Referendumul anti-Chirtoacă a fost decis la Bălţi

chirtoaca-5Expert: „Curtea de Apel Bălţi nu este împuternicită să ia hotărâri pentru Curtea de Apel Chişinău”

Comisia Electorală Centrală a dat verde colectării semnăturilor pentru referendumul privind revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar. În acest sens, Igor Dodon, liderul socialiştilor, a înregistrat un grup de iniţiativă. În 2013, grupul nu a fost înregistrat de către Liliana Andriaş, judecătoarea de la Curtea de Apel din capitală. Ca rezultat, Dodon a cerut examinarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi şi ultima i-a făcut pe plac.

În cazul în care vor fi acumulate 60 de mii de semnături valabile, 10% din alegătorii din municipiul Chişinău, referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă va avea loc pe 30 noiembrie curent, odată cu alegerile parlamentare. Întrebat de JURNAL de ce este nevoie de demisia lui Dorin Chirtoacă acum, când a mai rămas încă un an până la alegerile locale ordinare, Dodon a declarat: „Fiecare zi în care dl Chirtoacă este primar general costă foarte mult, atât la capitolul irosirea banilor publici, fapt confirmat prin raportul Curţii de Conturi, cât şi prin mizeria care este în oraş”.
Unul dintre miturile propagate de către activiştii lui Igor Dodon este că Dorin Chirtoacă nu va mai avea dreptul să candideze la funcţia de primar dacă va demis prin referendum. Dodon însă nu este convins de acest fapt: „Întrebaţi-i pe jurişti, unii spun da, alţii – nu”.

Va putea candida sau nu?

Nicolae Osmochescu, expert în Drept Constituţional, fost judecător la Curtea Constituţională, a explicat pentru JURNAL că Dorin Chirtoacă va putea intra în lupta pentru fotoliul de primar chiar dacă va primi vot de neîncredere la referendum. „Desigur că Chirtoacă va putea candida pentru funcţia de primar dacă va fi revocat. Actul juridic este valabil pentru o anumită persoană şi pentru o anumită situaţie, persoana nu poate să suporte consecinţele unei sentinţe pentru totdeauna”.

O opinie similară a exprimat Victor Popa, magistrat la Curtea Constituţională: „Legislaţia, Codul electoral al RM nu prevede interzicerea de a candida la orice funcţie electivă în afară de anumite cazuri: oamenii care nu sunt compatibili cu această funcţie din cauze de sănătate. Dar dacă revocarea a fost decisă de un referendum, legislaţia nu prevede că nu mai poţi candida”, a opinat Popa. Acesta mai crede că, în cazul în care acest primar va fi revocat prin referendum, trebuie să chibzuiască bine înainte de a intra din nou în lupta pentru primărie.

Decizie luată la Bălţi

O altă problemă este faptul că decizia despre înregistrarea grupului de iniţiativă privind colectarea semnăturilor împotriva lui Dorin Chirtoacă a fost luată de Curtea de Apel Bălţi. În acest sens, Nicolae Osmochescu consideră că este o stare absolut anormală când o Curte de Apel din altă jurisdicţie teritorială ia o asemenea decizie. „În cazul în care ar fi apărut suspiciuni privind anumite conflicte de interese, ar fi putut fi depusă o cerere privind înlocuirea unui judecător sau a unui colegiu, şi nu transferul judecăţii la Bălţi, cum s-a procedat în cazul dat”, a declarat expertul.

Filat vs CEDO

CEC-ul a înregistrat grupul de iniţiativă imediat după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat ca inadmisibilă examinarea cazului Vlad Filat şi PLDM împotriva Republicii Moldova. Unii comentatori politici au văzut o legătură între aceste două evenimente.
Potrivit lui Nicolae Osmochescu, CEDO examinează numai dosarele care au trecut prin toate instanţele judecătoreşti naţionale. În cazul dat, avem o adresare la CEDO fără respectarea acestui criteriu fundamental. Decizia a fost luată de către Curtea Constituţională, care, conform constituţiei, nu face parte din sistemul instituţiilor judiciare.

 

The following two tabs change content below.