REPORTAJ // „Luați-l pe Dodon ăsta și duceți-l în pădure!…”

Localitățile Ciulucani și Mihalașa din raionul Telenești sunt afectate de migrație ca și întreaga Republică Moldova. Lumea pleacă, vine, unii se întorc înapoi, ridică case frumoase, cu gânduri de revenire, alții nu se mai întorc. Din 800 de gospodării la Ciulucani, 100 sunt părăsite, ne-a spus Gheorghe Josanu, administrator de terenuri agricole în sat. Am intrat în vorbă cu sătenii pe la porți, prin curţi, pe drum, întrebându-i cu ce greutăți se confruntă zi de zi; dacă știu cum este întors miliardul furat din bugetul statului și ce îi doresc președintelui R. Moldova, Igor Dodon, după recentul accident.

Duminică, 16 septembrie 2018, la ora amiezii, la intrarea în Ciulucani nu văd niciun suflet. O gospodărie îngrijită îmi atrage privirea. Printre zăbrelele de la poartă observ doi bătrâni. Ecaterina Stan, 72 de ani, mă invită în curte. Curtea cu două case, inundată de flori și verdeață, copaci decorativi, arată ca o mini grădină botanică. Femeia zâmbește că-i laud gospodăria frumoasă. „Copiii fac totul căci muncesc peste hotare de 17 ani. Au două fiice, una chiar e născută în Irlanda”, mărturisește femeia. Prima casă e a fiicei și a doua a lor. Casele placate cu piatră naturală trădează locul aflării stăpânilor. O întreb dacă știe cum e întors miliardul furat în 2014. „Dintotdeauna, toate datoriile rămân pe umerii oamenilor chinuiți”, răspunde pensionara.

 

Casele unde locuiesc păianjenii

Fără s-o întreb, femeia spune că nu degeaba pleacă tinerii din stat. Nu au unde câștiga salarii pentru a trăi pe loc. Femeia a muncit la colhoz, apoi bucătar și are o pensie de 1400 de lei. Aduc vorba despre accidentul în care a fost implicat președintele și o întreb ce i-ar dori lui Igor Dodon. „Aș zice că a meritat dacă a suferit. A greșit el cu ceva”, îmi spune femeia.

Pe uliţă o întâlnesc pe mătuşa Tamara, 64 de ani, care vine de la biserică. Îmi spune că o duc greu cei care nu au copii plecați sau dacă măcar unul din familie nu e la muncă peste hotare. A lucrat la grădină și are o pensie de 1200 de lei. Unica sa fiică e în Italia la muncă și ea crește singură nepotul. Îmi arată casele de pe strada pe care locuiește zicând că în ele trăiesc doar bătrâni, iar în unele – doar păienjenișul. Doar bătrânii rămân pe loc, unii au nepoți alături, alții sunt singuri. Strânge din umeri și-mi spune cu un oftat greu: „Ce să faci aici? Să mori de foame!”.

 

„Dodon să se cumințească”

Pensionara spune că miliardul furat „se întoarce din impozitele noastre pentru că ne consideră proști”. Iar despre accident femeia spune zâmbind: „Slab, slab de tot. Îi doresc să se cumințească. Și ce a promis să facă”.

Peste câteva case un bărbat trecut de 70 de ani stă de vorbă la poartă cu trei copii de vârstă școlară. Sunt nepoții lui nea Mihai. Mirat că jurnaliștii au ajuns și la ei în sat, bărbatul spune că nepoții au venit la cules strugurii, iar despre viața la sat: „toți știu că e grea și alungă lumea tânără în căutarea unui rost în lume. Degrabă vor rămâne doar copacii și noi”. Îl întreb de miliard. „Ceea ce e furat nu se mai întoarce înapoi, că așa e construit sistemul moldovenesc”, îmi spune sceptic pensionarul, întrebându-mă din ce partid fac parte. A crezut că suntem din partea lui Șor, că „doar acela și magazinul lui umblă acum prin sat. Tâlharul dracului!”, mornăie nea Mihai.

De noi se apropie un bărbat tânăr, înconjurat de câțiva copii, venit să-şi ajute părinții la cules. E la curent că miliadul furat e pus pe umerii cetățenilor, care va fi întors peste decenii. Acesta îi urează lui Dodon, după accident, „sănătate și să-și cumpere mașină din banii câștigați din salariu”.

 

Fericită și împlinită pentru că fetele au de toate

La o poartă jerpelită văd în ogradă o femeie. E Iulia Iliescu, 57 de ani. Toată viața a lucrat la ferma de porci și în colhoz, dar acum merge în Italia. „Am două fete în Italia. Una e măritată, alta are 20 de ani și să fie sănătoasă că e tot acolo. Merg și stau câte trei luni cu nepoatele, apoi revin acasă”, mărturisește ea mulțumită că fetele sunt plecate și muncesc. Privește mai mult canalele holdingului și televiziunea publică, că doar acelea prind, și canale rusești. Iulia Iliescu susține că „norodul va întoarce banii furați”. Iar despre președinte are doar vorbe de laudă: „Omul ca omul. N-o fost el jinovat de accident. Să-l păzească Dumnezeu”.

