Reglări de conturi în cadrul SIS

SERVICII SECRETE // Valentin Dediu, director adjunct al SIS: „Pasat mă atacă din motive personale”

În ultima jumătate de lună, două persoane au acuzat public unul dintre adjuncţii directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova că ar fi divulgat secrete de stat, dar continuă să fie unul dintre conducătorii acestei instituţii. Una dintre acestea este fostul director SIS Valeriu Pasat, iar alta – Vsevolod Ţurcan, avocatul unui fost angajat al SIS care este în prezent cercetat penal pentru că ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice ale unor foşti colegi şi politicieni.

Mai mult, avocatul Ţurcan a prezentat presei un filmuleţ care susţine acuzaţiile celor doi, potrivit cărora Valentin Dediu, directorul adjunct al SIS, a divulgat secrete de stat „în interese personale”. Anterior, Pasat spunea că Dediu a fost adus în cătuşe de la Kiev unde ar fi încercat să trădeze R. Moldova.

JURNAL i-a solicitat lui Valentin Dediu un interviu la acest subiect.

– Dle Dediu, cât adevăr conţin, după Dvs., aceste acuzaţii?

Nu neg faptul că a fost o cercetare de serviciu care a pornit pe 13 martie 2009, după ce pe 11 martie o înmormântasem pe mama. Faptul că am fost adus în cătuşe din Ucraina şi că am divulgat secrete de stat nu corespunde adevărului. Am avut o intenţie de a preveni o încălcare gravă a legislaţiei. Cu timpul se va afla. Sunt nişte lucruri care astăzi nu pot fi divulgate.

– Dar intenţia de a preveni o încălcare gravă a legislaţiei viza Ucraina?

Nu. Era vorba de o situaţie din Republica Moldova.

– Filmuleţul care a ajuns în presă este autentic?

Înscrierea aceasta a fost făcută cu grave încălcări ale legislaţiei: nu am fost prevenit, nu a fost întocmit un proces-verbal etc. Urmează să stabilim cum a ajuns acesta în presă. Aţi văzut că în film vorbesc despre interese personale, dar aceasta a fost o expresie nereuşită a mea. Mai apoi explic că am decis personal să fac asta din anumite convingeri. Ei se leagă acum de expresia asta. Persoana care mă interoga nu cunoştea anumite lucruri. Situaţia este mult mai complicată decât pare. Cercetarea de serviciu a stabilit circumstanţele, iar prin decizia Curţii de Apel am fost restabilit la serviciu.

– Despre Pasat se spune că ar fi „omul Moscovei” şi, prin urmare, tot ce atacă nu convine Federaţiei Ruse…

Nu mă consider om care nu convin sau convin Moscovei sau altei ţări, altcuiva. Tot ce am făcut, am făcut în interesele Republicii Moldova.

– Ce interes ar avea Pasat să vă acuze de asemenea lucruri grave?

Cred că la mijloc e un motiv personal. Ne cunoaştem bine, am lucrat împreună, dar în lucru multe se întâmplă. Poate l-au deranjat anumite lucruri pe care le-am spus la televizor.

– Acuzaţia că aţi fi divulgat secrete de stat este una gravă. O s-o trataţi ca atare?

Am vorbit deja cu avocatul meu şi luăm în calcul acţionarea lui Pasat în judecată.

– Acuzaţiile lui Pasat vizează şi actuala conducere a statului care, chipurile, ar numi în funcţii persoane nedemne…

Pasat s-a lansat în campania electorală şi, probabil, de aceea face aceste declaraţii.

– De-a lungul timpului, au existat tot felul de zvonuri că Valeriu Pasat ar fi divulgat separatiştilor transnistreni secrete, inclusiv numele agenţilor secreţi moldoveni în Transnistria. Cât de adevărate sunt acestea?

Sunt nişte presupuneri care trebuiesc documentate.

– Nu s-a făcut asta încă până acum?

A demarat o documentare, se întreprind măsuri, este cam dificil, ţara este împărţită în două, nu cunosc multe detalii despre acest subiect.

– De ce susţine aceleaşi declaraţii şi avocatul ex-angajatului de la SIS cercetat acum penal pentru că ar fi interceptat ilegal convorbiri telefonice ale unor foşti colegi şi politicieni?

El vrea să-şi apere clientul şi a găsit modalitatea asta. Cât e de reuşită, spuneţi şi dumneavoastră. Am fost unul dintre cei care am pus problema interceptărilor, a fost o anchetă de serviciu şi materialele adunate au fost expediate ulterior la procuratură.

– De ce ar fi interceptat fostul angajat al SIS convorbirile foştilor colegi?

Probabil, a avut indicaţia de sus, de la conducător.

– Era un om al fostului sistem de guvernământ?

Da.

– Procuratura a anunţat că acesta a ascultat şi telefoanele unor politicieni. Despre cine este vorba?

Nu pot să dau nume deocamdată.

– E vorba de opoziţia de atunci?

Da.

– Dle Dediu, vă mulţumim pentru interviu!

Interviu realizat de Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)