RECURS LA METODĂ // Lăsați orice speranță…

lui Gheorghe Erizanu

Adrian Ciubotaru

În acest oraș, alcătuit din nouă cercuri concentrice, s-ar rătăci până și Vergiliu.
În acest oraș, nu ai putea călăuzi pe nimeni. Pentru că nu prea există repere. Nici urbanistice și nici morale. Există o singură certitudine: în centrul urbei, îngropați în gheață până la piept și încolțiți de microfoane, au încremenit cei care ne hotărăsc soarta.

În acest oraș, la tot pasul e câte un stâlp al infamiei. Dar nici un infam pedepsit.
În acest oraș, nicio stradă nu poartă numele lui Aureliu Busuioc. Care ar putea fi un reper. Pe lângă celelalte, ignorate senin de o memorie colectivă care trece pe alături, legănând ușuratic din șolduri. În drum spre club sau spre piață. În schimb, există denumiri fără de care prostia noastră ar fi incompletă.

În acest oraș, buletinele de știri încep cu accidentele de mașină, chiar și atunci când ne mai rămân câteva săptămâni până la accidentul de țară.
În acest oraș, nemachiați sunt numai cerșetorii. Cerșetorii adevărați. Și care sunt mai numeroși decât opoziția.
În acest oraș, mai numeroși decât cerșetorii sunt oamenii care umplu PMAN-ul cu prilejul concertelor date de Filip Kirkorov – în curând, artist emerit al R(SS)M – sau al frigăruilor de Ziua Independenței.
În acest oraș, o lansare (bună) de carte (bună) adună de la 10 la 15 inși. Și care sunt (vor fi) singurii cititori ai cărții. Dacă vin mai mult de 10-15 inși, înseamnă că se lansează o personalitate publică. Activă. Influentă. Vedetizată.

În acest oraș, dacă evangheliștii și-ar lansa cărțile, ar veni aceiași 10-15 oameni. Și nici pomină de mitropolit.
În acest oraș, cele mai mari ambuteiaje se creează în toiul zilelor de lucru. Așa încât se creează impresia că toți muncesc în mașină.

În acest oraș, toți băștinașii sunt venetici și toți veneticii – băștinași. Cel puțin, asta e ceea ce te fac să crezi și unii și alții.
În acest oraș, există un președinte, care “lucrează cu documentele”. Geniul dantesc nu a fost în stare să născocească un cerc pentru acest președinte.

În acest oraș, peste câteva zile, va fi ales un primar nou sau reales un primar vechi. Nici unul, nici altul însă nu vor putea schimba planul urbanistic al orașului, alcătuit din nouă cercuri concentrice. Pentru că poți redesena o stradă, dar nu și o circumvoluțiune.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)