Referendumul se amână?

DUBII // Deşi nu renunţă categoric la referendum, liderii AIE nu mai sunt atât de siguri că îl pot desfăşura

Ultima scrisoare a Comisiei de la Veneţia – prin care aceasta recomandă Alianţei pentru Integrare Europeană să modifice în Parlament Constituţia şi să desfăşoare alegeri anticipate – a cam dat peste cap planurile coaliţiei de guvernare. După ce au luat săptămâna trecută o decizie comună să desfăşoare un referendum pentru adoptarea unei noi constituţii care ar permite evitarea alegerilor anticipate, unii lideri ai Alianţei dau acum înapoi. Totodată, comuniştii anunţă că dacă Alianţa va renunţa la referendumul său şi ei vor sista adunarea semnăturilor pentru organizarea unui propriu referendum. Oricum, decizia finală nu a fost încă luată.

Ghimpu nu renunţă

Răspunsul Comisiei de la Veneţia la solicitarea Curţii Constituţionale l-a făcut pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu să-şi schimbe părerea. Dacă până nu de mult Ghimpu declara sigur că alegeri anticipate nu vor avea loc, miercuri, acesta a lăsat să se înţeleagă că subiectul este discutabil. „Să vedem ce va fi, mai aşteptaţi puţin”, a declarat Ghimpu. Potrivit acestuia, în avizul Comisiei de la Veneţia este o recomandare care stipulează că e nevoie de reforma constituţională pentru a depăşi criza privind alegerea preşedintelui. „Noi am decis aseară (miercuri – n.r.) în cadrul întâlnirii liderilor AIE să ne mai întâlnim să discutăm, să găsim calea corectă, pentru că nu este nicio garanţie că la toamnă se va modifica articolul 78, nici pâna la alegeri şi nici după”, a opinat preşedintele interimar. Aceeaşi idee este susţinută şi de liderul AMN Serafim Urechean. Potrivit acestuia, Alianţa va elabora proiectul noii constituţii şi îl va trimite spre expertizare Comisiei de la Veneţia, iar dacă şi atunci răspunsul instituţiei va fi negativ, se vor căuta alte soluţii.

Filat e mai sceptic

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, este sceptic în privinţa organizării referendumului. „În situaţia în care ne aflăm, având poziţia clară a Comisiei de la Veneţia, a Comisiei Europene, a OSCE, comunicarea pe care am avut-o cu reprezentanţii Parlamentului European, lucrurile arată că adoptarea unei noi constituţii prin referendum nu are sprijinul necesar de la partenerii noştri externi, relevanţi pentru R. Moldova”, a declarat actualul prim-ministru. Totuşi, Filat a subliniat că săptămâna viitoare, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, va continua consultările cu oficialii europeni în privinţa adoptării unei noi constituţii.

Anticipatele nu vor afecta Guvernul

Vlad Filat promite că indiferent dacă vom avea sau nu anticipate, Guvernul va funcţiona în regim normal. „Nu exclud că procesul electoral nu ar afecta economia, dar nu în măsura în care să determine situaţia de criză sau ieşirea din criză. Dacă vor fi alegeri anticipate, procesul electoral va fi în perioada stabilită de lege, adică maximum 45 de zile. Până la acel moment, vom munci cu toţii şi vom implementa programul de activitate al Guvernului”, a spus premierul.
Oficialul a mai declarat că actualul Guvern îşi propune să administreze eficient treburile republicii şi să creeze condiţii pentru alegeri libere şi corecte. „Afirmaţia că alegerile ar putea afecta alte domenii nu poate fi un argument împotriva alegerilor anticipate”, a conchis prim-ministrul.

Şi comuniştii dau înapoi

Deoarece Alianţa nu mai e atât de decisă să desfăşoare referendum, comuniştii renunţă la colectarea semnăturilor pentru acordarea votului de neîncredere actualei guvernări. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin anunţă că PCRM a luat o pauză în această chestiune pentru a vedea cum va reacţiona AIE la decizia Comisiei de la Veneţia. Totuşi, comuniştii nu renunţă la alegeri anticipate şi la boicotarea şedinţei Parlamentului. La şedinţa de ieri a Legislativului nu a venit niciun deputat comunist. În paralel, PCRM propune fracţiunilor partidelor din AIE să iniţieze neîntârziat dialogul privind elaborarea unei redacţii acceptabile a articolului 78 din Constituţie, care prevede modalitatea alegerii şefului statului.

Oficialii europeni susţin soluţia AIE

Reprezentanţii Marii Britanii şi ai României din cadrul Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei însă nu recomandă Alianţei să se grăbească să dea curs invitaţiei comuniştilor. Oficialul din Marea Britanie, M. Hancock, şi cel din România, Adrian Năstase, au declarat zilele trecute la Paris în cadrul reuniunii Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei că adoptarea unei noi constituţii prin referendum este „o cale eminamente democratică” în luarea deciziilor importante pentru o naţiune.
Hancock a dezaprobat vehement poziţia PCRM de a boicota şedinţele Parlamentului şi de a promova o propagandă antireferendum în rândul populaţiei. „O atare atitudine contravine normelor democraţiei şi demonstrează lipsa de responsabilitate a unui partid politic”, a spus oficialul european.

Reformă constituţională într-un alt parlament

Precizăm că în urma unei solicitări expediate de Curtea Constituţională a R. Moldova la 7 decembrie 2009, Comisia de la Veneţia a formulat un aviz referitor la data la care ar urma să fie dizolvat Parlamentul de la Chişinău şi cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţie despre alegerea preşedintelui Republicii Moldova. În opinia Comisiei, Parlamentul actual poate fi dizolvat cu începere din 16 iunie 2010, într-o „perioadă rezonabilă”, iar articolul 78 poate fi modificat în actualul Parlament, în sensul reducerii numărului de voturi necesare pentru alegerea şefului statului, dar pus în aplicare în legislatura următoare. Comisia de la Veneţia este de părere că o reformă constituţională mai amplă ar putea fi realizată de viitorul parlament.