Regimul alimentar în cancer

Rubrica: Tot ce e sănătos e gustos

 Alimentarea pacienților bolnavi de cancer este una foarte variată în comparație cu multe alte maladii, însă unele reguli şi recomandări totuşi există, acestea diferă în funcţie de tipul şi stadiul bolilor cancerigene. JURNAL îţi propune o reţetă „supă pireu de brocoli”, care este nu doar sănătoasă, dar şi gustoasă.

 

Sergiu Niculiţa (bucătar)

 

Dieta unui pacient afectat de o maladie oncologică trebuie să fie bazată pe produse alimentare bogate în proteine pentru a opri procesul degradării masei musculare. Din categoria alimentelor cu un conţinut proteic ridicat fac parte: untul de arahide, carnea, brânza, laptele integral, însă acestea sunt interzise în cazul bolnavilor cu intoleranță la lactoză sau aversiune.

 

În astfel de cazuri, sunt recomandate boboasele şi produsele lactate degresate sau cu un conţinut scăzut de lactoză. E necesar ca dieta proteică să fie completată de consumul bogat de fructe şi legume.

 

Broccoli, leguma minune!

 

Cercetătorii spun că broccoli conţine mult sulforaphane, compus care conferă acestei legume potenţial anticancer. Motiv pentru care broccoli este recomandat contra tumorilor şi a ulcerelor.

Potrivit nutriţioniştilor, graţie acestui compus fitochimic (sulforaphane), broccoli este perfect pentru prevenirea cancerului gastric şi de prostată. La fel, broccoli conţine indoli care pot preveni cancerul mamar, leucemiile şi melanomul.

 

„Supă pireu de broccoli”

 

Ingrediente. (Pentru 800 grame supă / 4 porţii)

Broccoli  proaspăt 500 g. /30 lei

Praz 200 g. / 7 lei 98 bani.

Unt 75 g. / 4 lei 50 bani

Frişcă 35 % grăsime 100 ml./ 5 lei

Caşcaval cu mucegai albastru (dorblu) 130 g./ 25 de lei 61 bani.

Apă fierbinte sau bulion de legume 300 ml.

Sare şi piper după gust./ Preţ total: 73 de lei 9 bani. Pentru o porţie: 18,27.

 

Tehnologia preparării

 

1. Legumele sunt spălate. Prazul este tăiat semicercuri, iar broccoli-ul este despărţit în inflorescențe.

2. Într-o cratiţă se pune untul şi se lasă să se topească la foc domol.

3. Adăugăm prazul şi inflorescențele de broccoli. Călim legumele în unt timp de cinci minute.

4. Peste legumele călite se toarnă apa fierbinte (sau bulionul de legume) şi se înăbușă circa10-15 minute până la înmuierea totală a acestora.

5. După care legumele sunt mărunţite pireu cu ajutorul robotului de bucătărie sau a blenderului (în cazul lipsei tehnicii de bucătărie, pasarea se poate efectua cu ajutorul unei site de cernut făină).

6. Pireul de legume este introdus înapoi în cratiţă. Amestecând permanent, adăugăm frişca şi jumate din caşcaval.Totul este adus până la fierbere şi luat de pe foc.

7. Este servit în boluri, câte 200 de grame pentru o porţie ornat cu inflorescențe de broccoli proaspăt şi restul cașcavalului.

 

 

 

 

Aliment

Grame

Calorii

Proteine

Lipide

Carbohidrati

Fibre

Broccoli 500 170 14 0 33 13
Praz 200 122 3 0.6 28.4 3.6
Frişcă lichidă 100 208.8 3.3 35 3.9 0
Branză cu mucegai albastru Dorblu 130 443,3 26,26 37,18 0 0
Unt 75 554.3 0.1 61.5 0.1 0
TOTAL 1105 1498,4 46,66 134,28 65.4 16.6

 

 

 

Recomandări

 

  • Pentru a mări valoarea calorică în supă se poate adăuga suplimentar câteva linguri de lapte praf.
  • În caz de intoleranţă digestivă faţă de lipide, frişca poate fi înlocuită cu lapte degresat însă cantitatea de legume se va mări.
  • În lupta cu topirea masei musculare ne va ajuta adăugarea a câte o felie de ou fiert la fiecare porţie de supă.
  • Broccoli-ul proaspăt poate fi înlocuit cu cel congelat, însă în acest caz valoarea lui nutritivă va fi mai scăzută.