RECURS LA METODĂ // Blatter, Platini și sciții

Adrian CiubotaruTrei cluburi de fotbal din Crimeea – SKCF Sevastopol, Skif Simferopol și Jemciujina Ialta – au debutat deja în Cupa Rusiei. În noul sezon fotbalistic, formațiile respective vor evolua în ligile inferioare ale campionatului rusesc. Pentru a evita „problemele de ordin legal”, cluburile și-au schimbat denumirile „ucrainene” (de pildă, Skif e fosta Tavria Simferopol), adresele juridice, iar jucătorii au primit paşapoarte rusești. Președintele RFS (Uniunea de Fotbal a Rusiei), Nikolai Tolstîh, crede că FIFA și UEFA vor accepta situația de fapt.

Dacă cineva se îndoiește de aceasta, să-și amintească de modul mai mult decât dubios în care Kremlinul a obținut dreptul de a organiza a XXI-a ediție a Campionatului Mondial de fotbal. Nici FIFA și nici UEFA nu vor sancționa RFS pentru „transferul” forțat al fostelor cluburi ucrainene în campionatul rusesc. Și Rusia se va pregăti, în continuare, de marele turneu care urmează să aibă loc în 2018. Fără riscul de a-l „pierde” sau de a rămânea în afara oricăror competiții internaționale, așa cum s-a întâmplat acum 22 de ani cu selecționata Iugoslaviei. Și asta din cel puțin două motive.

Unu. Specialiștii de la FIFA și UEFA au examinat minuțios schemele de joc din 1992 și 2014 și au ajuns la concluzia că, din punct de vedere tactic, ofensiva declanșată de Milosevic împotriva fostelor republici iugoslave nu seamănă deloc cu intervenția Federației Ruse în Ucraina. Apoi, domnul Putin însuși a reafirmat că Rusia nu are nicio treabă cu ceea ce se întâmplă acum în Estul Ucrainei și că peninsula Crimeii a revenit la matcă în urma unui plebiscit-model. Și cine sunt domnii Platini și Blatter ca să nu-l creadă pe cuvânt pe Vladimir Vladimirovici?
Doi. Oficialii de la FIFA și UEFA au reamintit, recent, jurnaliștilor setoși de sânge rusesc că fotbalul este în afara politicului. Din câte îmi amintesc însă, și în 1992 fotbalul nu se prea înscria în sfera politicului. Atâta doar că avea unele tangențe cu bunul-simț.

Nu prea îmi dau seama, totuși, de ce tace Platini – pe vremea când juca la Juventus, acesta avea un comportament mult mai puțin diplomatic cu adversarii. Probabil, așteaptă și el, ca tot franțuzul, ridicarea cât mai rapidă și cât mai reciprocă a sancțiunilor UE-FR. Nu de alta, da’ mucegăiește roquefort-ul în stocuri. În schimb, cred că știu de ce a luat apă în gură Blatter. Mai precis, nu apă și nu în gură.

Adrian Ciubotaru

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)