RECONSTITUIRE // Continuă recapitularea scenariului vânătorii de la „Pădurea Domnească”

Membrii Comisiei de anchetă în cazul Paciu vor reconstitui traseul pe care l-a făcut Paciu din clipa în care a fost rănit până la spital

Membrii comisiei parlamentare care investighează cazul morţii lui Sorin Paciu vor merge astăzi, a doua oară, la locul în care acesta a fost împuşcat pentru a reconstitui acţiunile participanţilor la vânătoare din clipa în care tânărul a fost rănit şi până a ajuns la spital. Deputatul comunist, preşedinte al acestei Comisii, Anatolie Zagorodnîi, a declarat pentru Jurnal de Chişinău că în cadrul audierilor au apărut mai multe informaţii contradictorii. „Din scenariul pe care l-am reconstituit lipseşte o oră – o oră şi jumătate care s-au scurs între împuşcătură şi clipa în care Paciu a fost adus la spital”, a spus el.

Potrivit informaţiilor de la MAI, tragicul accident s-a produs în jurul orei 12.30, la Procuratură, cazul a fost înregistrat la 11.30, iar la spital tânărul a ajuns, conform datelor din registrul spitalicesc, la 13.35. „Vor fi audiate în jur de 20 de persoane astăzi la faţa locului, pădurarii, gonaşii, ex-comisarul raionului Făleşti, Valeriu Cojocaru, dar şi cei patru angajaţi ai rezervaţiei naturale ‘Pădurea Domnească’. Ne vor arăta locul unde a fost rănit, pe unde au mers, unde a fost urcat în maşină Sorin Paciu. Nicidecum de la Rezervaţie până la spitalul din Făleşti călătoria durează o oră şi jumătate”, a mai spus deputatul.

Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul anchetei, reprezentanţii Poliţiei de frontieră au făcut declaraţii care vor surprinde societatea, dar care până la încheierea acesteia nu pot fi făcute publice. Se ştie că Poliţia de Frontieră a depus anterior mărturii care demonstrau că colaboratorii SIS au ştiut despre tragedie imediat după producerea ei şi că înainte de Anul Nou aceştia s-au deplasat la faţa locului unde au audiat persoane din cadrul pichetului.

După ce la începutul acestei săptămâni au fost audiaţi premierul Vlad Filat, prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, edilul capitalei Dorin Chirtoacă şi liderul liberal Mihai Ghimpu, Comisia de anchetă urmează să-i audieze luni pe şeful statului Nicolae Timofti şi pe preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Săptămâna aceasta, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, fostul procuror general Valeriu Gurbulea s-a arătat sceptic faţă de rezultatele Comisiei de anchetă. Potrivit lui, reprezentanţii MAI sunt cei care trebuia din start să efectueze o reconstituire la faţa locului, trebuia să fixeze locul aflării fiecărui vânător în momentul tragerii, cu participarea experţilor în balistică.

„Se putea de exclus majoritatea vânătorilor şi de stabilit 3-4 suspecţi care au fost în zonă, la distanţa de la care putea fi rănit mortal regretatul Sorin Paciu, deoarece toţi ştiu care este caracteristica armelor de vânătoare, care este distanţa de la care putea fi împuşcat mortal. Dar în condiţiile în care nu s-au făcut aceste acţiuni de urmărire penală, părerea mea e că minuni în asemenea domenii nu există”, a spus acesta.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu