Record de Guiness Bookă!

Politicienii moldoveni refuză să omologheze în Cartea Recordurilor Guinness faptul că suntem statul care nu are de aproape trei ani preşedinte

Astăzi, se împlinesc 761 de zile de când Republica Moldova are în frunte preşedinte interimar, ceea ce constituie un record mondial, potrivit Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice din Franţa. Deşi acest record ar putea fi înregistrat în Guinness World Records (Cartea Recordurilor Guinness), politicienii noştri ne îndeamnă să nu facem glume pe seama acestui subiect „important”, ci să ne concentrăm asupra referendumului din aprilie. Moldovenii, pe de altă parte, ar fi de acord ca această performanţă să fie omologată în celebra carte. „Poate aşa vom avea şi noi preşedinte”, spune unul dintre chişinăueni.

Marina LIŢA

Valeriu Streleţ, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, ne-a comunicat că, în tot acest timp, instituţia prezidenţială a RM a funţionat. „Preşedintele interimar Marian Lupu, la fel ca şi Mihai Ghimpu, a avut toate pârghiile să-şi îndeplinească toate obligaţiile stipulate de Constituţie. Să ne ocupăm de lucruri serioase şi să nu tensionăm situaţia”, ne-a îndemnat Streleţ.

Încăpăţânarea politicienilor, demnă de Cartea Guinness

Comunistul Iurie Muntean a menţionat că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) are o atitudine mai serioasă faţă de ţară decât actuala guvernare: „Sunt alte recorduri pe care le are RM şi care trebuie înregistrate”.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, susţine că nu se bucură de acest record şi că această performanţă nu ne onorează. „Ar trebui să se mobilizeze toată lumea şi să aleagă şeful ţării. Acest lucru îl face Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). E uşor să critici şi să chemi la alegeri anticipate. Noile alegeri însă nu vor rezolva situaţia, doar dacă PCRM va lua 61 de mandate, ceea ce îi va permite să aleagă şeful statului. Noi, de fapt, nu suntem singurii pe pământ. Timp de trei ani, parlamentul belgian nu a reuşit să formeze executivul. De criza politică din RM se face vinovată încăpăţânarea politicienilor noştri, şi nu Constituţia. Anume această încăpăţânare cred că este demnă de Cartea Recordurilor Guinness”, a opinat Diacov.

Patru ani fără preşedinte

Valeriu Munteanu, deputat PL, spune că şi-ar dori ca din Republica Moldova să fie omologate alte recorduri, mult mai interesante. „Regret că această temă importantă este subiect de glume. Societatea moldovenească ar trebui să se axeze pe desfăşurarea referendumului din primăvară care ar permite ca în luna mai să avem şef de stat. Nu sunt sigur că alegerile anticipate sunt o soluţie. S-ar putea să ne arunce statul dintr-o criză în alta şi să nu avem preşedinte timp de patru ani”, a comunicat Munteanu.

Moldovenii de rând însă îi contrazic pe deputaţi şi îi îndeamnă să se apuce de lucru. „Am votat în 2009 pentru un partid din AIE, dar văd că nu s-a înregistrat nicio schimbare. Dacă deţinem recordul la capitolul ţări fără preşedinte, ar trebui să-l înregistrăm. Altceva mai bun se pare că nu putem da”, susţine Eugen Starciuc.

„M-am săturat!”

„Nici nu vreau să vorbesc despre politică. M-am săturat de toţi”, îmi spune scurt o femeie care merge indignată înainte.

„Da’ ce nu avem altceva cu ce să ne lăudăm? Trebuie să-i lăsăm pe cei de sus să se lămurească şi noi să ne vedem de-ale noastre. Nu trebuie să scoatem tot gunoiul din casă”, râde Sorina Flocea.

„Dacă tot nu este ales preşedintele, să omologăm recordul. Pe lângă faptul că suntem cea mai săracă ţară din Europa, vom fi şi ţara în care politicienii nu-şi pot alege şeful statului”, afirmă Ion Butnaru.

Şi dacă politicienii moldoveni refuză să recunoască recordul, JURNAL de Chişinău îşi propune să demareze procedura de omologare a performanţei clasei politice moldoveneşti.

 

Cum va fi calificată perioada 2009–2012 în istorie

Ne-am propus să aflăm opinia istoricilor despre cum va fi tratată această perioadă de criză politică în istoria Republicii Moldova. „E greu de spus”, susţine istoricul Anatol Petrencu. „În prezent, vorbim de un echilibru de forţe. Pe de o parte, este PCRM, o forţă legată de trecut. Nu poate fi uitat faptul că, timp de opt ani, cât acest partid s-a aflat la guvernare, a promovat moldovenismul şi a promulgat legea prin care persoanele ce se numesc români şi declară că vorbesc limba română sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea”, spune Petrencu.

Pe de altă parte, este AIE, care nu poate alege preşedintele. „Republica Moldova se află în criză politică, dar şi Constituţională, în acelaşi timp. Cei care au adoptat Constituţia nu au luat în calcul aceste situaţii şi nu au consultat experienţa altor ţări europene. În Italia, de exemplu, dacă nu se alege preşedintele din primul tur, la a doua încercare, scade pragul”, spune istoricul.

Acesta susţine că lucrurile sunt încurcate pentru că preşedintele este expresia forţelor de la guvernare. „Aceasta nu se întâmplă în alte state europene. În aceeaşi Italie, şeful statului este ales pe un termen de şapte ani, separat de Parlament şi Guvern. Cred că ar trebui să luăm câte ceva din practicile occidentale ca să ieşim din această criză”, opinează Petrencu. Istoricul a menţionat de asemenea că nu ne face faţă un asemenea record şi nu ar fi de acord ca să fie omologat.

M.L.

 

Belgia în Cartea Recordurilor Guiness

Belgia a intrat oficial în Cartea Recordurilor Guinness pentru ţara cu cea mai lungă perioadă fără un guvern oficial, în data de 30 martie împlinindu-se 290 de zile de la alegerile anticipate din 13 iunie 2010. Până acum, Olanda deţinea acest record, din anul 1977, cu 207 zile necesare pentru a forma un guvern în timp de pace.

Perioada fără guvern în Belgia depăşeşte şi cele 289 de zile care au fost necesare în Irak pentru formarea unui guvern oficial, dar ţara arabă încă deţine recordul statului cu cea mai lungă perioadă fără un guvern democratic după un conflict.

Recorduri moldoveneşti în Guinness Book

Republica Moldova are până la ora actuală trei recorduri omologate în Guinness World Records: 1) cea mai mare colecţie de vinuri din lume şi cea mai mare lungime a galeriilor subterane artificiale” (îl deţine Combinarul de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici”); 2) cea mai mare consumaţie de mere pe cap de locuitor; 3) cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor.

Angajaţii de la Secţia marketing a întreprinderii „Mileştii Mici” ne-au spus că au încercat de două ori să înregistreze recordul pentru că nu au fost acceptaţi din prima. Acest fapt le-a adus beneficii, sporind numărul turiştilor.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)