Regim de liber schimb, tocmai peste zece ani?

RM  va semna mai devreme cu UE Acordul privind liberalizarea regimului de vize

UE a decis să înceapă negocierile oficiale cu RM privind semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ALSAC) începând cu 5 decembrie. Experţii economici consideră că acordul va aduce beneficii RM, însă implementarea acestuia ar putea dura cinci-zece ani.

Vadim VASILIU

„Vrem să stabilim un cadru stabil și solid pentru relaţiile noastre economice cu țările din Parteneriatul Estic, mai exact Moldova și Georgia. Cele două țări au înregistrat progrese suficiente și au îndeplinit un set de condiții pentru a putea purcede la integrarea în piața internă a UE”, a declarat Karel De Gucht, comisar UE pentru comerț.

Vor rezista doar cei puternici!

Expertul IDIS „Viitorul”, Alexandru Fală, consideră că odată cu semnarea ALSAC, rigorile impuse de UE Republicii Moldova vor face ca pe piaţa moldovenească să reziste cei mai puternici şi cei mai adaptabili producători la noile standarde de producţie. Totuşi efectul cel mai benefic va consta în diminuarea preţurilor la produse. „Semnarea acordului va genera şi anumite costuri din cauza că multe produse de pe piaţa noastră nu sunt competitive şi, de multe ori, preţurile lor sunt mai mari decât cele ale mărfurilor importate. Din acest considerent, va avea de suferit sectorul agro-alimentar. Accesul la mărfurile din exterior va fi mai mare, concurenţa mai dură, iar preţurile vor scădea”, a opinat Fală. Totodată, un avantaj al acordului este crearea unui cadru în care producătorii vor fi obligaţi să se dezvolte mult mai rapid şi să devină mai competitivi.

Trei ani de negocieri, zece de implementare    

Expertul economic Iurie Gotişan susţine că odată cu semnarea acordului, produsele RM vor avea tarife vamale reduse şi acces fără restricţii tarifare pe piaţa UE. „Pentru consumatori, asta înseamnă un asortiment mult mai larg de produse la preţuri mai reduse. De altfel, se va introduce şi un control al calităţii şi o supraveghere a pieţei interne, lucru care actualmente lasă de dorit”.

După negocierea acordului care durează între unu şi trei ani, începe implementarea graduală a acestuia, care durează aproximativ cinci-zece ani. „Macedonia a semnat un astfel de acord în 2001 şi abia în 2010 s-a încheiat implementarea acestuia. În cele din urmă, buna capacitate şi iscusinţă a guvernului, dar şi a societăţii civile şi a sectorului privat, va fi testată în aceste negocieri, iar de succesul lor va depinde viitorul european al Republicii Moldova”.

Mai întâi, regim liberalizat de vize

Leonid Litra, politolog, expert IDIS „Viitorul”, consideră că în cel mai bun caz, negocierile vor dura un an. Ucraina a negociat acordul trei ani, însă are mai multe sectoare economice decât RM. Totodată, expertul afirmă că RM va avea mai întâi regim liberalizat de vize şi apoi regim de liber schimb. „Liberalizarea regimului de vize nu va fi un rezultat al negocierilor politice, ci mai curând unul al procesului de implementare a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, combaterea crimei organizate, a corupţiei ş.a. Pentru Moldova ar fi benefică sincronizarea acestor două procese, deşi cred că regimul liberalizat de vize îl vom avea înainte de acordul de liber schimb”.

Iurie Gotişan: „Pentru consumatori, semnarea acordului înseamnă un asortiment mult mai larg de produse la preţuri mai reduse. De altfel, se va introduce şi un control al calităţii şi o supraveghere a pieţei interne, lucru care actualmente lasă de dorit”.

Alexandru Fală: „Un avantaj al acordului este crearea unui cadru în care producătorii vor fi obligaţi să se dezvolte mult mai rapid şi să devină mai competitivi”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)