RECURS LA METODĂ // Vraja Maidanului

Adrian Ciubotaru

Protestul din PMAN a captat, se pare, întreaga atenție a societății moldovenești. Copiii de la grădiniță se joacă de-a Plahotniuc, Filat și protestatarii. Jocul, din câte povestesc părinții cu care am stat de vorbă, e destul de violent, încheindu-se, mai de fiecare dată, cu un caft pe cinste: o încasează, de regulă, „oligarhii”. La o piață din sectorul Buiucani al capitalei, comercianții ascultau duminică, cu sonorul la maxim, postul de radio Jurnal FM.

Erau siguri că nimeni nu le va reproșa nimic, ba dimpotrivă, clienții zăboveau mai ales în dreptul prăvăliilor echipate cu difuzoare. Oameni de la țară își sună, dis-de-dimineață, rudele și prietenii din Chișinău, întrebându-i dacă guvernanții și-au dat deja demisia sau (încă) nu. Evenimentul îi lasă reci doar pe unii directori de posturi TV, de altfel, destul de populare, dar asta nu ne mai poate uimi: știm că nu avem mijloace de informare în masă independente.

A reacționat, desigur, și comunitatea analiștilor politici (serioși). Mai sobri ca niciodată, aceștia au comentat pertinent și cu o neașteptat de mare grijă pentru nuanțe declarațiile, gesturile și faptele celor de la Platforma DA, dar și comportamentul de caracudă al guvernării. Nu are sens să repun aici în discuție criticile formulate la adresa Platformei și sugestiile care decurg din acestea. E suficient doar să le enumăr pe acelea cu care mă solidarizez:

1. Cerințele Platformei sunt contradictorii, programul – eclectic, părând improvizat ad hoc (deși nu este așa) și vădind atât lipsa de experiență „revoluționară” a DA-iștilor, cât și a unui plan de acțiuni de lungă durată;
2. Deficitul de gândire strategică rezultă, la rândul său, și din absența unui lider care ar ști nu numai să dirijeze mulţimile, ci și pe colegii din Platformă. Un lider adevărat ar fi intuit deja punctul de convergență al tuturor solicitărilor și doleanțelor, imprimând logică, dar mai ales consistență discursului comun.
3. Credibilitatea scăzută a multor reprezentanți ai Platformei, pe care nici măcar euforia generoasă a maselor nu o poate redresa.
4. Cvasiabsența tineretului, care reduce enorm șansa de rezistență și de victorie a protestatarilor, deși le salvează, concomitent, mișcarea de radicalism.

Impresia mai multor observatori este că oamenii adunați în PMAN și liderii DA (inclusiv în interiorul Platformei) nu urmăresc aceleași scopuri. Se vede de la o poștă că unii lideri ai Platformei își doresc, cu adevărat, doar capul lui Moțoc (pardon! Plahotniuc), alții – recuperarea miliardului furat și reforme, câțiva – doar bunăstare, pace și integrare europeană. Împreună, DA-iștii declară că vor demisia a tot și a toate, alegeri anticipate, procuror general independent etc. În același timp, în mulțime freamătă un dor neostoit de schimbare, care depășește toate solicitările Platformei. Mulțimea votează unanim (un fel de pleonasm, acest „vot unanim al mulțimii”) membrii Consiliului Marii Adunări Naționale, declarații și rezoluții, dar sincronizarea nici pe departe nu e perfectă. Platforma i-a ajutat pe cetățeni să se adune, să se consolideze, le-a dăruit o speranță și un Orășel al Libertății. Pentru aceasta, cetățenii îi vor fi recunoscători, vor susține-o și vor promova-o, venind la mitinguri, dormind în corturi, adunând bani și merinde. Dar numai până în momentul în care vor simți dezacordul între visele și speranțele lor și tacticile organizatorilor.

Prima fisură între lideri și mase a apărut chiar atunci când DA-iștii au dat citire mărinimosului lor ultimatum: copleșiți de elanul „revoluționar”, aceștia au cerut de la guvernare tot ce se putea cere, reducând la zero spațiul ulterior de manevră. Dar și ignorând că masele, odată trezite la viață, solicită, cu timpul, mai mult decât li se promite inițial. În condițiile în care Platforma le-a făgăduit totul deodată, nicio cedare sau compromis din partea guvernării nu vor mai fi percepute ca suficiente, îndestulătoare. Oamenii vor vrea, de acum încolo, totul sau nimic. Jumătățile de măsură nu vor mai satisface pe nimeni. Mulțimea va îngheța nopțile în piață atât timp cât în aer va pluti iluzia Maidanului. O vrajă care riscă să se destrame rapid, întrucât protestatarilor din PAMN le lipsește, cel puțin deocamdată, acea percepție unitară și clară a lucrurilor care i-a animat și i-a făcut, în cele din urmă, victorioși pe ucraineni.

(va urma)

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)