Reformă în justiție sau pură bătaie de joc?

Mă întreb de multe ori dacă în Moldova existe limite ale nerușinării? Dacă unii se pot opri vreodată din impertinență? Ori dacă batjocura cu care suntem tratați de cei ce diriguiesc în Moldova are vreo limită? Întrebarea asta-mi apare zilnic. Pentru că zilnic cineva își bate joc de mine și de oamenii din jurul meu, iar uneori această bătaie de joc este atât de mare că pur și simplu te lasă perplex. Nu știi ce să mai faci. Să te revolți n-are rost, pentru că batjocura va continua. Să taci nu poți, pentru că nu mai poți tolera.

Așa ceva am pățit azi, când am auzit că veșnicul aspirant la funcția de președinte, Marian Ilici Lupu, a instituit un fel de Consiliu Național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept. Cât de pompos sună, dar câtă mârșăvie și impertinență se ascunde în spatele acestui consiliu!

„Organe” ce ocrotesc „pe cine trebuie”

În primul rând, eu nu știu care sunt aceste organe de ocrotire a normelor de drept și dacă ele măcar există în Moldova. Cum, un asemenea organ e Procuratura Generală? Acea instituție care ocrotește orice vrei, numai nu normele de drept. Ori CCCEC-ul, tot e organ al ocrotirii normelor de drept? Sau instanțele economice, ori Curtea Supremă de Justiție? Aceste instituții ocrotesc oare normele de drept?

Nu, fraților, acestea ocrotesc pe cine trebuie, pe cei ce diriguiesc economia și sunt multimilionari. Pe cei ce mituiesc judecătorii și procurorii. Îl ocrotesc pe Chetraru, cel ce împușcă oamenii în propriile lor case. Iată ce ocrotesc aceste instituții.

Și, dragi cititori, Procuratura Generală, CCCEC-ul, MAI-ul, CSJ-ul nu trebuie reformate. Ele pur și simplu trebuie demolate, iar în locul loc construite alte instituții, cu alți oameni, după model european. Pentru că aceste instituții sunt atât de putrede încât absolut nicio încercare de reformare nu poate avea nicio șansă de reușită. Ele sunt putrede din temelie și până la ultima țiglă din acoperiș. Fac parte dintr-un sistem putred, corupt până-n măduva oaselor, care trebuie amputat.

Cum să reformezi sistemul cu Muruianu?!
Dar bine, să zicem că încerci să le reformezi cumva. Că ai într-adevăr intenții nobile și vrei să urmezi recomandările venite de la Bruxelles. Dar cum, Doamne, iartă-mă, să reformezi tu aceste organe tocmai cu oamenii care au contribuit la putrezirea lor? Cum, dom’le, să reformezi sistemul cu Muruianu, cel ce este responsabil de zeci de dosare pierdute la CEDO? Cu Muruianu, care de zeci de ani a construit, cărămidă cu cărămidă, acest sistem corupt pe care-l avem astăzi? Adică îl pui azi pe Muruianu să demoleze ceea ce tot el a construit?

Cum să reformezi, dragi cititori, structurile de ocrotire a normelor de drept, cu Chetraru? Ai cărui subalterni distrug afacerile oamenilor onești, împușcă oameni în propriile lor case, amenință, iau mită și locuiesc în vile de milioane de lei, luând salarii de câteva mii?

Reforme, nu simulacre

Ce reformă să faci, fraților, cu Stoianoglo, individul care a votat împotriva lichidării instanțelor economice?

Dar cu Zubco, dragi cititori, cu el poți să faci reforme? Zubco, cel care măcar nu a rezolvat simplul caz de răpire a lui Cubreacov. Zubco, care protejează criminalii de la 7 aprilie 2009. Zubco, care este unealtă de persecutare în mâinile lui Plahotniuc.

Și iată că am ajuns și la Plahotniuc, cel ce va fi și șeful acestui consiliu de bătaie de joc. Plahotniuc, cel ce a și dat ordin să se creeze o asemenea batjocură la adresa justiției, la adresa cetățenilor Republicii Moldova și la adresa Uniunii Europene.

E trist, e foarte trist. Pentru că, în continuare, cineva își bate joc de noi în ultimul hal. Noi suntem proștii lor. Și dacă noi chiar suntem proști, o recunosc, pentru că dacă nu eram proști nu-i mai permiteam lui Plahotniuc să-și bată joc în halul acesta de noi, atunci cei de la UE nu sunt la fel de proști ca noi. Cei de la Bruxelles știu că pentru a face reforme, din sistem trebuie să dispară și Muruianu, și Chetraru, și Stoianoglo, și Zubco, și Plahotniuc și mulți alții. Pentru a face reforme trebuie să distrugi sistemul, dar să nu faci simulacre, precum fac unii astăzi.

Alex Cozer

The following two tabs change content below.