Pe lângă gimnaziu trece o bătrânică uscățivă. Vine de la biserică octogenara.

 

„A ieșit tulburelul și toți sunt beți de dimineață”

Deși nu e prea informată aceasta știe de Dodon. „Acela care-i la putere?”, precizează ea. Îi spun că a avut un accident rutier și bătrâna îi dorește: „Dumnezeu să-i deie minte”.

O opresc pe Tatiana în vârstă de 44 de ani. Lucrează măturătoare pe strazile din Telenești de vreo patru ani. „Nu sunt învățătoare”, îmi spune ea, deși pare destul de spilcuită. Șapte femei sunt măturătoare la Telenești. Se jeluie de salariul mic de doar 2500 de lei. Tatiana nu are idee cum e întors miliardul, dar despre accident îşi dă cu părerea: „a fost înscenat, cum au fost omorâți Ion și Doina Aldea-Teodorovici”.

Pe un drum curat din sat, puțin mai lat ca celelalte, îmi atrage atenția o gospodărie bine aranjată. Intru în ograda plină cu flori și arbuşti decorativi. E gospodăria lui Gheorghe Josanu, administrator de terenutri agricole (aşa-zis lider) în sat. Acesta lucrează 750 de hectare și are angajaţi circa 1000 de lucrători sezonieri. Bine informat privind situația politică și financiară din RM, omul se plânge că nu are cu cine lucra și mai ales cu cine vorbi. „Iaca, a ieșit tulburelul și toți sunt beți de dimineață până-n noapte. Nu ai cu cine clarifica niște lucruri. Și numai de aceștia au rămas în sat. Lumea a plecat și pleacă. Din două mii de locuitori, acum sunt vreo mie. Într-o zi am numărat casele părăsite. Din 800 de gospodării 100 sunt părăsite. În ele nimeni nu se mai întoarce”, îmi spune administratorul de la Ciulucani.

 

De ce oamenii nu mai cred în nimic?

Gheorghe Josanu susține că miliardul de dolari furat în 2014 este întors din impozitele cetățenilor. „În calitate de lider din sat, doi ani la rând am plătit câte 480 de mii impozite în buget, dar ei au făcut amnistie fiscală pentru cei care au furat. Lor li s-a iertat totul. Și iar miliarde pierdute din bugetul de stat, dar pe noi, cei din agricultură, ne gâtuie!”. Gheorghe Josanu îi dorește lui Dodon sănătate. „Eu sunt liber. Așa merg prin sat. Nu am frică de nimic. Merg acum cu cazanul de mâncare că oamenii strâng răsărita. Din 1980 mă zbucium pe dealuri.”

„Toți au dezamăgit populația. Filat, un dobitoc, să fie sănătos și să stea acolo unde stă! P, pentru că a avut posibilittaea să fie un fel de Ștefan cel Mare pentru R. Moldova, a câștigat 34 de voturi. Îi trebuia multe, dar unde i-a fost mintea?”, se indignează bărbatul.

 

Electoratul lui Dodon – desculț și cu buzele vineții

La Mihalașa drumurile sunt pustii. Mă uit prin ogrăzile oamenilor și-i îmbii la discuții. Unii se sinchisesc. Raisa, 30 de ani, își plimbă odraslele. Spune că problema cea mare acum sunt lemnele de foc, care sunt prea scumpe. Raisa susține că hoțiile se fac în continuare, pentru că „legea nu este aplicată pentru toți”. Lui Dodon îi dorește „să-l pună pe gânduri accidentul, căci nimic în viață nu e întâmplător”.

La o portiță de lemn, desculț, iese la discuții Victor Popa, un bărbat tânăr. Aprinde o țigară și-mi spune că lucrează la Moscova. Are damf și deja e cherchelit, buzele vineții trădează culoarea vinului. Din urmă vine soția-sa cu un copil în brațe, care are aceeași culoare a buzelor, și încă un bărbat trecut de 40. Vorbesc încurcat, răspund toți odată cu multe rusisme. Lui Dodon toți îi doresc sănătate și „așa s-o țină”.

 „Aici au rămas numai cei mucegăiți”

Pe-o hudiță, pensionarele Veronica și Olga, ambele de 68 de ani, stau la sfat. Mătuşa Veronica se jeluie că, după 42 de ani de spălat podelele cu mâinile în apă rece, are o pensie de 1000 de lei. „Mori de foame! Toți de la putere trebuie să stea la dubă ca și Filat. Toți au furat!”, spune ea. În discuție se implică și mătușa Olga: „Măcar vreo labă de şi-ar fi rupt, dar așa merge mai departe cu mafia lui! Luați-l pe Dodon acesta, duceți-l în pădure și legați-l de-un copac! Ce-a făcut el pentru norod?” Tot ea, râzând sarcastic: „I s-a zgâriat mașina, fă! Și i-au dat una nouă. Iaca ce rău i-au mai făcut!”.

Pe o notă tristă, mătușa Veronica conchide: „Aici au rămas numai cei mucegăiți…”.