Refuză să fie portdrapelul R. Moldova

Cristina Iovu are şanse reale să urce pe podium la Londra

Halterofila Cristina Iovu a fost desemnată de Comitetul Naţional Olimpic (CNO) să fie portdrapelul naţionalei Republicii Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra (JO) care vor începe pe 27 iulie curent.

Sportiva urma să fie prima femeie portdrapel din istoria Republicii Moldova la o ceremonie de deschidere a JO, însă, după ce s-a consultat cu antrenorii săi, a decis să nu participe la festivitatea de deschidere. Cristina şi-a motivat hotărârea prin faptul că va fi obligată să stea ore bune în picioare, iar peste două zile va trebui să intre în concurs.

Majoritatea ţărilor care vor participa la cea de-a XXX-a ediţie a JO şi-au desemnat cu mult timp înainte căpitanul care va purta drapelul la festivitatea de deschidere, însă CNO a făcut-o acum trei zile, fără a o întreba pe Cristina Iovu. „Este o sportivă care a demonstrat că are valoare şi, fără să ezităm, am desemnat-o să fie portdrapel al Republicii Moldova. Mai mult, Cristina are şanse reale de a obţine o medalie olimpică. S-au discutat şi alte candidaturi, dar deoarece o serie de sportivi vor pleca mai târziu spre Londra, am rămas la candidatura halterofilei”, a spus preşedintele CNO, Nicolae Juravschi.

Decizia CNO însă n-a încântat-o pe campioana absolută la europenele de haltere de anul acesta. Iovu a menţionat că pentru ea e mai important să urce pe podiumul de la Londra decât să obosească la festivitatea de deschidere. „Bineînţeles că este o onoare pentru orice sportiv să poarte tricolorul, inclusiv pentru mine, dar cel mai probabil voi refuza această propunere. Peste o zi şi jumătate de la deschiderea JO, voi intra în concurs şi voi resimţi oboseala.

Nu mi se pare oportun să stau patru ore în picioare şi să ţin tricolorul. Nu voi merge nici la deschidere. Să nu se înţeleagă greşit. E o mândrie pentru mine să fiu căpitan şi portdrapel al ţării, dar, în acelaşi timp, cred că ar fi o mai mare mândrie pentru ţară să cuceresc o medalie”, a precizat Cristina Iovu.

Va fi desemnat alt portdrapel

Juravschi a fost surprins când a auzit că sportiva de 19 ani nu-şi doreşte să fie portdrapelul Republicii Moldova. Acesta a menţionat că va încerca să o convingă pe Cristina de importanţa acestui moment unic în viaţa oricărui sportiv, iar dacă nu va reuşi, membrii Comitetului Executiv al CNO vor lua o altă decizie. Astfel, dacă totuşi Iovu va refuza, portdrapel al Republicii Moldova ar putea fi judocanul Sergiu Toma, aruncătorul ciocanului Sergiu Marghiev, atletul Ion Luchianov şi luptătorul Nicolae Ceban.

Medaliatul va încasa între 80 şi 100 de mii de euro

Campioana europeană la haltere nu întâmplător preferă să fie în formă la startul competiţiei. Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede că sportivii care se vor clasa pe locurile 1–12 vor beneficia de prime importante. Astfel, dacă Cristina va ocupa cel puţin treapta a treia a podiumului, va încasa o primă în valoare de 80 de mii de euro. Aceeaşi sumă urmează să fie încasată şi de antrenorul atletei, omul cu care sportiva s-a sfătuit înainte de a lua decizia respectivă.

Iovu, la fel ca elveţianul Federer

Cristina Iovu nu este prima sportivă care va participa la olimpiadă şi care nu vrea să fie portdrapelul ţării sale. Starul elveţian Roger Federer a anunţat că a refuzat oferta Comitetului Olimpic Elveţian de a purta drapelul ţării sale la ceremonia de deschidere a JO de la Londra.

Mr. Perfect a menţionat că a avut deja această onoare de două ori până acum (în 2004 şi în 2008) şi că ar vrea să cedeze locul unui alt sportiv. Federer a adăugat că nu va locui în satul olimpic pe parcursul desfăşurării competiţiei deoarece va fi însoţit de familie.

Până acum, mai mulţi jucători de tenis au primit propunerea de a fi portdrapele la această ediţie a JO. Drapelul României va fi purtat de finalistul de anul acesta de la Wimbledon în proba de dublu, Horia Tecău, drapelul Poloniei, de Agnieszka Radwanska, recenta finalistă de la Wimbledon şi actualul număr 2 mondial, drapelul Spaniei, de Rafael Nadal, drapelul Rusiei, de Maria Şarapova, campioana de la Roland Garros de anul acesta, drapelul Serbiei, de fostul număr 1 mondial Novak Djokovici, iar drapelul Belarusului, de Max Mirnyi.