Regina Ana

Fără iubire, pragurile puteau fi mine

Întreaga perioadă a lungului exil al Regelui şi Reginei a fost marcată de expansiunea şi atrocităţile făptuite umanităţii de comunism. Dar căsnicia Majestăţilor Lor a decurs şi decurge în miracolul celei mai statornice înţelegeri şi fericiri. Regina nu s-a îndepărtat nicio secundă de Rege. „Regina”, scrie ASR Principele Radu al României, „este soldatul cel mai devotat, cel mai simplu, cel mai puţin pretenţios. Este omul pe care Regele l-ar găsi la întoarcere, aşteptând în acelaşi loc şi o sută de ani, dacă e nevoie”.

Principesa Ana de Bourbon, viitoarea regină a României, s-a născut la Paris, pe 18 septembrie 1923. Copil fiind, avea fermitate şi energie explozivă, era captivată de scrimă, călătorie şi desen, mai mult decât de lecţiile şcolare, iar din momentul descoperirii fascinaţiei livreşti, de cititul absorbitor al cărţilor; era atrasă de gimnastică şi jocul cu mingea, în echipele de băieţi, iar dintre materiile şcolare era atrasă de geografie şi istorie.

La şaptesprezece ani, şi-a urmat familia în refugiu, în Statele Unite, unde avea să o aştepte un trai măcinat de sărăcie. Era anul 1940. Lumea era devastată de război şi de criza economică mondială. În 1941, s-a înscris la un curs de artă, dar a fost nevoită să şi lucreze ca vânzătoare la magazinul „Macy’s”.

În septembrie 1943, s-a înrolat voluntar în Armata Franceză, ca şofer pe un jeep ce transporta sânge pentru perfuzii, deservind spitalele de campanie din spatele frontului.

Iubire, fidelitate neîncetată, exil

Pe 10 iunie 1948, Principesa Ana de Bourbon s-a căsătorit cu Majestatea Sa Regele Mihai, la Palatul Regal din Atena. Regele părăsise forţat România, la 4 ianuarie 1948. Ţara, copleşită de nenorocirea roşie de la răsărit, intrase, sub influenţa Moscovei, în mâinile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ale Anei Pauker şi alor lor.

Întreaga perioadă a lungului exil al Regelui şi Reginei a fost marcată de expansiunea şi atrocităţile făptuite umanităţii de comunism. Dar căsnicia Majestăţilor Lor a decurs şi decurge în miracolul celei mai statornice înţelegeri şi fericiri. Regina nu s-a îndepărtat nicio secundă de Rege. Pragurile pe care le-au trecut împreună, fără iubire şi fidelitate, ar fi fost mine!

Dintru început, căsnicia Majestăţilor Lor a decurs sub semnul grijii în ce priveşte cheltuielile cumpătate şi la preţ minim, pe seama câştigurilor mici de pe urma muncii amândurora. În primii ani ai exilului, au lucrat la tâmplărie sau la ferma personală, continuu sub apăsarea nu a grijii de a exceda ceva în existenţa de zi cu zi, ci de a nu rămâne fără locuinţă şi a avea strictul necesar. În tot timpul exilului, întâi în Anglia, apoi în Elveţia, Majestăţile Lor au muncit pentru existenţă. Munca le-a redat independenţa, demnitatea, întărirea, biruinţa. După stabilirea, în 1956, la Versoix, în Elveţia, Majestatea Sa a lucrat ca pilot de încercare, la Learjet.

O viaţă de om, Majestatea Sa Regina s-a zbătut pentru menţinerea moralului familiei şi asigurarea unui venit neîntrerupt, necesar cheltuielilor pentru existenţă. A lucrat în atelierul de tâmplărie, în ferma din Anglia, ori ca doică a fiicelor sale, sau ca mecanic auto, în atelierul propriu de maşini. În faţa multor încercări a rămas fidelă Regelui. Această fidelitate nu putea rezista fără iubire. O iubire neîncetată pentru Rege şi copii!

„Regina”, scrie ASR Principele Radu al României, „este soldatul cel mai devotat, cel mai simplu, cel mai puţin pretenţios. Este omul pe care Regele l-ar găsi la întoarcere, aşteptând în acelaşi loc şi o sută de ani, dacă e nevoie”.

Coroana României a rămas în exil…

Încă dezinformată şi menţinută în somnul îngheţat, prin diversiunea aruncată asupra regilor şi reginelor ei, unii români văd astăzi în bulibaşe regi şi li se adresează cu „Măria Ta!”. Aceasta-i o parte a României contemporane! Dar, contemplând chipul Majestăţii Sale Regina Ana, se intuieşte în el mult din profilul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta. Privim în admiraţia acestui portret, absorbite unele într-altele, chipurile reginelor care au purtat Coroană: Elisabeta, Maria, Elena, şi chipul reginei care o va purta: Margareta a României!

Străluminează sub Coroană o regină care nu a purtat-o: Majestatea Sa Regina Ana! Ţara îi doreşte viaţă îndelungată spre a întâmpina ziua restaurării României sub Coroana legitimă. La mulţi ani, iubită Regină!

Aurel V. ZGHERAN

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)