REPORTAJ // Unsprezece hectare de istorie (Foto)

cimitir2Chiar dacă are toate caracteristicile pentru a fi pus sub protecţia statului, Cimitirul Central Ortodox din Chişinău se ruinează irecuperabil

Deşi Cimitirul Central din capitală are peste 200 de ani aici fiind înhumate personalităţi marcante ale sec. XVIII-XX, ale căror morminte sunt pierdute sau degradate, nimeni nu s-a ocupat serios de cercetarea acestei necropole, care ar trebui inclusă în Registrul Monumentelor din RM. „N-a fost editată nicio lucrare în care să fie pusă în valoare. În afară de o schemă făcută de mine în 1996”, îşi spune părerea istoricul Iurie Colesnic. Cercetătorii solicitaţi să se pronunţe sunt de părerea că „schimbarea bruscă, repetată a regimurilor politico-ideologice a condus inevitabil la apariţia în Basarabia a unei rupturi catastrofale între generaţii”. Pe de altă parte, cei care îşi rezervă aici, contra mii de lei, un loc de veci şi cei care plătesc o taxă anuală de 120 de lei pentru întreţinerea mormintelor sunt nemulţumiţi de dezordinea şi starea deplorabilă a aleilor cimitirului.

Un cititor fidel al redacţiei, ne-a sesizat săptămâna aceasta că, deşi achită bani pentru întreţinerea Cimitirului Central din capitală, unde-i este înhumată soţia, îi vine greu să ajungă la mormânt din cauza drumului degradat care n-a mai fost reparat, pavat de zeci de ani. Iar dacă plouă este imposibil să ajungă în sectorul unde se află acesta.

vieru„Doar aleea centrală a necropolei este amenajată şi curată”

„Aleile şi pavajele sunt vechi şi nu se repară sau amenajează cum ar trebui. Au tras nişte cabluri electrice şi au lăsat în urma lor şanţuri. Lumea este foarte nemulţumită. Doar aleea centrală a necropolei este amenajată şi curată”, mărturiseşte bărbatul. Acesta mai spune că s-au adresat cu o plângere la administraţia cimitirului, dar lucrurile au rămas neschimbate.
„Tund iarba şi smulg buruienile, atât. Mai poţi vedea şi gunoi aruncat prin cimitir. Noi însă achităm 120 de lei anual”, explică nemulţumirea sa Ion Raţă din Chişinău. Chişinăueanul a cumpărat două locuri de veci, acum patru ani, unul pentru el şi unul pentru soţia sa, la un preţ de câte 3700 de lei fiecare. Printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău, un loc de veci la Cimitirul Central costă 3500 de lei, iar la Cimitirul „Doina” – 2500 de lei.

plamadealaCimitirul Central nu are o arhivă

„Din păcate, administraţia cimitirului nu are o arhivă şi nu este la curent cu numărul persoanelor care au fost înmormântate aici. Când am decis să cumpăr cele două loturi, am vrut să ştiu dacă acolo nu a mai fost îngropat cândva cineva. Nu am aflat. Una din angajatele cimitirului mi-a spus că poate a fost al cuiva, dar tare demult. Nici directorul Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boţan, nu a putut să-mi dea o cifră măcar cu aproximaţie. Mi-au spus că nu este o arhivă şi nu ştiu numărul celor înhumaţi”, spune bărbatul.

Ne-am deplasat la cimitir la începutul acestei săptămâni pentru a ne convinge că lucrurile stau aşa. Într-adevăr, unde s-au făcut săpături pentru cabluri puteau fi văzute şanţuri, pe ici-colo se vedeau bucăţi de pavaj degradat. Unica alee amenajată frumos era aleea principală. Dincolo de biserică încep nişte alei distruse.

Directorul Întreprinderii Municipale „Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boţan, nu era la birou. Ni s-a spus că e în concediu. Adjunctul acesteia, Andrei Casnaş, ne-a informat că anume pe aleile din spatele bisericii se fac lucrări de construcţie. „Pe moment, au loc lucrări de iluminare a cimitirului şi din această cauză au fost deteriorate mai multe pavaje. Proiectul de iluminare este finanţat de primăria mun. Chişinău. După ce vor fi finisate lucrările, pavajul va fi reinstalat, iar locul din jurul aleilor va fi amenajat”, ne spune Casnaş. Acesta mai precizează că suma de 120 de lei pe care o achită rudele celor înmormântaţi aici nu e doar pentru cosirea ierbii, ci şi pentru evacuarea deşeurilor de pe teritoriul cimitirului. Amintim că acesta are o suprafaţă de circa 11 hectare.

IMG_4578„Locuri vacante avem, dar nu avem solicitanţi”

Andrei Casnaş ne-a spus că întreprinderea are 20 de angajaţi (bărbaţi) în Secţia amenajarea cimitirelor, responsabili şi de săparea gropilor pentru decedaţi. Potrivit lui Casnaş, numărul acestora nu este suficient pentru lucrările de amenajare, „locuri vacante avem, dar, din păcate, nu avem solicitanţi”.

De la începutul anului până în prezent, la Cimitirul Central au fost înhumate 170 de persoane. Conform catalogului electronic, din anul 1996 până în prezent, şi-au rezervat aici locurile de veci 8070 de persoane, iar din anul 2000 până în prezent în Cimitirul Central au fost înmormântaţi 2860 de oameni.

Dispar mormintele personalităţilor

Mai mulţi istorici consideră că necropola ar trebui inclusă în Registrul Monumentelor din RM, pentru că acolo sunt înmormântate personalităţi notorii, fapt care ar permite rezolvarea măcar parţială a acestei probleme. Istoricul Iurie Colesnic consideră că, înainte de a include cimitirul în Registrul Monumentelor, administraţia lui trebuie să elaboreze un catalog cu indicarea tuturor mormintelor existente.

„Acolo sunt înmormântate personalităţi ale sec. XVIII-XX, ale căror morminte dispar. Nimeni nu s-a ocupat serios de cercetarea acestui cimitir şi n-a fost editată nicio lucrare în care să fie pus în valoare. În afară de o schemă făcută de mine în 1996”, îşi spune părerea Iurie Colesnic.

IMG_4573„Starea de lucruri din RM nu este favorabilă cercetării”

Cercetătorul ştiinţific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, protoiereul Manole Brihuneţ, studiază problema cimitirelor din RM. De la el aflăm că de această problemă s-a ocupat în trecut şi dr. hab. Nicolae Demcenco, de la AŞM, care a publicat câteva articole despre personalităţi marcante înmormântate în Cimitirul Central. „Cu părere de rău, nu s-a elaborat un catalog cu cei înhumaţi la Cimitirul Central, lucru pe care trebuie să-l facă o instituţie specială. Dar starea de lucruri din RM nu este favorabilă cercetării. Ar fi trebuit să fie un institut al patrimoniului pe lângă Ministerul Culturii (MC), pe care nu-l avem, cum au alte state. Da, există un Institut al Patrimoniului pe lângă AŞM care nu ştiu cu ce se ocupă”.

cimitir 1Manole Brihuneţ crede că pe viitor lucrurile se vor schimba. Legislaţia prevede că pe lângă MC trebuie să existe o structură care să se ocupe de cercetarea şi inventarierea tuturor monumentelor şi desigur a celor din Cimitirul Central, care merită incluse în lista monumentelor şi protejate de stat.

Secretarul ştiinţific al Institutul Patrimoniului Cultural (IPC) al AŞM, Larisa Bogataia, a spus pentru JURNAL că la IPC „nimeni nu se ocupă de cercetarea locurilor de înhumare” a personalităţilor ce-şi dorm somnul de veci în Cimitirul Central sau alte cimitire din Chişinău.

IMG_4571„Grijă constantă, cu adrese concrete, pentru mormintele străbunilor”

Prof. univ. Vasile Malaneţchi, care locuieşte în preajma cimitirului, consideră că „dezastrul din cimitirele noastre îşi are rădăcinile în faza lungă de alienare moral-spirituală prin care trecem de cel puţin două secole”.

„Instabilitatea social-economică determinată de schimbarea bruscă şi repetată a regimurilor politico-ideologice, decimarea intelectualităţii şi impunerea unor valori străine văduvite de substanţa umană au condus inevitabil la apariţia în Basarabia a unei rupturi între generaţii şi la fracturarea tradiţiei ce presupune respect conştient asumat pentru memoria istorică a naţiunii şi, deopotrivă, grijă constantă, de fiecare dată cu adrese concrete, pentru mormintele străbunilor”, opinează Vasile Malaneţchi.

biesu„Are caracteristicile pentru a fi pus sub protecţia statului”

Cimitirul Central din capitală este unul din cele mai vechi cimitire din Chişinău, dar el nu se află între cimitirele cu statut protejat, incluse în Registrul Monumentelor din RM.

Şeful Direcţiei Patrimoniu cultural al Ministerului Culturii, Sergius Ciocanu, este de asemenea de părerea că „Cimitirul Ortodox Central deţine toate caracteristicile necesare pentru a fi pus sub protecţia statului. Putem doar bănui de ce în 1993 el nu a fost inclus în Registrul Monumentelor RM ocrotite de stat (celelalte cimitire istorice creştine ale oraşului sunt parte a Registrului)”.

The following two tabs change content below.