Reportaj // Cei care fac morţii să vorbească

SpŽcialitŽ mŽdecine lŽgaleEi percep oamenii ca obiecte şi pun accentul acolo unde se ascunde diavolul

Ei percep oamenii (morţi) ca obiecte şi pun accentul acolo unde se ascunde diavolul, adică pe detalii! Nu este vorba de forţe malefice, ci de medicii legişti! Identificarea unei victime şi precizarea cauzelor, circumstanţelor şi a orei decesului acesteia este misiunea medicinei legale. Pentru a o îndeplini, medicii legişti dispun de mijloace speciale: de la tehnologii moderne (nu în cazul legiştilor moldoveni) la… muşte. Un cadavru pentru ei este o mină de informaţii: poziţia corpului, rănile, dinţii sau un alt semn distinctiv. Pornind de la aceste elemente, medicul legist reuşeşte să deducă identitatea victimei, ora decesului, circumstanţele morţii şi, eventual, arma crimei.

Rolul medicilor legişti, ajungând la locul decesului, este de a realiza un prim examen al corpului. Deşi acesta este efectuat în primă fază şi este sumar, oferă ofiţerului de urmărire penală indicii care i-ar ajuta la stabilirea unei piste de investigaţii.
„Fiind depistat un cadavru, medicul legist îndeplineşte indicaţiile ofiţerului de urmărire penală. Paralel cu examinarea cadavrului, faptele depistate sunt comunicate anchetatorului pentru demararea unei investigaţii”, ne spune Aurel Vicol, şeful Secţiei clinice a Centrului de medicină legală din municipiul Chişinău.

În unele circumstanţe, medicul legist poate determina dacă corpul a fost deplasat de la locul decesului datorită hipostazelor (lividităţii cadaverice). După oprirea inimii, sângele nu mai circulă. Din cauza gravitaţiei, el se acumulează şi stagnează în părţile inferioare ale corpului, provocând învineţirea acestora, cu excepţia zonelor comprimate sau de suport. Depus pe spate, un corp va fi colorat pe partea posterioară, în timp ce faţa sa anterioară, ca şi regiunile omoplaţilor şi ale feselor, vor rămâne albe. În cazul în care apar alte motive, corpul a fost deplasat. Aceste semne apar la şase ore după deces şi devin imuabile între 24 şi 48 de ore.

Tatuajele şi cicatricile

În ce priveşte identificarea victimei, dacă un corp s-a păstrat în stare bună, adică dacă n-a fost ars sau moartea a fost recentă, greutatea, înălţimea, culoarea părului, tatuajele vor fi comparate cu caracteristicile persoanelor recent dispărute. În cazurile în care identitatea defunctului este cunoscută, însă medicul trebuie să stabilească cauzele morţii, el examinează rănile victimei, efectuează analizele toxice, pentru a stabili dacă este vorba de otrăvire sau suicid.

Dacă medicii legişti din Occident sunt echipaţi cu aparataj modern, celor din Republica Moldova nu le rămâne decât să viseze la acest lucru. „Nu avem aparataj care ne-ar permite să facem radiografie, scanare sau tomografie computerizată. În comparaţie cu Ucraina şi România, suntem dotaţi la acelaşi nivel, ei având în plus un laborator genetic, pe care îl aşteptăm şi noi. Deocamdată, apelăm la parteneri. Noi nu avem statut de expert”, menţionează Vicol.

După examinarea minuţioasă a unor eventuale leziuni externe şi a zonelor vaginale şi anale (în scopul de a pune în evidenţă o eventuală agresiune sexuală), interiorul corpului este trecut printr-un scalpel fin.

Nici creierul nu scapă de examen

Medicul legist practică o incizie lungă şi profundă de la bărbie până la pubis, apoi secţionează părţile pentru a putea accede la diferite organe din cavitatea toracică şi cea abdominală. Acestea sunt extrase din corp şi disecate pentru a depista o anumită patologie. Nici creierul nu scapă de acest examen. Sunt efectuate prelevări de sânge, urină şi spermă. Odată ce secretele organelor sunt descoperite, acestea sunt puse în cavităţile de origine, iar inciziile sunt cusute.

Un alt lucru important este determinarea timpului morţii, un element crucial pentru anchetatori, însă foarte delicat pentru legişti. Temperatura corporală este foarte importantă pentru acest aspect. „Ştiind faptul că corpul pierde câte un grad pe oră, de la 36,6 grade, până atinge temperatura mediului ambiant, în cele 12–24 de ore după deces, este dificil să stabileşti cu precizie momentul morţii. Aici mai sunt detalii importante, de exemplu, corpurile persoanelor obeze conservă mai mult timp temperatura”, precizează medicul legist. Rigiditatea corpului este un alt indiciu important, deoarece aceasta apare după deces şi dispare după două zile. După 48 de ore, începe procesul de putrefacţie.

Muştele, aliaţii legiştilor

În perioada de vară, în minutele care se scurg după deces, musca albastră, Callifora, şi cea verde, Lucilia, sunt deja la locul morţii. Ce să facă? Să depună ouăle. Odată deschise, larvele se alimentează din cadavru, prezenţa lor va constitui un important indiciu pentru estimarea intervalului post-mortem. Are loc depunerea lavrelor, într-o perioadă, începând de la 12-24-72 de ore, acestea vor demara putrefacţia.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca