Regizorul Marian Crișan, deținătorul Palme d’Or, azi la Chișinău

Regizorul român Marian Crișan, deținătorul Palme d’Or, va participa astăzi la lansarea filmelor sale „Megatron” și „Morgen”, care vor fi proiectate la cinematograful „Gaudeamus”. ICR Chișinău sprijină organizarea lansării oficiale pe ecranele din Republica Moldova a filmelor „Megatron” (premiul Palme d’Or pentru scurt metraj – Cannes, 2008) și „Morgen” (candidatul României la Oscarurile pentru 2012). La manifestare va fi prezent şi directorul de producție Răzvan Bumbeș.

„Megatron” este al treilea Palme d’Or pentru scurtmetraj obţinut de filmul românesc, după “Scurtă istorie” de Ion Popescu Gopo şi “Trafic” de Cătălin Mitulescu. „Megatron” prezintă povestea unui băieţel dintr-un sat de lângă Bucureşti, dus de mama sa la un restaurant McDonald’s pentru a-i sărbători ziua de naştere. Ajuns la Bucureşti, copilul face tot posibilul pentru a-şi găsi tatăl.
Lungmetrajul “Morgen” (scenariu şi regie de Marian Crişan) este propunerea României la premiul Oscar–2012, la categoria “cel mai bun film străin”.

„Morgen” este debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan. Personajul principal al filmului este Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, “pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa “mâine” (“morgen”, în limba germană, n.r.).

Lungmetrajul “Morgen” a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010.  De asemenea, “Morgen” a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie trecut la Luxemburg. În aprilie 2011, “Morgen” a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.
Filmele „Megatron” şi „Morgen” vor fi prezentate astăzi la „Gaudeamus”. Începutul proiecţiei, la ora 18.00. Intrare liberă.

C.D.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)