Reportaj // „Vin ai noștri, se duc ai voștri!”

Sunt scumpi la vorbă, nu vor să spună de unde vin și ce caută cu alaiul în capitală. După ce ajung la Parlament, manifestează: „Vrem stabilitate, nu anticipate!”

Vineri, 7 iunie, după prânz, centrul Chișinăului rămâne paralizat pentru câteva ore. Zeci de autocare stau parcate în diferite părți ale orașului. De vizavi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o mulțime de bărbați pornesc spre clădirea Parlamentului R. Moldova. Acolo unde blocul politic ACUM așteaptă PSRM pentru negocierile de constituire a Guvernului și a conducerii Parlamentului.

Trec cu toții pe lângă sediul PAS, înconjurat de mascați. Pe drum, unii oameni rămân în urmă de coloană. Care se oprește să bea o bere, care se pierde din alt motiv. Sunt scumpi la vorbă, nu vor să spună de unde vin și ce caută cu alaiul în capitală. După ce ajung la Parlament, manifestează: „Vrem stabilitate, nu anticipate!”. În acest timp, socialiștii nu sunt lăsați de forțele de ordine să intre. Poliția îi anunță că Parlamentul ar fi minat.

După protest, găsesc trei manifestanți dispuși să vorbească. Spun că sunt din Soroca, de la „drumuri”: „Ne-au adus aici ca pe niște buhăieși, ne-au spus că e ceva legat de Transnistria. Nu am știut că e un protest organizat de Plahotniuc”, spune unul din bărbați.

Sâmbătă, 8 iunie, ACUM și PSRM îi iau prin surprindere pe democrați, se adună în Parlament unde se aliază și votează pe rând președintele Parlamentului, constituirea noului Guvern și un pachet de legi de dezoligarhizare a statului.

Duminică, 9 iunie 2019, în jurul instituțiilor statului se instalează corturi. Oameni din toate colțurile republicii se adună în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

În timp ce de pe scena instalată în PMAN răsună muzică, oamenii se strâng în jurul scenei. În parcul din jurul clădirii Guvernului, dinspre strada A. Pușkin, discut cu două femei venite de la Tvardița. Îmi spun, în rusă, că au venit să vadă un concert, așa li s-a spus, dar nu zic cine anume. Nu spun nici cum au ajuns aici. „Singure am venit”, zic ele.

Cu fețele smolite de soare și mâinile muncite de nevoi, femeile se lasă fotografiate. Impresionate că vor apărea în ziar, mă roagă să le scriu denumirea „Jurnal de Chișinău” cu “печатные буквы” (litere de tipar). Le scriu așa cum îmi cer, dar în grafie latină. Văd că nu înțeleg scrisul și deduc că au în vedere să le scriu cu litere rusești. Descopăr că cele două femei nu pricep o iotă românește. Habar nu au ce se întâmplă în jurul clădirii Guvernului RM azi, nici măcar ce clădire e în fața lor, nu știu nici ce înseamnă un protest, ori numele vreunui politician. Amândouă nu cunosc deloc realitățile statului în care trăiesc. În jurul lor, majoritatea oamenilor sunt ca și ele, originari din satele raioanelor Comrat, Taraclia, Cahul.

„Noi suntem poporul!”

O mulţime de oameni se apropie în viteză de scena din piaţă: „Noi suntem poporul! Noi suntem poporul!”, strigă ei. De pe scenă răsună o voce amplificată de boxe, acoperind lozincile celor ce vin:

„Bună ziua, Moldova! PDM! PDM! Moldova! Am venit aici, în PMAN, de la mic la mare, din toate colţurile Moldovei noastre iubite! Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul! Dodon e trădătorul!”, se amestecă strigătele într-un haos de ecouri.

„Hânceștiul e cu noi, Orheiul e cu noi, Drochia e cu noi, Nisporeniul e cu noi, Cahulul e cu noi, toată Moldova e aici! Astăzi, în PMAN s-a adunat poporul R. Moldova!”, continuă prezentatorul.

Înconjuraţi de zeci de bodyguarzi, Vladimir Plahotniuc şi Pavel Filip conduc mulțimea. Jurnalistele care le ies în faţă sunt date fără menajamente în lături de oamenii care-i păzesc. „Nu mă bruscați!”, strigă pe rând fetele cu microfoane. „Nu mă împinge, nu vezi că sunt însărcinată!”, o aud nu departe şi pe fotografa Elena Covalenco.

Elita partidului democrat se grăbește să urce pe scenă, membrii mai tineri, în aplauze furtunoase şi chiote ca înainte de atac, se smucesc să nu rămână în urma lui Plahotniuc, Filip, Diacov, Babuc.

Apariția salvatorului RM

„Dragi prieteni, vreau să invit aici pe cel care a apărat ţara, care a oprit federalizarea R. Moldova. Cel care a oprit fărâmiţarea ţării! Doamnelor şi domnilor, aici, lângă noi în piaţă, este preşedintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Vlad Plahotniuc! ”, strigă răguşit în microfon prezentatorul.

