RECURS LA METODĂ // (Pri)măria sa, Dorin Chirtoacă

Adrian Ciubotaru

Nu sunt fan Dorin Chirtoacă. Dar am fost. O foarte scurtă perioadă de timp. Din 2007 până în 2008, an în care m-am mutat la Chișinău și am înțeles ce se întâmplă atunci când o localitate este condusă nu de un primar, ci de un simbol. Al „tinereţii”, „reînnoirii”, „renașterii”, „integrării europene”, „românismului”. Numai ce nu a fost dl Chirtoacă! De asta chișinăuenii cu vederi liberale și proeuropene l-au și votat în 2007 și mai ales în 2011.

Deși subsemnatul încă nu avea, în 2011, viză de reședință în capitală și deci nu avea dreptul să participe la alegerile municipale, scria totuși, un articol pentru revista Contrafort, în care își exprima adeziunea pentru actualul edil. Nu era fan, dar știa că tot e mai bun Chirtoacă decât Dodon și comuniștii de atunci. Acum subsemnatul este chișinăuean de jure și observă că datele problemei nu s-au schimbat prea mult din 2011 încoace. Nici candidații independenți (oricât de barosani), nici cei promovați de partidele „minoritare”, nici cei propulsați de opoziția proeuropeană nu vor putea face față Zinaidei Greceanîi. Chirtoacă e singurul contracandidat cu șanse al mitralioarei, sprijinită de întregul aparat propagandistic de care dispune Kremlinul în Republica Moldova. De altfel, se vede cu ochiul liber că exterminatorul mirosului urât de la Botanica e foarte mândru de asta: omul se ia la harță nu atât cu un partid local, cât cu Pervîi Kanal, FSB și Putin!

Dincolo de glume, în ce rezidă șansa lui Chirtoacă? PL-ul crede că (unu) în politica înțeleaptă a lui Mihai Ghimpu, care nu s-a aliat cu „minoritarii”, intuind (sau: știind?) că aceștia sunt pe punctul de a se compromite definitiv (dosarul BEM), și (doi) în răbdarea, patriotismul și conștiința civică înaltă ale celor care l-au făcut pe D.C. primar în 2011. Eu cred însă că alegătorii l-au dezghiocat demult pe moșul strateg și că îl vor vota pe Chirtoacă mai mult de frica PSRM-ului, decât din patriotism. Asta dacă se vor prezenta la urne, căci cei opt ani de carambolaj administrativ, demn de pana lui Alfred Jarry (vezi Ubu Rege), au turnat mult plumb în civismul chișinăuenilor.
Din același motiv, îl voi vota și eu pe dl Dorin Chirtoacă, perfect conștient că, dacă acesta va fi reales, în următorii patru ani, capitala va deveni și mai urâtă, și mai neorânduită, și mai respingătoare decât era înainte de 2007. L-aș vota chiar dacă printre candidați ar figura și niște tehnocrați sau, cum se mai spune pe la noi, „gospodari adevărați”. De ce nu? Cei care optează pentru Greceanîi nu-și doresc, de fapt, parcări supraetajate, ci disoluția cât mai grabnică a guvernării proeuropene. De ce să nu ne dorim atunci ca dorința acestora să nu se împlinească? Dacă alegerile locale au ajuns să transforme Ghidighiciul în poligon geopolitic și dacă nici Chirtoacă, nici Greceanîi nu sesizează, laolaltă cu adepții lor, ridicolul situației, de ce am face-o tocmai noi pe deștepții și ne-am împotrivi evidențelor?

Un lucru mă întristează însă în toată această poveste cu fotoliul de primar general al capitalei. Nu atât miza deplasată a campaniei, cât faptul că Dorin Chirtoacă s-a dovedit a fi incapabil să tragă lecții din înfrângeri, dar mai ales din victorii.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)