Renato Usatîi: „Tkaciuk nu va adera la proiectul nostru”

Protest comuniştiMark Tkaciuk, ideologul PCRM, fostul consilier al lui Voronin, şi-a depus vineri mandatul de deputat. Tkaciuk n-a oferit explicaţii, iar gestul său se pare că i-a surprins până şi pe unii colegi de partid.

„Spre deosebire de Mişin, Dodon şi alţi trădători, Tkaciuk n-a plecat din partid, nu s-a vândut lui Plahotniuc ori lui Filat. Putem fi de acord ori nu cu faptul că a renunţat la mandatul de deputat, dar e un gest de curaj, el n-a umblat niciodată după funcţii”, a comentat pe un site de socializare deputatul comunist Grigore Petrenco.

De aceeaşi părere este şi un alt comunist, Zurab Todua, care a ţinut să precizeze că Tkaciuk a renunţat la mandatul de deputat, dar nu şi la carnetul de partid.

Prin târg s-a zvonit că Tkaciuk ar urma să adere la proiectul politic al lui Renato Usatîi, cu care este în relaţii bune. Solicitat de JURNAL, liderul partidului „Partidul Nostru – Naşa Partia” a negat acest zvon, însă a anunţat că ceea ce pregăteşte Tkaciuk „va fi o surpriză mare pentru toată lumea”.
„Îl cunosc foarte bine pe Mark Tkaciuk. Ştiu sigur că nu va pleca din PCRM. Va continua activitatea sa politică, este o fire artistică, ceea ce va urma va fi o surpriză mare pentru toată lumea”, a spus Usatîi, precizând că nu poate face dezvăluiri, deoarece este „combinaţia dlui Tkaciuk”, şi nu face parte din jocul său politic. Despre ce urmează să întreprindă Tkaciuk, potrivit lui Usatîi, vom afla în decurs de două-trei săptămâni.

Atât Mark Tkaciuk, cât şi alţi membri ai fracţiunii comuniste n-au răspuns ieri la telefon pentru a comenta depunerea mandatului. Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat doar că ar dori „să procedeze toţi trădătorii astfel. E un exemplu care trebuie de urmat”, a spus el.

Mai mulţi comentatori politici consideră că între liderul PCRM Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk ar fi apărut disensiuni după ce Voronin a anunţat că e împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Într-o emisiune la Moldova 1, Voronin a argumentat că nu e posibilă o aderare la o uniune inexistentă. Şi aceasta după ce declarase că nu este împotriva semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

Comentatorul politic Oazu Nantoi a menţionat că nu cunoaşte esenţa disensiunilor, cert însă este faptul că PCRM se află în faţa unei alegeri: fie rămâne un partid prostatal şi renunţă la ideea unei uniuni vamale, fie continuă radicalizarea, aderarea la Uniunea Vamală şi o subordonare totală a R. Moldova faţă de Rusia, a spus el.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu