Referendum și magie

Curtea de Apel a respins contestația lui Dorin Chirtoacă. Avocații primarului pot merge cu jalba în proțap la Curtea Supremă de Justiție, dar nimeni nu mai crede că se poate schimba ceva. Nu va conta nici părerea Curții Constituționale, care a precizat că, în perioada suspendării, nu poate fi organizat niciun fel de plebiscit. (Părerile instanței supreme au, la noi, o valoare aleatorie. Ele devin foarte importante dacă vrei să pui sechestru pe sceptrul lui Dodon. Sau să-i iei vreo jucărie, de pildă, stegulețul pe care acesta îl dă la pupat miniștrilor Apărării.)

E clar pentru toată lumea că soarta referendumului a fost de mult decisă. Pe 19 noiembrie orașul va fi roz-bonbon de fericire. O sută și ceva de mii de locuitori revoltați ai urbei vor merge la urne ca să-l demită pe “nesuferitul” Chirtoacă. Alte sute? zeci? de mii vor boicota, principial, commedia. Vor afișa o atitudine de legaliști, crezând că sfidează astfel puterea, dar vor sta toată ziua nervoși, cu ochii pe televizor, în așteptarea rezultatelor. Pe aceștia din urmă nu-i va surprinde validarea plebiscitului: puțini sunt cei care cred că nu se va aduna numărul suficient de votanți. I-ar putea surprinde însă numărul celor care vor merge la urne ca să-l salveze pe Chirtoacă. Nu atât de dragul acestuia (cine îl place pe neisprăvitul edil?), cât pentru a da o replică vie, adevărată guvernanților și PSRM-ului. Alte câteva zeci de mii nu vor găsi suficiente resurse morale, destulă voință pentru a vota încă o dată în favoarea celui mai tânăr și mai ferice, pe vremuri, burgomistru al Europei. Pe aceștia îi va paraliza dezamăgirea – veninul fără antidot al aspidei politice. Restul își va vedea, ca de obicei, de shopping și de somn în ziua cu pricina, mulți – fără a ști baremi ce se întâmplă.

Oricum ar sta lucrurile după numărarea voturilor, e la fel de limpede că Dorin Chirtoacă nu va mai fi primarul de facto sau de jure al municipiului Chișinău. Fie că socialiștii pierd, prin invalidare sau prin acumularea unui număr insuficient de voturi pro, fie că repurtează o victorie zgomotoasă (dar foarte zgomotoasă, cu multe focuri de artificii mai ales la Botanica și Buiucani), Chirtoacă e condamnat deja la ostracizare din viața politică locală. Ce nu va face referendumul vor face “organele de drept”, cum se spune prin târg. Autodafeul este inevitabil: deși de vrăjeli s-au ocupat alții, mai cu seamă marele autor de grimoare politice care e Mihai Ghimpu, ereziile acestora vor fi ispășite de cel care întruchipase, răstimp de un deceniu, credința populației în magia albă a liberalilor.

Nu vreau să vorbesc aici despre cauzele care au condus la acest deznodământ nefericit, nefericit atât pentru Chirtoacă (și PL), cât și pentru alegătorii acestuia din Chișinău. Le cunoaște toată lumea, analiștii politici au despicat acest fir cu microtomul. E destul să spun că un administrator ceva mai competent și un politician ceva mai prudent nu ar fi pățit ceea ce a pățit primarul general. Chiar și în condițiile parteneriatului democrat-socialist.

Îmi doresc, în calitatea mea de fost alegător al lui Chirtoacă și, totodată, de critic în presă al acestuia, ca edilul să plece frumos, chiar dacă inamicii vor face tot posibilul ca el să plece urât. Să ceară scuze de la cei pe care i-a decepționat. Să spună sincer de ce lucrurile nu au mers bine și care a fost contribuția sa personală la dezastrul general. Să se despartă de PL, să condamne practicile de la putere și din opoziție ale acestuia. Să facă unele dezvăluiri, nu numai despre adversari, ci și despre viața din propriul partid: nu ar fi vorba de un denunț, ci de o elementară purificare. Mai ales că anume aceste practici, din interiorul formațiunii, au stat la temelia eșecului. Pe scurt, îmi doresc un act de curaj din partea domnului Dorin Chirtoacă, un curaj care nu-i va repara greșelile, dar cel puțin îi va răscumpăra obrazul.

E adevărat că sunt un visător. Cred în continuare în Harry Potter.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)