Regele Cuțaridei

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Toată lumea știe ce prevede proiectul noii legi despre statutul municipiului Chișinău. De jure, reduce dreptul la inițiativă legislativă al Consiliului, transformându-l din for deliberativ într-unul decorativ. De facto, îl proclamă pe Dorin Chirtoacă rege peste groapa noastră de gunoi, zisă și „capitala Republicii Moldova”.

Legea comite fărădelegea fără ocolișuri, cu text deschis: primarul general numește viceprimarii, pretorii și șefii întreprinderilor municipale dacă aceștia nu pot fi aleși de consilieri, primește noi împuterniciri la gestionarea bunurilor din proprietatea municipiului, propune spre discuție bugetul Primăriei (pe care tot el îl elaborează?) etc. În proiect se simte gramatica mintală a Juristului, școala sovietică a acestuia. Propozițiile sunt simple, clare și categorice: nu e loc pentru ambiguități. Pesemne că democrația nu e pe placul liberalilor moldoveni și în acest punct ei sunt poate mai sinceri decât alte partide (de la guvernare și nu numai), care au aceeași atitudine față de pluralism, doar că preferă să păstreze aparențele.

PL a încercat să-și justifice, prin unii reprezentanți, proiectul. Din câte am înțeles eu, toate aceste modificări au fost determinate de blocajele din Consiliu: Dorin Chirtoacă vine (din când în când) la Primărie cu mânecile suflecate, dar consilierii îl încuie în cabinet și nu-i dau voie să lucreze. Unii analiști politici și chiar consilieri municipali neliberali au afirmat că ar susține această inițiativă PL-istă, dar numai dacă ar fi siguri că primarul se va pune cu adevărat pe treabă. Scenariul „Chirtoacă gospodar” e totuși ceva ce nici criticii și nici fanii primarului nu își pot imagina, de aceea singurii adepți ai proiectului sunt deputații liberali din Parlament și, dintr-un sentiment cât se poate de nobil al datoriei, „partenerii de la guvernare”.

Eu zic să fim împotriva proiectului liberalilor chiar și în cazul în care suntem sută la sută încredințați că toate aceste prerogative noi îl vor ajuta pe dl Chirtoacă să-și reveleze, în sfârșit, harul de administrator. Deoarece legea, în formula ei actuală, e profund antidemocratică, iar ordinea (mai ales cea ipotetică) fără democrație e dictatură (ei bine, în cazul Juristului & Co, mai curând voluntarism decât dictatură).

Istoria ne învață că, în penalocrații precum cea moldovenească, ajung să ceară împuterniciri, de regulă, conducătorii slabi și corupți (slabi deoarece corupți) care nu doresc să-și consolideze astfel autoritatea, ci să rămână cât mai mult timp la putere (și deci la treucă). Conducătorii buni, cu idei bune, nu au nevoie de consilieri docili pentru a-și realiza planurile. Dimpotrivă, opoziția e cel mai potrivit stimulent al creativității și al inițiativei. Și în asta rezidă forța motrice, dar și eficiența democrației.
Adevărul acesta este străin însă PL-ului, partid „proromânesc” și „proeuropean”.

Legea comite fărădelegea fără ocolișuri, cu text deschis: primarul general numește viceprimarii, pretorii și șefii întreprinderilor municipale dacă aceștia nu pot fi aleși de consilieri, primește noi împuterniciri la gestionarea bunurilor din proprietatea municipiului, propune spre discuție bugetul Primăriei (pe care tot el îl elaborează?) etc.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)