RECURS LA METODĂ // Cruciada lui Putin. Putin Sirul // Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

După ce Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Putin de a folosi forțele armate în străinătate, aviația rusă a început o operațiune militară pe teritoriul Siriei. Scopul declarat al acestei intervenții este de a ajuta regimul de la Damasc, dar și întreaga lume civilizată, să învingă Statul Islamic.

Mulți au văzut în aceasta un gest firesc. Rușii își apără singurul aliat din Orient, sfâșiat acum de un război civil devastator. Totodată, sprijinindu-l pe Bashar al-Assad, Kremlinul își întărește pozițiile în regiune și își confirmă, astfel, ambițiile de putere globală. Alții au surprins aici (și) o subtilă mișcare de imagine, menită să-l reabiliteze pe Putin în ochii occidentalilor după campania din Ucraina, soldată cu izolare diplomatică și sancțiuni economice. Mai mult, unii analiști sesizează în „cruciada” lui Putin intenția de „acoperire a vidului de autoritate morală” pe care l-au generat inacțiunea și indiferența marilor puteri occidentale față de problema siriană.
Ambele interpretări sunt aproape de adevăr. Dar cu unele precizări.

Pe de o parte, avem criza economică din Rusia, care poate fi soluționată numai prin reforme structurale și numai prin ridicarea sancțiunilor impuse de Occident (altfel spus, prin renunțarea la Crimeea și Donbass). Nici una, nici alta nu sunt însă posibile, întrucât subminează puterea, dar mai ales imaginea cooperativei care conduce țara. De aceea, războiul trebuie continuat, dacă nu în Ucraina, atunci în Siria, dacă nu în Siria, atunci în altă parte.

Războiul ca justificare a crizei, erzaț al schimbării, botox misionar. Pe de altă parte, avem problemele de personalitate ale lui Vladimir Vladimirovici, care se comportă în continuare ca un copil răzgâiat, bosumflându-se când e privat de atenția celor mari și spărgând geamurile caselor de unde e poftit afară. După ce (crede că) a dat o lecție Occidentului în Ucraina, gelosul și resentimentarul țar vrea să revină la masa adulților, să fie băgat în seamă și să participe la luarea deciziilor. Discursul ținut de Putin la Adunarea Generală ONU a arătat în mod clar dorința acestuia de a fi reprimit în comunitatea liderilor civilizați ai lumii.

Ca de fiecare dată însă, metoda aleasă de președintele de la Moscova țintește mai curând îmbunătățirea propriei sale imagini decât viitorul propriei sale țări. Asta pentru că, în cazul Siriei, ca și în cazul Ucrainei, intervenția militară nu a fost o decizie strategică, ci o mișcare tactică, urmărind obiective și câștiguri imediate. Consecințele de lungă durată ale intrării în război de partea lui al-Assad, considerat de occidentali la fel de criminal și de periculos ca și maniacii islamiști, nu pot fi întrezărite în momentul de față.
Totuși, unele lucruri pot fi prognozate încă de pe acum.

Rușii s-au băgat în Siria nu atât pentru a combate Statul Islamic, cât pentru a-l ajuta pe al-Assad să rămână la putere. Prin urmare, e de așteptat ca avioanele rusești să distrugă nu numai unitățile islamiștilor, ci și pe cele ale forțelor de opoziție siriene. Forțe pe care Occidentul nu are de gând să le atace, mulțumindu-se cu ținte de pe teritoriile controlate de SI. În aceste condiții, alianța Rusia-SUA-UE, care ar facilita dialogul lui Putin cu Occidentul în chestiuni mai stringente pentru Moscova decât terorismul islamic, devine o utopie.

Fără operațiuni terestre, în Orient nu poți câștiga nicio bătălie. Americanii o știu cel mai bine. Din această cauză, mai devreme sau mai târziu, Kremlinul va trebui ori să trimită soldați și tancuri, ori să se retragă cu totul. Continuarea războiului după scenariul afganez este însă suicid curat atât pentru armata, cât și pentru bugetul Rusiei. Pe de altă parte, cezarul trebuie să cucerească mereu Galia pentru a nu pierde tronul la Roma, de aceea Putin va fi nevoit să-și mute legiunile într-o altă „zonă de conflict”.

Dacă stăm și ne uităm bine la harta lumii, constatăm că marja de opțiuni ulterioare e destul de restrânsă. Un motiv în plus de bucurie e că una din Galii se află chiar sub picioarele noastre.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)