Renovare cu multe semne de întrebare

CAPITALA // De trei ori mai mare şi fără autogară în preajmă – aşa va arăta în 2025 piaţa centrală din Chişinău

La începutul primăverii anului 2011, ar putea să demareze lucrările de reconstrucție a pieței centrale din capitală. Deşi proiectul de renovare a pieţei încă nu a fost aprobat de către Consiliul municipal Chişinău, el deja a început să trezească nemulţumiri în rândul cetăţenilor. Aceştia sunt îngrijoraţi că după reconstrucţie în piaţă vor avea loc doar precupeții, iar omul simplu de la ţară nu va mai fi capabil să achite arenda spaţiului, din moment ce tariful s-ar putea majora. De asemenea proiectul prevede excluderea gării auto centrale. „Acest lucru se face pentru a degaja traficul din zona centrală a oraşului, însă nu se ştie încă unde va fi strămutată autogara”, a declarat Oleg Platonov, directorul Întreprinderii de Stat „Gările şi Staţiile Auto”. Nu se cunoaşte şi cât va costa realizarea acestui proiect „grandios”de reconstrucţie a pieţei. „După ce vor fi făcute primele lucrări vom putea vorbi şi de unele cifre”, a menţionat Ion Stratulat, directorul pieţei, şi a adăugat că Întreprinderea Municipală „Piaţa Centrală” este o afacere profitabilă care îşi poate asuma toate cheltuielile. În 2009, potrivit lui Stratulat, ÎM „Piaţa Centrală” a vărsat în bugetul primăriei municipale aproximativ 5,7 milioane lei.

Cum va arăta piaţa

Pentru a degaja zona centrală a capitalei, a contracara comerţul ilicit şi a moderniza piaţa centrală, acum o lună, viceprimarul Nistor Grozavu a făcut public proiectul de reconstrucție a pieţei. În cazul în care planul va fi aprobat, până în 2025 Chișinăul ar putea să se mândrească cu o piaţă centrală renovată, perimetrul căreia va fi de trei ori mai mare decât cel actual, adică de 15 ha. Pavilioane cu mai multe niveluri, centre comerciale, parcări subterane (vezi foto) – cam aşa ar putea arăta zona respectivă, gara auto fiind exclusă din planul în cauză. „Am auzit că se vorbeşte că nu sunt bani, că este o idee utopică – nu este adevărat. Lucrările vor fi făcute în mai multe etape şi vă asigur că Î.M. „Piaţa Centrală” îşi poate permite să investească bani în acest proiect. Sper că anul acesta Consiliul municipal va aproba planul de reconstrucţie pentru ca la primăvară să începem deja lucrul”, a spus Ion Stratulat, directorul pieţei centrale din Chişinău.

Piaţa va rămâne piaţă

Astăzi, capacitatea Întreprinderii Municipale „Piaţa centrală” este de 4569 locuri de comerţ, dintre care 2809 sunt locuri autorizate (gherete), 1367 sunt locuri neautorizate (tarabe), şi 393 sunt libere. Pentru arenda unei gherete unde vor fi comercializate mărfuri alimentare agentul economic achită câte 1100 lei lunar, cele nealimentare 1600 lei lunar, iar arenda unei tarabe este de aproximativ 300 lei lunar – date oferite de administraţia pieţei centrale. Un calcul matematic elementar arată că venitul anual al pieţei centrale, potrivit cifrelor de mai sus este de aproximativ 50 milioane lei. „Vreau să menţionez că piaţa nu se va transforma într-un centru comercial, ci va rămâne piaţă, doar că va fi modernizată”, a declarat Ion Stratulat.

Nemulţumiri

Mai puţin entuziasmaţi sunt cei care îşi comercializează mărfurile pe perimetrul pieţii, deosebit de mult fiind alarmaţi oamenii simpli de la ţară care vin în fiecare dimineaţă în piaţă cu genţi mari şi cu căldări pline cu de toate celea. „Vom rămâne fără bucățica noastră de pâine. În piaţă nu vor rămâne decât precupeții”, a spus Nicolai Aftenie, profesor de matematică din Criuleni, care pe timp de vară se ocupă de comercializarea castraveţilor şi roşiilor în piaţa centrală din Chişinău.

„Daţi să nu facem nimic! A trecut timpul când oamenii vin cu 2-3 căldări de legume pentru a le vinde la piaţă. Avem mulţi proprietari de gospodării țărănești şi ar trebui să le asigurăm condiţii pentru ca ei să-şi desfăşoare activitatea regulamentar”, a menţionat Stratulat. Cât priveşte agenţii economici privaţi, directorul pieţii susţine că şi ei vor trebui să se adapteze schimbărilor.
„Ei vor fi nevoiţi să respecte anumiţi parametri exteriori. Dacă va fi înălţimea construcţiilor cu un anumit număr de nivele agentul trebuie să se adapteze, dacă fațada va fi în stilul cutare, el trebuie să o facă la fel. În rest, în interior, poate să facă cum vrea el”, a subliniat Ion Stratulat.

Directorul Întreprinderii de Stat „Gările şi Staţiile Auto” Oleg Platonov consideră că noul proiect de renovare a pieţii s-ar putea isca cu apariția transportului ilicit în zona pieţii, dat fiind faptul că pasagerii vor dori să fie aduşi până la piaţa centrală pentru a face cumpărături „Dacă va fi luată o decizie în acest sens, la nivel de minister, ne vom conforma hotărârii şi ne vom schimba locația. Însă pe moment proiectul de renovare a pieţii încă nu a fost aprobat şi respectiv nu putem vorbi despre o eventuală reamplasare a gării la periferia oraşului, dar nici spaţiu nu există”, a menţionat Platonov.

Cum arată piaţa

La câţiva paşi distanţă de la blocul administraţiei pieţei centrale, am dat cu ochii de nişte pulpe care se bronzau frumuşel la soare, iar vânzătoarea alunga nervos o muscă ce zbura deasupra cărnii, arma antimuscă fiind o bucată de carton pe care scria Brazilia 26, preţul şi locul de unde sunt aduse pulpele de găină. „Le cumpăr pe acestea fiindcă sunt mai ieftine decât ale noastre”, a spus o cumpărătoare. De acelaşi principiu se conduc şi cei care cumpără produsele expuse chiar pe marginea drumului. Zeci de „gospodine”, îmbrobodite cu basmale de diferite culori, stau în soare şi vând produse lactate, la câţivă centimetri de drumul pe unde trec sute de maşini. Cu toate că în piaţa centrală peste 300 de mese stau în aşteptarea vânzătorilor.
„Nu se mai poate ca produsele alimentare să fie vândute la aer liber, în asemenea condiţii antisanitare. Trebuie să fie făcute pavilioane speciale”, a declarat Nistor Grozavu şi a adăugat că este prematur să se vorbească despre costurile reconstrucţiei pieţei, dar ne-a asigurat că primăria municipiului Chişinău este capabilă să acopere toate cheltuielile.

Vânzătoarele se află în apropierea pieţei centrale din Chişinău. Temperatura de afară era în acea zi de 32 grade Celsius

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.