Regele Mihai şi Principesa Margareta au participat la „nunta secolului”

SANCTUAR // Casa Regală a României a fost reprezentată cu legitimitate la căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton

Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au efectuat o vizită de patru zile în Marea Britanie, în perioada 27–30 aprilie 2011, reprezentând Familia Regală a României la ceremoniile prilejuite de căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton. În cadrul vizitei, Regele Mihai a fost omagiat în câteva rânduri de diferite instituţii şi organizaţii britanice.

De menţionat că, acum 64 de ani, pe 20 noiembrie 1947, Regele Mihai a participat şi la nunta Reginei Elisabeta a II-a cu Ducele de Edinburgh. Cununia Reginei Elisabeta a II-a cu Ducele de Edinburgh a avut loc în aceeaşi catedrală, Westminster, iar la eveniment a fost prezentă şi Regina Ana, pe atunci Ana de Bourbon-Parma. Anume în ziua aceea a început povestea de dragoste dintre ea şi Regele Mihai.

Principele Radu: „După vizita la Londra, ne pregătim de Ziua Regelui”

Nunta Prinţului William cu Kate Middleton din 29 aprilie 2011 a fascinat mai bine de două miliarde de oameni care au urmărit-o la televizor sau pe net. Precizăm că la ora 12.20, pe 29 aprilie, în Catedrala Westminster au intrat Regele Mihai, însoţit de fiica sa, Principesa Margareta.

JURNAL de Chişinău s-a adresat Principelui Radu cu rugămintea de a ne oferi detalii despre participarea Familiei Regale a României la „nunta secolului”. Alteţa Sa Regală Principele Radu ne-a explicat că, având numeroase şi diverse obligaţiuni legate de sărbătorirea Zilei Regelui, pe 10 mai, la Bucureşti, nu are posibilitatea să ne acorde un interviu, dar ne-a ajutat să o contactăm pe doamna Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Directorul de Protocol al Casei Majestății Sale, care a acceptat să răspundă la întrebările JURNALULUI.

Astfel, de la doamna Sandra Gătejeanu-Gheorghe am aflat că „Majestatea Sa Regele Mihai şi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta au fost anunţaţi cu mult timp înainte, prin intermediul protocolului Palatului Buckingham, care este ora la care trebuie să sosească la Clarence House (reşedinţa Alteţei Sale Regale Principelui Charles). Acolo, toţi membrii Familiilor Regale Străine au fost preluaţi de maşinile puse la dispoziţie de familia Regală Britanică şi conduşi la Westminster Abbey în ordinea de precădere”.

Galbenul este culoarea zeilor
La întrebarea dacă Principesa Margareta a intuit, înainte de nuntă, ce rochie va purta mireasa şi dacă a fost previzibilă culoarea galbenă a ţinutei Reginei Elisabeta a II-a, dna Gătejeanu-Gheorghe ne-a răspuns: „Principesa Moştenitoare a bănuit că Ducesa de Cambridge (Kate Middleton – n.red.) va alege o casă de modă britanică pentru realizarea rochiei de mireasă. Modelul poate fi caracterizat prin simplitate, dar, în acelaşi timp, rafinament, prin modestie ce emană eleganţă, un model demn de o viitoare regină.

În ceea ce o priveşte pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, aceasta a surprins, ca de fiecare dată, prin culoarea aleasă. Galbenul este cea mai caldă, cea mai expansivă şi, poate, cea mai însufleţită culoare. Galbenul este simbolul tinereţii şi al nemuririi divine. Galbenul este culoarea zeilor”.

Emoţii în Catedrala Westminster

Directorul de Protocol al Casei Regale a României a mai accentuat că „Regele Mihai a participat nu doar la nunta Reginei Elisabeta a II-a cu Ducele de Edinburgh, pe 20 noiembrie 1947, dar şi la toate evenimentele importante pentru Familia Regală Britanică: Nunta Principelui Charles cu Principesa Diana, Nunta de Aur și apoi la Nunta de Diamant a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, la nunta Principelui Charles cu Ducesa de Cornwall.

La 29 aprilie 2011, Regele Mihai a fost emoţionat şi fericit să participe la căsătoria Ducelui şi Ducesei de Cambridge, un eveniment atât de important pentru Familia Regală Britanică şi pentru întreaga lume. Regele şi Principesa Moştenitoare au fost impresionaţi de ceremonie, de modul în care Ducele şi Ducesa de Cambridge au ales să se implice în organizarea evenimentelor şi dragostea arătată de britanici faţă de Familia Regală, în special, faţă de cei doi tineri. Nu doar englezii, ci toţi vizitatorii Londrei au sărbătorit împreună cu Ducele şi Ducesa de Cambridge. Interesul deosebit arătat acestui eveniment se explică şi prin meritele personale ale celor doi miri, Principele William şi Catherine Middleton. Cei doi tineri căsătoriţi au inteligenţă, farmec şi erudiţie. Principele William are o extraordinară popularitate în rândul tinerilor din întreaga lume”.

Tânăra pereche William şi Kate ar putea vizita România

„Prezenţa Familiei Regale a României la Nunta Regală este extrem de importantă. În primul rând, pentru că este vorba despre un eveniment de familie. Aşa cum ştiţi, Regele Mihai este vărul Reginei Elisabeta, dar şi al Ducelui de Edinburgh. Prezenţa Familiei Regale la ceremonii este importantă şi pentru România, care a fost reprezentată la eveniment aşa cum se cuvine – cu eleganță, legitimitate, rang, grație și cu naturalețe”, a subliniat dna Gătejeanu-Gheorghe. Referitor la o posibilă călătorie a tinerei perechi William şi Kate în România, Directorul de Protocol al Casei Regale a declarat pentru JURNAL: „Ducele şi Ducesa de Cambridge au decis să nu plece imediat în luna de miere datorită angajamentelor militare ale Principelui William. E posibil ca, la un moment dat, mirii să viziteze România, aşa cum şi Principele Charles o va face”.

Irina Nechit

27–30 aprilie 2011. Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu la Londra, în timpul vizitei prilejuite de căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton