Regulamentul împotriva copiilor

Ministerul Educaţiei solicită informarea şi consultarea părinţilor referitor la cele 42 de zile de vacanţă, iar şefii grădiniţelor susţin că execută ordinul care de fapt nu a fost avizat de către Ministerul Justiţiei

Foto: Carolina Chirilescu

Ieri, Asociaţia Obştească „Părinţii Solidari” a organizat un flash-mob în faţa Ministerului Educaţiei pentru a-şi exprima dezacordul faţă de regulamentul privind cele 42 de zile de vacanţă a grădiniţelor pe timp de vară. Unele mame auvenit cu odraslele lor în faţa ministerului deoarece sunt indignate de această prevedere. Acestea spun că la vară nu vor avea cu cine lăsa copiii în cazul în care grădiniţele se vor închide pentru aproape o lună şi jumătate.

„Am avut luni adunare la grădiniţă şi ni s-a spus că există lege şi grădiniţa se închide, fără niciun fel de alternativă. Ne-au pus să semnăm şi o cerere că suntem de acord cu această vacanţă. Cum se poate aşa ceva? De când asemenea legi?”, se arată indignată o mămică de la Grădiniţa nr. 5. Organizatorii au adus opăpuşă şi câteva obiecte periculoase pentru copii, o foarfecă, medicamente pentru a demonstra pericolele la care ar putea fi supuşi copiii care vor rămâne singuri acasă. „Această păpuşă semnifică copiii noştri care nu sunt apăraţi şi niciînţeleşi. Această lege va afecta foarte mult păturile sociale, mamele solitare, persoanele care sunt angajate neoficial în câmpul muncii, respectiv cerem ca acest regulament să fie modificat şi adaptat la necesităţile reale ale populaţiei”, explică Iulia Nazaria.

Părinţi cer modificarea regulamentului

La sfârşitul lunii decembrie 2016, părinţii au depus o petiţie la Ministerul Educaţiei în care şi-au exprimat dezacordul faţă de acest regulament. La sfârşitullunii februarie 2017, ministerul a venit cu un răspuns, precizând că aceste 42 de zile sunt prevăzute pentru cadrele didactice, conform codului muncii. Unul din argumentele ministerului este de a responsabiliza părinţii, ca aceştia să petreacă mai mult timp cu ai lor copii. „Este o aberaţie, deoarece niciun angajator nu oferă 42 de zile de concediu nici bugetarilor, de cei privaţi nici nu mai vorbim”, menţionează Inga Feraru. Părinţii sunt indignaţi de faptul că în ultima săptămână au participat la adunări în grădiniţe, unde managerii i-au pus în faţa faptului împlinit. Mai mult, majoritatea părinţilor au fost puşi să semneze cereri precum că sunt de acord cu vacanţa de 42 de zile, drept argument invocându-se: „Aşa cere direcţia, regulamentul, primarul”.

Părinţii cer: schimbarea termenului fix de 42 de zile pe o perioadă care ar stabili vacanța dela un număr minim până la un număr maxim de zile; – obligativitatea conducătorului instituției de educație timpurie să consulte cu părinții, cu cel puțin 5 luni înainte, durata și perioada vacanței de vară, iar procedura de consultare a părinților să fie clar descrisă în Regulament; – consultarea repetată a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei privind durata vacanței de vară în instituțiile de educație timpurie.

Regulamentul nu are nicio putere juridică

Regulamentul celor 42 de zile de vacanţă a instituţiilor de educaţie timpurie a stârnit un val de nemulţumiri, Ministerul Educaţiei fiind acuzat că nu s-a consultat cu societatea civilă. Astfel, miercuri, 22 martie, câţiva părinţi au fost invitaţi la minister pentru a-şi expune opiniile. Şeful de cabinet al ministerului, Sergiu Boghean, a menţionat că acest regulament nu a fost avizat de către Ministerul Justiţiei şi că este doar unul informativ. „Directorii de grădiniţe trebuie să informeze părinţii şi să se consulte cu aceştia referitor la perioada de vacanţă. Regulamentul nu are deocamdată nicio putere juridică şi poate fi modificat”, a specificat acesta.

Marţi, 21 martie, pe site-ul ministerului a fost publicată o dispoziţie semnată la 16 februarie, în care ministerul cere Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sportorganizarea activităţilor de informare-consultare a părinţilor din instituţiile de educaţie timpurie privind perspectiva sistării activităţii instituţiilor pentru 42 de zile în perioada vacanţei de vară, 1 iunie – 31 august 2017. Miercuri, 22 martie, ministerul a decis să publice repetat la rubrica „Transparență decizională” Proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, pentru ca părinții să își expună opiniile privind durata vacanței de vară în grădinițe. Membrii societății civile pot înainta propuneri pe marginea documentului în următoarele 15 zile pe site-ul ministerului

Foto: Carolina Chirilescu

Comentarii ale părinţilor referitor la vacanţa de 42 de zile:

„Ne-au pus în faţa faptului că Grădiniţa nr. 100 va fi închisă de la 1 iulie până la 1 septembrie. În caz că se alocă bani pentru reparaţie. Dacă nu vin bani, până la 15 august va fi vacanţă.”

„La Grădiniţa nr. 32 s-au solicitat semnături precum că am fost informaţi cu circulara, eu nu am semnat.”

„La Grădiniţa nr. 225, aceeaşi situaţie, să semnăm că am fost informaţi şi atât.”

„La Grădiniţa nr. 160 ne-au anunţat că va fi închisă de pe 01.06 până la 12.07, drept argument că aşa cere direcţia.”

„La Grădiniţa nr. 227 părinţii au semnat pentru închiderea instituţiei, educatoarea specificând că ori cu semnătură, ori fără ea, ei vor merge în vacanţă.”

„Grădiniţele din Stăuceni vor fi închise de la 1 iunie la 1 septembrie.”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)