RECURS LA METODĂ // Câteva idei generale

Adrian Ciubotaru

Subsemnatul e tocmai ceea ce deplângea Horia-Roman Patapievici la români în De ce nu avem o piață a ideilor: O victimă a „culturii” și „ideilor generale”. De aceea, probabil, nu-mi pot reprima interesul pentru mai multe domenii ale cunoașterii despre care nu am o „idee specializată”, dar cu care țin să fiu mereu la curent.

Cu toate acestea, cunoștințele generale, oricât de superficiale ar fi, prezintă și unele avantaje. Citind, de pildă, despre ultimele descoperiri științifice și inovații tehnologice, îți dai seama cât de mult restrânge mass-media perspectiva asupra realității. Deși funcționează ca un panoptic și sunt extrem de variate, mijloacele de informare în masă ne arată numai mișcările de suprafață, nu și curenții de adâncime. Mass-media ne face să credem că știm totul despre guverne, conflicte și războaie, dar nu ne spune nimic despre ceea ce se întâmplă îndărătul acestora. În consecință, ni se pare că diferența dintre noi și ceilalți e în calitatea drumurilor și în manierele pietonilor. În culoarea limbii și în elongația istoriei. Pe când lucrurile nu stau chiar așa.

Am să dau doar câteva exemple de evenimente majore care au trecut neobservate de mass-media și care s-au produs în perioada 1-11 februarie 2015 (sic!). Evenimente care vor schimba viitorul omenirii într-o măsură mai mare decât negocierile de azi de la Minsk. Așadar. Potrivit publicației Smithsonian, arhitectul David Benjamin a reușit să construiască, în Long Island City, un turn (numit Hy-Fi) exclusiv din cărămizi organice, pe care le-a “crescut” efectiv din miceliile unor fungi, întărite cu strujani. Construcția este rezistentă, iar perspectivele – uriașe, întrucât bioclădirile înseamnă consum redus de energie și orașe sută la sută verzi.

Richard Lunt, inginer de la Michigan State University, a creat un material solar transparent ce poate fi aplicat pe geamuri și folosit în calitate de colector fotovoltaic (descoperirea este descrisă pe larg în revista Advanced Optical Materials). Și aici se întrevăd mari beneficii, atât pentru cei care construiesc case ecologice, cât și pentru cei care fabrică telefoane mobile și tablete: înzestrarea ecranului cu un colector transparent de energie solară transformă bateriile Li-Ion într-un dinozaur tehnologic.

Conexiunile între cei 302 neuroni pe care îi are sistemul nervos al Caenorhabditis elegans (o specie de viermi rotunzi) au fost atât de bine studiate de savanții de la OpenWorm Project, încât au putut fi traduse într-un program software și introduse în „creierul artificial” al unui robot (numit “LegoBot”). Acum, robotul se mișcă și se comportă ca un vierme. Cu ajustările de rigoare, desigur: în locul neuronilor nazali, de pildă, se află un fel de sonar (detector senzorial). Astfel, cercetătorii au făcut încă un pas spre digitalizarea vieții și spre posibilitatea de a reproduce orice ființă vie într-o ființă virtuală. Ce va lua, din nou, viață cu ajutorul roboților. O adevărată robotofanie.

Journal of Virology anunță despre faptul că savanții de la McMaster University și Icahn School of Medicine sunt pe punctul de a patenta, în 2015, un vaccin universal împotriva gripei. O altă noutate bună pentru cei ce suferă de viroze și de alte infecții sezoniere este descoperirea unei bacterii în sol, teixobactina, din care se vor putea fabrica antibiotice eficiente împotriva unor agenți patogeni cum ar fi Streptococcus aureus ori Streptococcus pneumoniae. Avantajele noilor antibiotice sunt toxicitatea redusă și faptul că bacteriile patogene nu devin rezistente în timp la acțiunea medicamentelor. O modalitate și mai avansată de tratament împotriva maladiilor grave, precum cancerul, a fost inventată de David Spiegel (Yale University). În Journal of the American Chemical Society citim că echipa acestuia a sintetizat molecule ce se comportă ca anticorpi, fiind capabile să distrugă celule canceroase.

Inginerii de la University of California, San Diego, au creat, după Science Focus, nanomotoare pentru anumite tipuri de pastile. Nanomotoarele sunt făcute din zinc. În urma reacției cu acidul gastric, acestea generează un flux de bule ce propulsează medicamentul în straturile mai profunde ale pereților stomacali, sporindu-i astfel eficiența. După ce-și fac efectul, nanomotoarele se dizolvă complet, fără a lăsa reziduuri toxice în stomac.
Etc., etc..

Acolo unde modernizarea a însemnat numai implementarea de noi tehnologii, unica sursă de informare este mass-media. Lipsa unor instituții și publicații specializate și a unor elite profesionale în diverse domenii (sau distrugerea/ alungarea acestora), precum și a culturii generale îndeobște, face ca mass-media să ocupe, în unele țări postsovietice sau state islamice, întregul spațiu informațional. În asemenea societăți, totul devine posibil: istoria poate fi rescrisă, evenimentele curente pot fi trucate, citatele pot fi ciuntite de ori de câte ori o cere consumatorul sau cel care îi exploatează ignoranța.
(va urma)

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)