„UUUUUU! PDM! PDM! PDM! MOLDOVA! Ţara nu se vinde! Ţara nu se vinde!”, îl susțin oamenii din față, încurajați de cel cu microfon. Oamenii aflați mai în spate, sunt mai echilibrați, nu-și pierd vocea aiurea. Poate pentru că mulți dintre ei, pe unii îi recunosc, sunt din cei care au venit doar să urmărească protestul.

Vlad Plahotniuc deschide „concertul”: „Dragi prieteni, vreau să vă mulțumesc că sunteți astăzi cu toții aici. Pentru că noi, împreună, am venit să arătăm un mesaj de solidaritate și hotărâre, de a ne proteja țara de o grupare de politicieni iresponsabili care încearcă să o captureze prin votarea în Parlament a legilor ilegale, încercând să captureze această țărișoară a noastră și să preia cu forța toate instituțiile statului. În realitate, este o lovitură de stat, coordonată de Igor Dodon, omulețul verde, care este condus dinafara țării. Care-și imaginează că este președintele țării. El nu mai este președintele țării!”, anunță Plahotniuc.

„UUUUUUU, Iuda! Iuda! Iuda!”, urlă mai mulți bărbați cu constituție atletică.

„El nu mai este președintele legitim al țării noastre! Pentru că este președintele care are nevoie de îndrumări și aprobări pentru tot ce a făcut în țara asta, pentru că a încercat s-o vândă. După tot ce-au făcut ei, Dodon trebuie să demisioneze imediat. Trebuie să mergem la alegeri parlamentare și să organizăm imediat, concomitent, și alegerile unui nou președinte, un președinte al Moldovei, demn de neamul nostru!”, continuă Plahotniuc.  „Jos Dodon!  Dodon e trădătorul! Trădătorul!”, îl susțin ai lui.

După Plahotniuc, țin discursuri înflăcărate și alți democrați. Toți au același mesaj. Câțiva dintre ei induc mulțimii: „Vlad Plahotniuc, președinte! Vlad Plahotniuc, președinte!”. Majoritatea însă se abține.

Oamenii din adunătură se ascund sub umbrele cu floricele ori cu însemnele partidului democrat. La umbra Arcului de Triumf și în parcul Catedralei se îngrămădesc cei care nu au cu ce se proteja de soare. La un moment dat, două femei de lângă mine mă întreabă, în rusă: „Acesta de pe scenă este Pavel Filip?”. Le spun că da, el e, și una dintre ele scuipă, întrebând-o pe cealaltă: „Da oare noi nu la Șor am venit?”. Mă întreabă, tot în rusă, de parcă eu aș ști:  „Oamenilor aceștia, veniți aici, le place această guvernare? Să-i ia mama dracului!”, și pleacă amândouă revoltate.

Instituții înconjurate de corturi

Luni, marți, miercuri, joi, clădirile instituțiilor statului sunt înconjurate de corturi și oameni, care refuză să comunice, devin agresivi când te apropii de ei.

Luni, le întâlnesc și pe cele două bulgăroaice din Tvardița, așezate lângă niște corturi noi, de aceeași culoare. „Nu am avut autobuz cu ce pleca acasă”, spune una. „O să stăm aici ca să susținem conducerea”, vorbește cealaltă.

Lângă Curtea Constituțională, oamenii sunt sceptici când te apropii de ei. Insist și aflu că sunt toți din satele Strășenilor. „Decât cu sapă pe deal, mai bine ne odihnim aici”, explică o femeie șederea ei aici. „Alungați-o la naiba, că nu știți ce o să scrie despre voi”, le zice o femeie să mă alunge.

Miercuri, pe la ora nouă seara, pe gardul de lângă Guvernul RM, dinspre strada Bănulescu-Bodoni, se odihnește un bărbat. Mă confundă cu cei din tabăra lui și-mi dezvăluie cum stau lucrurile printre ei.

„Tu de unde ești? De la Florești? Iaca-iaca cei de la nord se duc. Uite acolo e autobuzul vostru, de la Edineț”, îmi arată el înspre stație. „Ziua vin cei de la nord, noaptea – de la Orhei. Nouă ne-au promis că ne vor da câte cinci sute de lei, vouă numai trei sute? Eu trăiesc la Ialoveni, da lucrez la Chișinău. Amuș vine femeia mea de la Orhei, cu ai lui Șor. El plătește mai bine. Am auzit că la alții le plătesc și mai mult. Da voi cu cine veniți? Hî-hî, interesant, așa-i? Hî-hî, vin a’ noștri, se duc a’ voștri!”, râde omul vesel, din cale afară de vesel, tot repetând: „Vin a’ noștri, se duc a’ voștri!”.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)