Recuperarea banilor de la Fisc durează un an

Suma achitată în plus a impozitului pe venit de către persoanele fizice pentru anul 2011 constituie 25 milioane 755 mii de lei

Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova trebuie să restituie 25 milioane 755 mii de lei persoanelor fizice pentru supraplăţi în urma achitării conform declarației pe venit. Persoanele fizice își vor putea restitui abia în 2013 banii pe care i-au plătit în plus în anul 2011. Începând cu 1 aprilie 2013, persoanele fizice vor putea depune cereri pentru a ridica surplusul achitat, iar perioada de examinare a cererii va fi de 45 de zile. În același timp, termenul limită de depunere a declarației pe venit pentru anul precedent este 31 martie.

Vadim VASILIU

În cazul în care persoana fizică încalcă termenul stipulat, aceasta poate fi sancționată prin amenzi de către organul fiscal. Unii cititori ai JURNALULUI s-au arătat indignați de faptul că, în cazul în care întârzie cu achitarea impozitului pe venit, sunt penalizați, în timp ce organul fiscal își permite să tărăgăneze rambursarea surplusului mai mult de un an, din martie 2012 până în aprilie 2013, când abia se înregistrează cererile.

Potrivit Regulamentului privind restituirea persoanelor fizice a sumelor aferente impozitului, document adoptat în septembrie 2011, restituirea sumei reținute în plus se efectuează în termen ce nu depăşeşte 37 de zile. Însă, în ianuarie 2012, s-a făcut o modificare în Codul fiscal, potrivit căreia examinarea cererii se va face în termen de 45 de zile.

De la 1 aprilie 2013

Regulamentul nr. 770 din 14 septembrie 2011 stabilește normele privind restituirea impozitului pe venit, în cazul în care persoana fizică a achitat în plus. În ceea ce priveşte declarațiile pentru anul 2011, când se constată o supraplată efectuată de contribuabil, cererea pentru recuperarea diferenţei va putea fi depusă începând cu 1 aprilie 2013. În cazul în care persoanele fizice urmează să ridice surplusul pentru anii precedenți, demersul în acest sens se poate face oricând. Despre aceasta am aflat la Serviciul Fiscal de Stat. Totodată, conform regulamentului, restituirea (în cazul persoanei fizice) a sumei achitate în plus la impozitul pe venit ce nu depăşeşte 1000 de lei se va efectua în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii.

25 milioane de lei

„În baza datelor din sistemul de evidenţă a Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova, informaţia selectată din rapoartele forma CET 08 „Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit” pentru anul 2011, conform situaţiei din 22 august 2012, suma achitată în plus a impozitului pe venit de către persoanele fizice constituie 25 milioane 755 mii 4 lei”, a fost răspunsul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat la o cerere adresată de JURNAL.

Cazuri rare

V. H., un cititor al JURNALULUI, ne-a spus că organul fiscal teritorial la care depune declarația pe venit a acoperit datoria sa față de Fisc din contul surplusului soției sale, fără să fie anunțați. Am întrebat-o pe Tamara Cimbriciuc, inspector fiscal principal de stat, dacă e legală o asemenea procedură. Tamara Cimbriciuc ne-a explicat că există cazuri în care unul din soți cere acoperirea restanței sale din contul supraplăţii efectuate de celălalt soţ. Asemenea cazuri sunt foarte rare. „Procedura constă în faptul că persoana care are supraplată semnează o cerere, se întocmește un act în care se confirmă că persoana respectivă are dreptul la restituirea supraplății. Ulterior, persoana în cauză dispune de felul în care trebuie procedat cu suma de supraplată. Poate fi readresată la alte impozite ori se restituie, ori se direcționează la acoperirea datoriilor soțului sau ale soției”, ne-a explicat doamna Tamara Cimbriciuc. Totuși, menționează inspectorul, în regulament nu este specificată o asemenea situație.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)