RECURS LA METODĂ // Nistrule, pe malul tău…

Nu trebuie să fii mare specialist în mediu ca să-ți dai seama cât de alarmantă e starea ecologică a râului Nistru. E destul să arunci o privire: apă murdară, debit scăzut, peisaj dezolant pe unele porțuni de mal. În unele locuri, nivelul apei s-a redus atât de tare, încât râul poate fi trecut prin vad.

La toate acestea se adaugă și decizia autorităților ucrainene de a construi șase (sic!) hidrocentrale pe cursul superior al râului. Potrivit mai multor specialiști (nu mă refer la demnitarii care s-au pronunțat pe marginea subiectului), acesta ar fi ultimul pas spre o veritabilă catastrofă ecologică – ar putea seca albia râului – și umanitară – Chișinăul și Odesa ar putea rămâne fără sursa lor principală de aprovizionare cu apă. Unii savanți atenționează și asupra efectului imprevizibil pe care l-ar avea reducerea drastică a debitului asupra Mării Negre.

Teoretic, o hidrocentrală nu poate deveni o problemă pentru mediu dacă se respectă toate reglementările tehnice și normele ecologice. În urma întâlnirii recente cu omologul moldovean, prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, l-a asigurat pe Pavel Filip că hidrocentralele vor fi construite conform standardelor internaționale în domeniu. Totuși, îngrijorarea persistă. Întâi de toate, pentru că statul ucrainean nu poate fi considerat un partener de nădejde. Drept dovadă, cam tot ce a promis că va face la diverse capitole (minorități, ecologie, cooperare strategică etc.) și maniera în care s-a ținut de cuvânt. Mai apoi, pentru că în țara vecină literă de lege e corupția care reduce la absurd orice asigurare de conformare la standarde de calitate.

Prin urmare, e greu de imaginat că firmele care vor câștiga licitațiile se vor gândi, în primul rând, la impactul ecologic. După cum nu se va gândi nici statul ucrainean, dornic să-și sporească independența energetică pe fundalul relațiilor tensionate cu Rusia și al crizei economice profunde în care se află.

În acest context, nu are cum să nu ne bucure intenția lui Pavel Filip de a recurge la specialiști din Uniunea Europeană care să evalueze megaproiectul ucrainean. Dar și această intenție trezește unele îndoieli. În primul rând, pentru că a fost anunțată de Pavel Filip. În al doilea rând, pentru că niciun aviz și nicio expertiză din lume nu-i vor putea determina pe ucraineni să se conformeze unor exigențe tehnice în dauna câștigului imediat și nici pe moldoveni să-și facă cumva dreptate atunci când inevitabilul se va întâmpla.

Guvernarea în Republica Moldova a arătat dintotdeauna că poate trece peste orice afront, nedreptate, lezare a interesului național. “Omenește”, “ca între gospodari”, prin “soluții personalizate” și “abordări concrete”: dacă suntem gata să plătim datoriile Transnistriei pentru gaze naturale în schimbul S.A. Moldovagaz, de ce nu am fi gata de un troc și în cazul Nistrului? “V nature”?

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)