Referendum de cinci… semnături

Activiştii lui Dodon spun că nu toţi semnatarii sunt de acord să lase datele personale, multe semnături din această cauză fiind nevalabile

De trei săptămâni, în sectoarele Chişinăului, de obicei în locuri cu flux mai mare de trecători, se află corturi roşii pe care citim inscripţii ce îndeamnă să semneze împotriva lui Dorin Chirtoacă. În corturi se află activiştii lui Igor Dodon. Ei se numesc pe sine activişti ai „Gărzii tinere” (Molodaia gvardia).

În sectorul Ciocana, cortul activiştilor se află la intersecţia străzilor Mircea cel Bătrân şi Alecu Russo. Trei tineri rusofoni mănâncă kebab-uri aşezaţi la o măsuţă de plastic. Punctele şi x-urile desenate pe o foiţă arată că tinerii, neavând ce face, îşi omoară timpul jucând „Bătălia navală” (Morskoi boi). Cel mai vorbăreţ este Aleksandr Melniciuk, tânărul de 22 de ani, fost membru al PCRM, apoi al PSRM, după ce Igor Dodon a creat această formaţiune.

La 22 de ani, Aleksandr este versat în ale politicii şi argumentează cu ardoare orice idee propagată de partid. Reamintim că, în 2011, Igor Dodon a argumentat părăsirea PCRM declarând că această formaţiune nu se vrea reformată şi că în PCRM deciziile se iau doar pe verticală.

Totodată, tinerii argumentează de ce a fost exclusă din partid Veronica Abramciuc, cea care i-a sugerat lui Igor Dodon să-l lase pe Dorin Chirtoacă în pace. „Să nu credeţi că în partidul nostru nu este pluralism de opinii, Abramciuc şi soţul ei au fost excluşi pentru că au susţinut învestirea guvernului Leancă”, zice Aleksandru.

Botanica, cu cele mai multe semnături

Tinerii spun că se ocupă în mod voluntar de colectarea semnăturilor pentru că sunt membri ai PSRM sau membri ai „Gărzii tinere”. Deşi spun că nu o fac pentru bani, tinerii numesc ceea ce fac „muncă”. „Eu lucrez la Ciocana. Desigur, dacă n-ar fi fost nevoie de formalităţi, precum colectarea datelor din paşaport, am fi avut mai multe semnături valabile. Oamenii nu prea vor să lase aceste date”. Activiştii recunosc că cele mai multe semnături vin din sectorul Botanica, pentru că acolo sunt mai mulţi rusofoni, iar cele mai puţine din sectorul Ciocana.

Monument antistatal

Dorin Chirtoacă este un primar prost în opinia acestor tineri inclusiv datorită faptului că acesta a cheltuit 20 de milioane de lei pentru ridicarea monumentului „Trenul durerii”. În opinia lor este un monument care nu contribuie cu nimic la consolidarea statalităţii moldoveneşti, scop suprem al acestora. „Noi respectăm memoria istorică, represiunile sunt o filă neagră în istoria ţării noastre. De ce este nevoie de un asemenea monument când oamenii trăiesc într-o asemenea sărăcie”. Tânărul recunoaşte că moldovenii încă nu formează o naţiune, dar spre acest scop trebuie să tindem.

În opinia activiştilor, moldovenismul este calea spre bunăstare. Amintim că Igor Dodon, chiar în perioada formării PSRM, a declarat că un scop al acestei formaţiuni este să edifice naţiunea moldovenească. „Să vorbim despre moldoveni ca despre o naţiune este prematur”, spune tânărul.

Cât ar costa peripeţia electorală?

Totodată, tinerii nu văd o problemă în faptul că eventualul referendum şi scrutin vor necesita cheltuirea a 10 de milioane lei. Contactat de JURNAL, Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, ne-a spus că doar pentru organizarea secţiilor de votare se va cheltui trei milioane de lei. Cheltuielile pentru eventualul referendum plus alegeri ar depăşi cu siguranţă chiar şi 20 de milioane de lei, care au fost alocaţi pentru monumentul consacrat victimelor represiunilor staliniste.

Munca acestor activişti pare a fi zadarnică. Nici ei nu cred în realizarea acestui referendum invocând probleme de democraţie. Acumulând 60 de mii de semnături valabile, PSRM va aştepta decizia judecătorească în vederea permiterii desfăşurării referendumului. Această decizie va urma după verificarea semnăturilor care va putea dura ceva timp. În cele mai optimiste scenarii, referendumul va avea loc în noiembrie. Dacă acesta va avea rezultatul pe care îl aşteaptă Igor Dodon, vor urma alegerile în cel puţin 60 de zile după referendum, deci, conform celui mai optimist scenariu, în iarna anului 2014. Conform scenariului pesimist pe care ni-l spun activiştii, dacă referendumul va fi validat, un scrutin electoral în capitală ar putea avea loc în 2015. Actualul mandat al primarului Dorin Chirtoacă durează până în vara anului 2015.

Până la ora amiezii, pe 30 iulie, activiştii au strâns CINCI semnături.

Fiind întrebat despre acţiunea lui Igor Dodon de a iniţia un referendum împotriva sa, Dorin Chirtoacă a răspuns scurt „Socialiştii nu contează”.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.