RECURS LA METODĂ // Demonii

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716Atentatele teroriste recente din Franța și Germania au provocat mai multă neliniște ca oricând în Occident. Panica nu s-a generalizat deocamdată, dar oamenii au înțeles deja că terorismul de azi nu e o misterioasă și îndepărtată organizație clandestină care pregătește ani de zile un atentat major ce se produce, de regulă, în centrul unei urbe importante, e “justificat” de cauze inteligibile (drama palestinienilor, războiul din Irak sau Afganistan) și are o frecvență suportabilă (vă mai aduceți aminte de vremea când “norma” era un atac la trei-patru ani?).

Terorismul azi e delincventul din apartamentul vecin pe care imamul de cartier l-a învățat să-și canalizeze pornirile criminale pe un făgaș “spiritual”, “eroic”: moartea întru Allah și pedepsirea necredincioșilor. Sau fostul migrant/ refugiat de ieri care nu s-a regăsit în noua lui țară și care află de la televizor, deseori chiar de la un post de televiziune francez sau german, că vina nu este a lui, ci chiar a țării care l-a găzduit. Sau un dezechilibrat măcinat de divorț și de alte probleme personale care se refugiază în internet și care își găsește, în cele din urmă, alinarea la psihologii jihadului. Sau un adolescent cu mintea crudă, fascinat de arme și haiducie, care nu mai caută predicatori deoarece știe și singur ce sacrificii are de făcut pentru a le arăta părinților sau colegilor de școală cât de bărbat și de viteaz este. Mai exact, a fost.

De aceea, nu văd nicio diferență substanțială între descreierații americani care trag în polițiști sau care își omoară cu zecile colegii în campusuri și cei care, în Europa, își defulează mânia, ura, sadismul, firea criminală sub acoperirea “idealurilor” islamiste.

Pentru a învinge terorismul, nu trebuie să trimiți avioane în Siria. Le trimiți pentru alte motive, pentru a lichida un focar de conflict și nu potențialii teroriști din armata Statului Islamic. O soluție am găsit-o, zilele acestea, în publicația Le Figaro. Soluție împărtășită de tot mai multe voci din presa vestică. E simplă, plină de bun-simț și cuprinde câteva puncte. Unu. Oamenii politici nu mai trebuie să pledeze “vinovați” în procesul colonialismului, un proces autointentat: francezul de azi nu are nicio datorie față de magrebianul de azi. Doi. Africanilor sau arabilor trebuie să li se ofere, în continuare, o șansă de viață în țările europene, dar numai în condițiile integrării lor depline în societatea europeană. Descifrez: e evident că multiculturalismul a ajuns într-o flagrantă contradicție cu drepturile fundamentale ale omului. Dacă admiți dreptul fiecărui individ de a trăi după regulile și cutumele lui tradiționale (islamice, în cazul arabilor, tribale, în cazul unor popoare africane), nu-i poți cere să respecte drepturile celorlalți. Drepturile omului, oricât de “universale” le-ar declara rațiunea europeană, sunt o creație a culturii și civilizației europene. Multe culturi le acceptă doar parțial, altele le resping cu vehemență. Dacă oamenii acestor culturi vor să trăiască în societatea europeană, nu o mai pot face în afara regulilor sale. Trei. Renunțarea la corectitudinea politică. Nevoia de a spune lucrurilor pe nume. Încurajarea justiției, aflată acum sub presiunea morală a “corectitudinii” față de foștii “oprimați” și obligată să fie mai înțelegătoare și mai indulgentă cu aceștia. Patru. Închiderea moscheilor salafite, arestarea sau expulzarea predicatorilor agresivi ai islamizării totale și ai jihadului. Limitarea accesului la sursele media care promovează violența în numele “valorilor” fundamentaliste ale islamului sau altor ideologii radicale.

La toate aceste propuneri, aș mai adăuga una: politicienii europeni să citească romanul Demonii de Fiodor Mihailovici Dostoievski. Nimic mai edificator despre când și cum se naște un terorist nu s-a scris în istoria omenirii. Mă tem însă că e o utopie la fel de mare ca și cele patru puncte din Le Figaro.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)