RECURS LA METODĂ // Guvernul AIE-3: criză de manageri sau manageri de criză?

adrian cibotaru1

Adrian Ciubotaru

Avem guvern. Un cabinet de miniștri nou, a cărui componență pare să-i satisfacă pe toți liderii alianței. Ghimpu e, probabil, cel mai mulțumit: nu-ți trebuie psiholog ca să înțelegi că nostromul de la Colonița e în apele lui. Filat e bucuros că nu-i mai rău: cu penajul vizibil rărit, dar încă printre orătănii. Plahotniuc, pardon, Lupu, a sacrificat câțiva pioni, dar regina și nebunii rămân proprietatea exclusivă a PDM-ului.

Am însușit deja axioma: nu funcționalitatea, nici profesionismul, ci componența e condiția primă și ultimă a unei guvernări cât de cât stabile și durabile în Republica Moldova. De aceea putem afirma, încă de pe acum, că guvernul Streleț va exista (cel puțin) până în momentul în care Parlamentul va trebui să aleagă un nou președinte al țării. Iar dacă va fi revizuit articolul 78 al legii supreme, termenul ar putea fi chiar prelungit.

Nicio moțiune de cenzură și niciun scandal de corupție, fraudă sau hoție de proporții nu vor periclita activitatea acestui cabinet de miniștri. În condițiile actuale, alegerile anticipate pot fi provocate exclusiv de o revoltă populară, de altfel, greu de imaginat. Sau de o altă forță majoră, doar că nu știu ce trebuie să se mai întâmple în RM ca un prim-ministru să demisioneze fără acordul celor care i-au dat firman de domnie. Iar aceștia din urmă par a fi mai solidari ca oricând. Care de voie, care de nevoie.

Așadar, guvernul AIE-3. Cârmuit de Valeriu Streleț, om, de altminteri, instruit și cumpănit, cu multă experiență în management și politician cu o reputație cât de cât bună, în orice caz, peste media moldovenească. Cu alte cuvinte, de o persoană în care ai vrea tot dreptul să crezi, dacă nu i-ai cunoaște stăpânul și nu ai ști cât de fidel i-a fost și îi rămâne acestuia.

Și cu miniștri mai mult vechi decât noi, dar care inspiră, împreună sau în parte, și mai puțină încredere. De exemplu, fostul șef de la CFM, Vladimir Cebotari, care și-a lăsat angajații fără lefuri și care acum s-a apucat să facă dreptate la ditamai Ministerul Justiției. Sau Anatol Șalaru, ex-ministru al Transporturilor și acum ministru al Apărării, de la care așteptăm, în curând, achiziționarea unui tren blindat (preferabil de prin 1917-1918) pentru nevoile armatei. Tren pe care vreo firmă din România să-l revopsească, timp de vreo doi ani de zile, în culorile naționale, astfel renovându-l. Dar și alții, la fel de faimoși pentru sacrificiile pe care le-au făcut în numele țării.

Totuși, avem niște așteptări chiar și de la un guvern marca AIE-3. Două deja s-au împlinit: prim-ministrul a reînceput discuțiile (până la negocieri e încă o cale lungă) cu creditorii externi și (ca urmare?) guvernul a decis, în sfârșit, împreună cu BNM, să lichideze Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Ce ar mai putea face executivul? Cert e că nu ne mai dorim să lupte cu corupția și nici să mărească salariile la cetățeni. Căci lupta cu corupția, la noi, e fie bătălia clanurilor aflate la putere, fie arestarea bugetarilor pentru chilipiruri ce nu depășesc salariul mediu pe țară. Pe când mărirea fondului salarial vizează numai simbriile celor care conduc întreprinderi de stat, aproape toate falimentare sau, mai exact, tocmai din acest motiv falimentare.

Dorințele minime, realiste, s-ar limita la stabilizarea și securizarea pieței financiare, la refacerea, fie și parțială, a încrederii companiilor și investitorilor interni și externi în economia națională, la continuarea proiectelor de infrastructură și a reformelor (atâtea câte sunt) pe care le-au început guvernele precedente în diverse domenii.

Guvernul actual trebuie să priceapă că ceea ce urmează să facă nu e un bucketlist personal, ci un wishlist național. Fără a-și asuma pe deplin responsabilitatea unui „management de criză”, acest cabinet de miniștri va rata chiar și minimul necesar de acțiuni pe care e obligat să le realizeze în cel mai scurt timp.

Și totuși… Șalaru, Sula, Cebotari, Fusu, Bridé, Chirinciuc, Handrabura ş.a. – „manageri de criză”?

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)