„Referendumul a arătat electoratul real al lui Dodon”

„Acest referendum a arătat care este electoratul real al socialiştilor. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez că această cotă de participare de 33% este una ireală. Nu pot fi referendumuri locale cu o asemenea cotă, ele trebuie să aibă 60–70% de cotă de participare. Altfel iese că 13% din electoratul oraşului decid soarta întregii urbe”, a observat profesorul de Drept Constituţional Osmochescu.

„Consider că referendumul, în special cel local, este un exerciţiu foarte bun şi necesar care trebuie practicat cât mai larg. Acest fapt este indiscutabil. Dacă referendumurile naţionale sunt probabile, la cele locale trebuie recurs cât mai des”, a adăugat el.

Dintre cei peste 110.500 de participanţi, circa 94.000 au votat pentru revocarea lui Chirtoacă, iar circa 13.000, (12,8 la sută) s-au pronunţat împotrivă. Precizăm că referendumul iniţiat de PSRM, care a costat 9 milioane de lei, nu poate fi validat. Şi asta pentru că la urnele de vot s-au prezentat doar 17,53 la sută din alegători.

Pentru ca referendumul să fie declarat valid, la urnele de vot trebuia să iasă o treime din numărul de alegători, adică 216.733 (33,3%) din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul Electronic de Stat al Alegătorului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)