„Relax” pe bani publici

it relaxPreşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean: „Mi se creează impresia că cineva încearcă să pună laba, mă scuzaţi, mâna, pe „Relax”-ul de milioane al ÎS „CRIS Registru”

Pericol de înstrăinare a unui imobil de zeci de milioane aflat în proprietatea statului! E vorba de pensiunea „Vântuleţ” de la Vadul lui Vodă. Obiectivul a fost construit din contul mijloacelor financiare a ÎS „CRIS Registru”. În 2007, a fost transmis în gestiune societăţii comerciale SRL „IT Relax”, al cărei unic fondator este ÎS „Cris Registru”.

Deşi s-a investit enorm în construcţii şi reparaţia acestui imobil, capitalul social al instituţiei – nu se ştie din ce cauză – în decursul ultimilor doi ani, a fost diminuat de patru ori: de la 50 de milioane la zece milioane lei. Curtea de Conturi s-a interesat dacă acest lucru nu are loc intenţionat, obiectivul fiind pregătit pentru privatizare.

Deși legislaţia nu prevede crearea societăților cu răspundere limitată de către întreprinderile de stat, ÎS „CRIS „Registru” are înregistrate pe moment şapte unități economice. Iar în cadrul a două societăți – SRL SC „IT-Cafe” și SRL SC „IT-Relax” – figurează în calitate de unic fondator, cu cota majoritară de 100%.

În 2011, Curtea de Conturi a recomandat administraţiei instituţiei să excludă practica de finanţare a activităţii, în special „a instituţiilor-fiice” neprofitabile. Până în prezent, situația a rămas însă neschimbată, în majoritatea cazurilor, întreprinderea suportând cheltuieli ineficiente.

Investiţii de milioane în decursul ultimilor şapte ani

Din contul mijloacelor financiare proprii, ÎS „CRIS Registru” a construit pensiunea „Vântuleț” pe teritoriul Parcului Nistrean din oraşul Vadul lui Vodă încă în timpul guvernării comuniste. La 21 octombrie 2007, instituţia a fost transmisă în baza actelor de primire-predare SRL SC „IT-Relax”.

Pensiunea cuprinde bunuri imobile cu o suprafață de 4606 metri pătraţi în valoare de circa 42 milioane de lei și utilaj în valoare de 5,7 milioane de lei.

Ulterior, prin decizia Consiliului de administrare a ÎS „CRIS Registru”, la 27 decembrie 2007, s-a acceptat majorarea capitalului social al SRL SC „IT-Relax” până la 50,2 milioane de lei.

Pregătiri pentru privatizare?

Conform deciziei Consiliului de administrație din 28 ianuarie 2010, fără a fi enunţată cauza, s-a acceptat modificarea capitalului social al SRL SC „IT-Relax”, prin retragerea din valoarea capitalului social a valorii mijloacelor fixe în valoare de 44,5 mil. de lei, care au fost trecute la balanţa ÎS „CRIS Registru” şi, totodată, a fost reevaluată valoarea capitalului social al instituţiei. Cu o săptămână înainte de aprobarea acestei decizii, la 21 ianuarie 2010, ÎS „CRIS Registru” a contractat o companie de consultanţă care a estimat valoarea capitalului social la 10 milioane de lei, adică de patru ori mai puţin decât a fost iniţial.

Maria Filip, şefa echipei de audit, care a efectuat controlul la întreprinderea de stat, a remarcat că din documentele la care a avut acces s-a observat că costul imobilelor era de 44 de milioane de lei, iar suma bunurilor transmise – 5 milioane. Bunurile imobile au fost transmise în gestiunea IS „CRIS Registru”, iar în capitalul social al „Relax”-ului au rămas să figureze doar bunurile nemateriale evaluate la 10 milioane de lei.

„Acestea au fost transmise în gestiune pe un termen nelimitat. În aceste condiţii, persistă în orice moment riscul de înstrăinare a acestui patrimoniu”, a spus ea precizând că cheltuielile de întreținere a imobilelor sunt acoperite din veniturile ÎS „CRIS Registru” obținute din serviciile prestate populației, în timp ce societatea comercială vizată contabilizează venituri din utilizarea bunurilor fondatorului.

Răilean: „Vom înlătura neajunsurile”

Conducerea Curţii de Conturi s-a interesat în cadrul şedinţei la care a fost discutat raportul auditului la întreprinderea IS „CRIS Registru” de ce valoarea imobilului a fost redusă. „Bună întreprindere! Se vede după denumire că n-am fost niciodată în ea. Dar mi se creează impresia că cineva încearcă să pună laba, mă scuzaţi, mâna, pe acest imobil, care, se vede din broşuri, arată foarte luxos. De ce cu cât mai mult se investeşte, cu atât mai mult scade preţul? Nu cumva o pregătiţi pentru privatizare?”, s-a interesat preşedintele CC Serafim Urechean.

Sergiu Răilean, directorul general al ÎS „CRIS Registru”, a dat vina pe Consiliul de administrare precedent al instituţiei statului. „Există într-adevăr nişte riscuri. Acest lucru a fost făcut de către Consiliul de administrare precedent. Vom analiza încă o dată situaţia mai profund şi vom înlătura aceste neajunsuri”, a spus Răilean.

Totodată, acesta a argumentat că schimbările ar fi fost făcute cu scopul de a îmbunătăţi managementul pensiunii. „Din punct de vedere juridic, n-a fost făcută nicio schimbare cu scopul de a înstrăina imobilul. Intenţionăm să îmbunătăţim situaţia, au fost concepute broşuri, pliante. Anul acesta, au fost încheiate contracte cu companii din Rusia, Ucraina. Pe viitor, şi angajaţii instituţiei vor veni aici pentru preţuri mai avantajoase”, a mai spus acesta.

La finalul şedinţei, raportorii au convenit să adauge în raportul auditului efectuat la întreprinderea ÎS „CRIS Registru” o recomandare în care să solicite administraţiei instituţiei să introducă valoarea reală a patrimoniului material şi nematerial în capitalul social al „Relax”-ului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)