REPORTAJ // Când ideile inspiră!

Duminică trecută, s-au vândut 150 de tone de struguri și 10 tone de mere. Duminică, 31 martie, se anunță un alt târg de produse autohtone

Duminica trecută, 24 martie, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău, moldovenii au prins rânduri la struguri, ca pe timpurile sovietice la fel de fel de mărfuri deficitare. Dacă s-ar fi nimerit un turist prin părțile locului pe la ora 14.00, când oamenii mai așteptau la rânduri lungi, dar strugurii se terminaseră, nu i-ar fi înțeles. După apariția unei alte mașini încărcate cu trei tone de struguri, cumpărătorii au început să se îmbulzească, să se certe între ei și să smulgă pe apucate câte o ladă de „Moldova”.

„Strugurii nu se vând la kilogram, doar la ladă! Altfel am face mizerie aici!”, o anunță un vânzător pe o bătrână care se sprijină în baston și care evident nu are cum să ducă, dar nici să mănânce, cele opt-nouă kilograme de struguri din ladă. Bătrâna se lasă păgubită, bărbatul continuă să descarce din mașina parcată la drum lăzile cu „Moldova”.Încă nu s-a făcut ora 11, ora de deschidere a târgului, dar cumpărătorii se învârt deja în jurul viticultorilor veniți cu mașini de struguri din diferite colțuri ale R. Moldova. Simion Codreanu, venit din Ruseștii Noi, Ialoveni, spune că mai are la păstrare vreo 20 de tone de struguri. Astăzi, a adus puțin peste o tonă de poamă la acest târg, dar nu pare să aibă încredere că o să facă mare vânzare: „Să trăiască chișinăuienii și să tot mănânce cât avem noi”, zice el.

Viticultori fără speranțe

Tatiana Tomiță, din Cantemir, afirmă că mai are la frigider încă vreo sută de tone de struguri. Familia Fărâmă, din Durlești, spune că le-au mai rămas vreo 15 tone de vânzare. Nicolae Ștefan, din Grătiești, care a adus la târg o tonă de struguri, speră să vândă cele 50 de tone care i-au rămas măcar cu trei lei kilogramul.

„Dacă se interesează cineva, le-o dăm cu trei lei kilogramul. Am închiriat un frigider și, ca să ne iasă ceva, am mai cumpărat struguri de la alți producători. Acum nu știm ce să facem cu ei”, zice fermierul, care ne spune și numărul de telefon, în caz că s-ar găsi vreun cumpărător să-l scoată din impas (tel: 079 44 36 35). Nicolae Ștefan ne informează care a fost problema din anul acesta că fermierii au rămas cu strugurii nevânduți: „Din cauza unei ploi, poama s-a cam stricat la unii producători. Dintre aceștia, cei care au dus-o în Rusia, de proastă calitate, au stricat imaginea celorlalți. De aceea anul acesta rușii nu au cumpărat poamă de la noi”, crede el.

„O să uităm să mai creştem poamă şi gata!”, adaugă Boris Pirojoc din Durleşti, care a venit cu 80 de lăzi de struguri de vânzare, în frigider mai păstrând 1600.

Diana Crudu v-a adus Moldova acasă

În timp ce își aranjează marfa, Diana Crudu, viticultoarea de la care a pornit valul de revoltă, dar și mobilizarea agricultorilor și internauților pe facebook, este foarte solicitată de cumpărători să se fotografieze împreună. Diana a postat un video înainte de 8 martie, prin care s-a adresat bărbaților, îndemnându-i să le cumpere soțiilor în loc de flori o ladă cu struguri, cu ocazia acestei sărbători.  Acest video a devenit viral, iar la scurt timp, oamenii au început a publica fotografii pe facebook cum cumpără struguri de la Diana. Sutele de comentarii și postări au scos la iveală faptul că majoritatea crescătorilor de struguri din republică au rămas anul acesta cu marfa nevândută. Diana a venit cu ideea organizării unui târg, unde toți viticultorii să-și poată vinde marfa, iar echipa KLUMEA s-a implicat în organizarea târgului, cu genericul „Ia Moldova Acasă!”

