Relaţii militare moldo-ruso-ucrainene

trupeExpert: „Putin îşi doreşte o Novorusie, prin ocuparea regiunilor Dnepropetrovsk, Herson, Harkov, Doneţk, Odesa şi Transnistria”

După 22 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, combatanţi din toate raioanele RM s-au întrunit pentru a cinsti memoria camarazilor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. Persoane care au avut un rol important în timpul operaţiunilor militare de pe Nistru consideră că ceea ce se întâmplă azi în Ucraina e o repetare întocmai a scenariului transnistrean. De această dată însă liderul de la Kremlin urmăreşte scopul de a deveni stăpân al Mării Negre.

Fostul ministru al Apărării, generalul Ion Costaş, consideră că Federaţia Rusă aplică în Ucraina acelaşi scenariu pe care l-a aplicat în 1990-1992 în stânga Nistrului, pentru a crea „rmn”-ul. „Îmi amintesc că am plecat la Comrat, ca să potolim separatismul. Comratul avea susţinerea ruşilor, împreună cu care planificau să organizeze un congres ce urma să ducă la separarea satelor populate de găgăuzi de RM. Acelaşi scenariu era aplicat în paralel şi în Transnistria. Atât doar că în stânga Nistrului s-a ajuns la război. Rusia s-a implicat direct cu tancuri, artilerie, muniţii de război, elicoptere. Şi în Ucraina, în regiunea ocupată, ruşii pun la cale un referendum. E bine că ucrainenii n-au răspuns la provocare.

Prietenii mei, generali din Ucraina alături de care am studiat la Academia de aviaţie, consideră că planul lui Putin este să dezbine Ucraina în două părţi. Partea industrială, Dnepropetrovsk, Herson, Harkov, Doneţk şi Odesa, împreună cu Transnistria urmează să devină o Novorusie. Putin a introdus armata în Crimeea ghidat de această idee năstruşnică, iar motivele că ar fi ameninţaţi în vreun fel ruşii din această regiune sunt poveşti de adormit copii. Scopul principal al acestuia e să devină stăpân al Mării Negre. Deja a rupt o bucăţică din Georgia – Adjaria, Abhazia, pe unde are ieşire la Marea Neagră. Acum ocupă sudul Ucrainei. Marea devine un lac rusesc, punctul strategic al Kremlinului”, spune Costaş.

„Rusia vă va avea ca între cleşte”

Potrivit generalului, situaţia din ţara vecină ar putea avea repercusiuni grave şi asupra RM. Transnistria ar putea deveni un cap de pod al Federaţiei Ruse pentru atacarea statului vecin. „Cu două decenii în urmă, l-am avertizat despre acest lucru pe ex-preşedintele Ucrainei, Leonid Kravciuk, şi pe fostul lor ministru al Apărării, Valeri Morozov: dacă susţineţi apariţia Transnistriei ca stat, aveţi în coastă încă o problemă. Rusia vă va avea ca într-un cleşte”, rememorează generalul Costaş, precizând că pe teritoriul Transnistriei sunt aerodromuri unde ar putea ateriza avioanele ruseşti care ar transporta muniţii pentru armată. „Forţele ruse ar putea să se folosească de Transnistria şi asta ar fi o tragedie pentru noi şi pentru Ucraina. N-aş dori ca acest scenariu să se realizeze, dar e posibil. În cazul în care conflictul va degenera în război, ţara vecină ar putea fi încolţită din două părţi”, consideră Costaş.

„Armată de-ar fi, ministru se va găsi”

La întrebarea cum apreciază că în situaţia creată RM nu are un ministru al Apărării, generalul Ion Costaş ne-a răspuns: „Important e să ai armată, asta e marea problemă a RM. Ministru se va găsi”, a spus el.

Generalul e de părere că, pe moment, RM trebuie să susţină Ucraina pe cale diplomatică şi mediatică. „Cu toate că prin 1990-1992, când luptam cu armata a 14-a a Rusiei, eu, în calitate de ministru al Apărării ţin minte bine, cele nouă batalioane trimise de ucraineni să lupte împotriva noastră alături de separatişti. Motivau că Transnistria e pământ ucrainean. Dar asta e altă poveste, azi e o altă conducere, trebuie să susţinem Ucraina şi poporul de acolo”, a conchis Costaş.

Pericol pentru Europa

Ideea că scenariul din Transnistria se aplică acum în Ucraina este împărtăşită şi de generalul Anton Gămurari. „Situaţia actuală din Ucraina nu se deosebeşte cu nimic de ceea ce s-a întâmplat în 1990-1992 în stânga Nistrului. Un eventual război în Ucraina prezintă un pericol nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga Europă. Dacă conflictul va fi soluţionat pe cale paşnică de Ucraina, există speranţa că va fi rezolvat şi conflictul transnistrean. În Ucraina, la conducere sunt alţi oameni, care cunosc problema şi pericolele pe care le prezintă în astfel de situaţii Transnistria, şi cred că vor dori rezolvarea problemei şi vor cere retragerea armatei”, a spus Gămurari. Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că tensionarea situaţiei în statul vecin are loc concomitent cu aţâţarea separatismului în RM. „Politicienii noştri stau aşezaţi pe mai multe scaune, duc o politică fricoasă şi de conlucrare în ascuns cu alte structuri. Una spun, alta fac. În Găgăuzia se fac prostii, dar nimeni nu este sancţionat. Trebuie să fim mai precauţi faţă de astfel de situaţii”, a relevat Gămurari.

Colonelul Andrei Covrig, de asemenea, consideră că problemele din statul vecin încurajează separatismul din RM. „Sperăm că, pe cale diplomatică, cu ajutorul UE, SUA, NATO, va fi stopată ocupaţia din Ucraina şi o eventuală vărsare de sânge. Ucrainenii se vor ridică fără doar şi poate în apărarea integrităţii statului. Declaraţia guvernatorului de Belgorod, care spune că au apărut detaşamente de militari, persoane necunoscute înarmate care opresc transportul, fac percheziţii, aminteşte de scenariul ce a fost aplicat în 1939 de nazişti în Polonia, ca să înceapă războiul. Sperăm, totuşi, să nu se admită vărsări de sânge”, a mai spus colonelul Covrig.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)