fiecare dimineață din raionul Ialoveni, drumul dus-întors o costă 30 de lei, iar la sfârșitul lunii aceasta primește un salariu de 1.020 de lei. Femeia crește singură doi copii și, la fel, este ajutată de către părinți. Și această bucătăreasă vrea se plece din cauza salariului de mizerie.

„În ultimii nouă ani, nu am avut tineri specialiști în grădiniță”

Numai în Grădinița nr. 153 este nevoie de nouă persoane pentru a ocupa diferite funcții. Directoarea ne spune că cel mai mult are nevoie de ajutoare de educator, dar nimeni nu vrea să lucreze cu 1.060 de lei. Din lipsă de cadre, educatoarele sunt nevoite să facă curățenie în grupă, să spele vesela, încăperile, să strângă paturile, dedicând astfel mai puțin timp copiilor. „În ultimii nouă ani, nu am avut tineri specialiști în grădinițe. Nu vine nimeni, și dacă vin, întreabă ce salariu vor avea, și pleacă”, spune directoarea.

O altă problemă sunt demisiile cadrelor existente în prezent în grădinițe. Tot mai mulți angajați vor să demisioneze, din cauza salariului de mizerie, iar din toamnă mai multe grădinițe riscă să se închidă. „În fiecare an, la 1 septembrie, suntem în stres, avem personal care pleacă în vacanță și nu se mai întoarce. Pleacă la soți peste hotare, la rude și nu se mai întorc nici la serviciu, nici în R. Moldova. Dacă ar fi salarii decente, nu am avea asemenea probleme”, menționează Silvia Andronic.

Potrivit Direcției Educație Chișinău, numai în capitală nu ajung 260 de educatori, 290 de ajutoare de educator și peste 70 de bucătari. Ziua de muncă a unui bucătar din grădinițe începe la ora 6.00 și se sfârșește după ora 19.00. Un astfel de angajat activează circa 13 ore pe zi pentru un salariu de 1.140 de lei. Cu toate că în Codul muncii se prevăd 40 de ore săptămânal, adică 8 ore pe zi. Un ajutor de educator lucrează de asemenea 13-14 pe zi și este remunerat cu 1.060 de lei. Ministra Educației, Corina Fusu, a declarat săptămâna trecută în timpul protestelor cadrelor didactice că nu există în prezent bani în buget pentru majorarea salariilor. Pedagogii și educatorii din întreaga RM anunță pentru miercuri, 5 aprilie, un marș de amploare în centrul capitalei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)