RECURS LA METODĂ // Chișinăul la Zürich sau Zürichul la Chișinău?

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Cred că orice om normal i-a invidiat întotdeauna pe funcționarii de la FIFA. Deși e o organizație noncomercială, forul fotbalistic mondial bagă anual în propria vistierie peste un miliard și jumătate de dolari (sumă derizorie pentru oligarhii moldoveni, de pildă, dar totuși comparabilă cu bugetele unor țări). Acești bani sunt mai mult decât suficienți pentru a organiza și susține totul felul de turnee, competiții, școli și cluburi, pentru acte de caritate, pentru alte activități și inițiative în lumea fotbalului. Dar mai ales pentru a remunera munca istovitoare a funcționarilor cu salarii destul de grase.

Cu toate acestea, unii angajați din sistem, probabil, cu acordul complice al celor mai înalte instanțe, au realizat că FIFA e locul ideal pentru câștiguri ilicite. Într-adevăr, cum să trăiești numai din leafă, fie și dintr-o leafă consistentă, dacă poți face milioane fără mare efort și cine știe ce riscuri: prestigiul în creștere al organizației și faptul că aceasta nu a constituit niciodată ținta unei investigații serioase din partea organelor de drept au creat iluzia impunității. Ș-apoi, funcționarul-hoț e întotdeauna un prost, deoarece crede (unu) că funcția pe care o deține e recunoașterea divină a meritelor sale profesionale și intelectuale și nicidecum un accident existențial și (doi) că îl face intangibil.

Totuși, procurorii din SUA și din Elveția au demonstrat deunăzi că intangibilitatea și impunitatea celor de la FIFA sunt un mit, arestând mai mulți funcționari învinuiți de corupție. Mai exact, de șpăgi de zeci și sute de milioane de dolari, luate pentru acordarea preferențială a drepturilor de televizare și a dreptului de organizare a marilor competiții fotbalistice, în special a Cupei Mondiale.

E firesc să presupunem că ancheta nu se va opri aici și că vor zbura mai multe capete în Blat(ter)land. Inclusiv capul faraonului Sepp, adulat și reales în fruntea FIFA aproape exclusiv de țările-campioane. Doar că nu la fotbal, ci la corupție. Dat fiind că noi, moldovenii, înțelegem poate cel mai bine drama prin care trece acum Federația Internațională de Fotbal (așa suntem noi, mai sensibili și mai empatici decât occidentalii), propun să mutăm reședința asociației la Chișinău. Pentru a nu-i mai periclita activitatea cu tot felul de anchete și procese penale și pentru a o pune, o dată și pentru totdeauna, la adăpost de agresiva justiție elvețiană și americană. Știu și locul potrivit pentru sediul FIFA: fostul Stadion Republican. Ceva mă face să cred că Blatter va găsi ușor limbă comună cu Filat, Plahotniuc, Dodon sau oricine va decide atunci soarta terenurilor din Moldova.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)