„Dacă fiecare familie din Chişinău ar procura în următoarele săptămâni câte o ladă de struguri, la preț de cinci-șase lei per kg, și o ladă de mere, trei-patru lei kg, atunci suntem salvați!
Dragi agricultori și dragi consumatori, haideți să ne unim și să facem un mega târg național, unde să ne întâlnim și să ne cunoaștem. Dragi autorități, dacă tot intrăm în perioada postului, dați dovadă de bunătate și ajutați-ne cu o locație bună”, s-a adresat Diana Crudu internauților și Primăriei Chișinău printr-un mesaj plasat pe facebook.

 

Fiți solidari!

Printre voluntarii care s-au implicat  în promovarea acestui eveniment îl întâlnesc pe Alexandru Gâscă. Bărbatul tot umbla să-i dea o mână de ajutor Dianei și altor vânzători în cadrul târgului, descărcând lăzile cu fructe.  Povestește care a fost motivul care l-a determinat să-și dedice timpul și energia pentru această cauză.

„Fac acest voluntariat din plăcere. Am fost și eu agricultor, iar în 2003, am falimentat, rămânând dator cu 85 de mii de dolari. Am protestat atunci în fața clădirii Guvernului, descărcând acolo o maşină cu purcei. Creșteam şapte mii de capete de porci și aveam peste 53 de angajați. Am fost nevoit să plec în străinătate, unde am muncit şapte ani de zile ca să dau datoriile. Aveam doar 29 de ani. Așa am rămas atunci fără nimic, distanţarea asta mi-a destrămat și familia. Nu am înţeles nimic din viaţă. Amprenta asta o să-mi rămână pentru totdeauna. Acesta este motivul care mă determină să le sar în ajutor agricultorilor. Vreau să le trezesc spiritul civic oamenilor noștri, să fie solidari, să consume produse și servicii autohtone. Piața internă are nevoie să fie protejată, dar statul nu prea se implică”, își amintește Alexandru cumpăna prin care a trecut.

Vânzări peste așteptări

Pe la ora două, cei 20 de viticultori nu mai au ce vinde. Dar oamenii vin și vin în scuarul Catedralei din Chișinău să cumpere o ladă de struguri „Moldova”.

Maria Catană din Ciuciuleni, Hâncești, spune că a vândut patru tone de poamă astăzi. Nina Fărâmă, din Durlești, regretă că nu au luat mai multe lăzi la vânzare: „Dacă ştiam, luam mai mult, dădeam  lovitura. Am vândut vreo 250 de lăzi. Nu ne-am aşteptat, n-am crezut că o să vindem atâta, ne-a surprins. Îmi pare rău că lumea aşteaptă şi noi nu mai avem ce să le dăm”, spune femeia, care mai așteaptă să ajungă o mașină cu 300 de lăzi. Când sosește, nu mai reușesc să le descarce, cumpărătorii se îmbulzesc să le cumpere direct din mașină. Cronometrez, cele trei tone de struguri se vând în 15 minute. Până seară, mașinile cu struguri tot vin și vin, odată cu ele și alți cumpărători care se îmbulzesc să cumpere „Moldova”.

„Împreună am reușit să vindem 150 de tone de struguri și 10 tone de mere! Vă mulțumim pentru solidaritate, vă mulțumim că ați ieșit să-i susțineți pe agricultorii noștri! Ceea ce s-a întâmplat duminică în Parcul Catedralei arată câta dragoste și mărinimie există în neamul nostru”, scrie pe facebook echipa KLUMEA, care a organizat voluntar acest eveniment.

Iar Diana Crudu, prin alte postări pe facebook, anunță un alt târg de produse autohtone duminica viitoare, pe 31 martie, tot în scuarul Catedralei, scriind fericită: „Când ideile tale inspiră! Struguri în loc de flori! Ia Moldova acasă! Ne vedem duminică, 31 martie!”.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)