RECURS LA METODĂ // Justiția ca biceps // Adrian Ciubotaru

adrian cibotaru1 Decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a ridica imunitatea judecătoarei Domnica Manole și intenția Procuraturii Generale de a o cerceta penal sunt două erori grave ale guvernării actuale. Faptul că justiția nu e independentă în țara noastră e o evidență, de aceea consider că erorile sunt, în primul rând, ale guvernării și abia în al doilea rând ale judecătorilor sau procurorilor care funcționează, de foarte mult timp, ca o ramură a puterii executive.

Într-un stat normal, calitatea sistemului se determină în funcție de reacția acestuia la greșeală. Dacă legislatorii o dau în bară, hotărârile lor sunt anulate de Curtea Constituțională. Dacă organele puterii centrale sau locale comit vreun abuz, acestea sunt sancționate de judecători. Așadar, justiția e răspunsul pe care sistemul îl pregătește din timp la propriile sale erori, este mecanismul imunitar al acestuia.

Statul nostru este afectat de mai multe maladii, dar cea mai gravă este aservirea justiției. Nicio încălcare a legii nu e ireparabilă decât în momentul în care devine lege sau este consfințită printr-o hotărâre judecătorească.

Încercarea guvernanților actuali de a face “ordine” (de la strângerea șurubului fiscal și consolidarea structurilor de forță la penibila lege antifumat) amintește de modul în care statul sovietic își pregătea sportivii de performanță. Deși se păstrau aparențele – regimul alimentar, antrenamentele, fizioterapia etc. – investiția cea mare era în chimie, în doping. Rezultatele erau, în general, foarte bune pentru propagandiști, dar foarte proaste pentru sportivi: dopajul le distrugea sănătatea, în primul rând, sistemul imunitar.

Cu alte cuvinte, cei care văd în stat doar un pachet de mușchi sunt nevoiți să-i dopeze continuu pentru a-i menține în stare de funcționalitate. În Republica Moldova se întâmplă cam același lucru. Justiția nu mai e imunitatea statului, ci bicepsul guvernanților. În loc să protejeze organismul statal, îi protejează pe cei care folosesc acest organism ca pe un instrument, ca pe o sosie, din care poți extrage oricât și fără prea multe complicații etice.

Dar chestia cu imunitatea e mult mai complexă decât atât. Uneori, imunitatea se dereglează așa de tare, că ia drept boală chiar și manifestările de sănătate ale organismului. Astfel, apar patologiile autoimune ale sistemului.

Un lupus eritematos sistemic este și decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o da pe Domnica Manole pe mâna Procuraturii Generale. Aceasta înseamnă că sănătatea a ajuns să fie, la noi, un factor patogen. Sistemul nu se mai protejează prin imunitate, ci se autodistruge prin aceasta. De fapt, ne distruge pe noi.

Apropo, cine nu a văzut cum arată lupusul eritematos, îi recomand să deschidă internetul și să vadă. Cam așa arată acum statul Republica Moldova.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)