Remanierile lui Ghimpu, o glumă

ROCADE // Vlad Filat nu poate deveni speaker, deoarece nu este parlamentar

Mihai Ghimpu a venit cu propunerea ca domnia sa să devină prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat să devină speaker de Parlament, iar PD-ului să-i revină funcţia de şef al statului. Motivaţia preşedintelui PL este că actualul prim-ministru „s-a epuizat”. Totodată, analiştii consideră că o atare rocadă nu este posibilă cel puţin din punct de vedere tehnic, deoarece Vlad Filat nu este parlamentar, iar în funcţia de speaker poate fi propus doar un deputat.

Vadim VASILIU

În timp ce toată lumea se aşteaptă la remanieri în Guvern, pe care premierul Vlad Filat s-ar fi angajat să le facă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a venit cu propunerile sale de remanieri, de data aceasta, în funcţiile-cheie ale statului. „Cel mai bine pentru Partidul Liberal, m-am gândit eu, ar fi să revină Vlad Filat la funcţia de preşedinte a Parlamentului, pe care a cerut-o în 2009, și eu să mă duc ca prim-ministru. Şi o să fie ordine, linişte, conlucrare, o să vină bani în buget. O să vin cu propunerea asta. Dacă lucrurile stau prost la noi, iar rolul premierului este cel mai important, el are cele mai mari atribuţii, dacă nu poţi să conlucrezi cu colegii, toţi sunt răi, numai tu eşti bun, înseamnă că fă o mişcare, mai schimbă, mai cedează!”, a declarat Ghimpu.

În 2009, funcţia de premier era considerată riscantă

Contactat de JURNAL, analistul politic Vasile Croitoru a declarat că în 2009 toţi fugeau de funcţia de prim-ministru deoarece aceasta era una foarte instabilă. „În 2009, toţi fugeau de funcţia de prim-ministru, fiindcă acesta este unul din cele mai riscante posturi. Prim-ministrul poate fi demis cu 51 de voturi în Parlament, iar funcţia de preşedinte al Parlamentului, cu 67 de voturi. Era una din cele mai nesigure funcţii”, a declarat Croitoru. Totuşi, în opinia analistului, Vlad Filat a putut să valorifice această funcţie pe care o deţine, chiar dacă este una foarte incomodă în comparaţie cu celelalte două funcţii majore în stat: cea de preşedinte al Parlamentului şi cea de şef al statului. Totodată, pentru funcţia de preşedinte al statului nu mai luptă nimeni, fiindcă problema alegerii şefului de stat persistă deja de doi ani, iar comuniştii nu vor da niciodată voturile necesare.

Mihai Ghimpu a argumentat năzuinţa sa de a deveni un nou prim-ministru prin faptul că atunci când se afla în funcţia de speaker al Parlamentului totul mergea bine. „Eu, când eram preşedinte, aşa a fost. Acum vedeţi ce este, înseamnă că s-a epuizat. Dacă nu poţi, gata, nu chinui caii, vinde căruţa!”, a punctat Ghimpu.

„Iniţiativa nu poate fi luată în serios”

Totuşi, analistul Vasile Croitoru consideră că această nouă iniţiativă a lui Mihai Ghimpu nu poate fi luată în serios, iar Alianţa nu va discuta la modul serios aceste remanieri în funcţiile de vârf ale statului. Unul din considerente ar fi faptul că Vlad Filat nu va ceda postul pe care îl ocupă. „Vlad Filat niciodată nu va ceda această funcţie altui partid, deoarece, din punct de vedere al controlului resurselor financiare, funcţia de prim-ministru are o mare importanţă. Ea controlează tot fluxul financiar din această ţară şi toate resursele administrative. Vlad Filat nu-i va face un asemenea cadou lui Marian Lupu”, a menţionat Croitoru. Totodată, Vlad Filat, prin acţiunile sale, încearcă să dea un nou impuls Alianţei şi sistemului de guvernare în general. „Deoarece acest sistem este defectuos, ţara este foarte prost guvernată. Vlad Filat, prin acţiunile sale, vrea să dinamizeze într-un anumit fel lucrurile. Acum, iniţiativa lui Mihai Ghimpu nu mai poate fi privită ca ceva serios, care într-adevăr ar putea rezolva problemele în Alianţă”, conchide analistul.

„Este o glumă”

Analistul politic Igor Boţan consideră că această propunere a lui Mihai Ghimpu este o glumă, fiindcă Vlad Filat, de facto, nu poate deveni speaker al Parlamentului deoarece nu este deputat în Parlament. „Poate acest lucru se va întâmpla pe 30 sau 31 februarie. Este o declaraţie care vine să atenueze afectul faptului că Alianţa este moartă”, consideră Igor Boţan.

The following two tabs change content below.