REPORTAJ// Persoanele cu nevoi speciale, condamnate la izolare în RM

_DSC2653foto- nadea roscovanu

Muzeul Naţional de Istorie. Tudor Onofrei evaluează obstacolele de acces pe care le întâmpină în clădirile publice.

Persoanele care întâmpină dificultăţi de deplasare, cele slab văzătoare şi părinţii cu copii mici dau alarma de mai mulţi ani că nu au acces în instituţiile publice, dar nici în cele private. Unii manageri de instituţii au încercat să îi ajute, instalând rampe de acces. Din păcate, aceste podeţe pentru cărucioare au fost instalate „de ochii lumii”, ele fiind construite fără a respecta parametrii necesari care le-ar permite acestor persoane accesul în instituţii.

Câteva organizaţii care luptă pentru drepturile persoanelor defavorizate au organizat un maraton prin oraş, „Chişinăul accesibil pentru Toţi”, în care persoane în cărucioare, slab văzătoare şi părinţi care au copii mici au testat accesul la clădirile publice.
Harta de acces în clădirile publice din Republica Moldova o puteţi accesa pe pagina www.motivaţie.md. Aici puteţi vedea fiecare obiectiv evaluat de Asociaţia „Motivaţie” în R. Moldova, însemnat cu o iconiţă roşie, galbenă sau verde, culori care indică gradul de accesibilitate. De asemenea, o persoană specializată de la această asociaţie este disponibilă să vă facă gratis proiectele pentru instalarea rampelor conform standardelor europene.

0_DSC2691foto- nadea roscovanu

Dacă ar fi să se respecte regulile de circulaţie, ar trebui să se treacă pe zebra de la Casa Presei spre Teatrul „Licurici”. Acesta este trotuarul pe unde s-ar cuveni să meargă o persoană cu nevoi speciale (dar şi ceilalţi pietoni). O altă zebră de acces spre acest teatru există numai la intersecţia Bănulescu-Bodoni. Drumurile impracticabile şi blocate de maşini sunt una din problemele majore în Chişinău, spun persoanele în cărucioare şi părinţii cu copii mici.

1_DSC2630foto- nadea roscovanu

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, ia aminte la sugestiile lui Tudor Onofrei, care sunt obstacolele rampei instalate pentru accesul în această clădire, evaluată de către Tudor „inaccesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale”. Chiar dacă ar fi fost posibil de urcat această rampă instalată pe scările din faţa bibliotecii, la etaj, o persoană în cărucior nu are acces, fiindcă scările din interiorul bibliotecii nu sunt dotate cu rampe şi nici lift nu există. Directoarea spune că bibliotecarii deservesc cititorii cu nevoi speciale jos, la intrarea în bibliotecă. Şi persoanele slab văzătoare ar întâmpina o mulţime de obstacole la intrarea în această clădire, scările care nu sunt semnalate cu covoare tactile şi nici culori sesizabile de slab văzători (galben aprins), mânerul de la uşă e „invizibil” pentru ei. Directoarea spune că va ţine cont de aceste sesizări.

 

4_DSC2660foto- nadea roscovanu

Rampa de pe scările Muzeului Naţional de Istorie, evaluată ca „inaccesibilă” de către Tudor Onofrei, este un exemplu de cum se cheltuiesc la noi banii publici, adică fără rost. Chiar dacă bărbatul a reuşit să urce rampa cu căruciorul, ajutat, la coborâre, exista pericolul să se răstoarne, din cauza unghiului rampei, dar şi a lipsei barelor de sprijin. În interiorul muzeului nu există deloc o rampă şi nici lift accesibil pentru astfel de persoane. Tudor spune că, de când a rămas dependent de cărucior, nu a intrat niciodată în muzeu. Paralizat de picioare după o operaţie la coloana vertebrală acum 14 ani, experienţele prin care a trecut îl fac să creadă că oamenii sănătoşi nu se aşteaptă că, la un moment dat, pot deveni persoane cu nevoi speciale. Nici în situaţia părinţilor cu copii mici în cărucioare nu se văd, dacă nu-i au.

3_DSC2678foto- nadea roscovanu

Teatrul „Licurici” nu are deloc rampă, astfel, părinţii cu/în cărucioare nu au nicio şansă să-şi ducă copiii la un spectacol.

2_DSC2605foto- nadea roscovanu

„În Europa există legea şi pedeapsă pentru nerespectarea ei, la noi, deşi există legea, mecanismul de sancţionare nu funcţionează”, spune Xenia Seminciuc, slab văzătoare. Tânăra spune că la noi, în afara de Casa ONU, nicio clădire publică nu respectă standardele de accesibilitate pentru slab văzători.

 

 

The following two tabs change content below.