Recensământul Duster

_DSC035427 martie. unirea.chisinaurecensamant F.NADEJDA.ROSCOVANUPrimari de sate din Republica Moldova le explică alegătorilor lor de ce aceştia trebuie să se declare români

Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei” a lansat înainte de recensământul care se va desfăşura pe 12–25 mai curent campania „Maşină românească pentru localitatea românească”. Mişcarea civică va oferi trei premii localităţilor în care se vor declara cei mai mulţi români: premiul trei va fi un trening de instruire pentru angajaţii de primării în scopul accesării proiectelor europene, premiul doi va consta într-un sejur pe litoralul Mării Negre pentru toţi elevii din localitate, iar premiul întâi va fi o Dacia Duster.

Anatol Ursu, copreşedintele Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, menţionează că au fost sunaţi de câţiva primari mai sceptici şi întrebaţi cât de valabilă este această iniţiativă. Tinerii nu le-au putut oferi nimic mai mult decât confirmări verbale, cu atât mai mult cu cât rezultatele recensământului vor fi făcute publice la sfârşitul anului 2014. „Dar până acum ne-am respectat toate angajamentele în campaniile noastre”, spune Ursu.

Tinerii au trimis scrisori de informare cu privire la campanie în o mie de primării din Republica Moldova. Dacia Duster este maşina anului 2012 în Scoţia. Această maşină va fi achiziţionată de un donator.

Chişinăul nu va avea cel mai mare procent de români

Tinerii au fost întrebaţi ce s-ar întâmpla dacă Chişinăul ar ocupa locul doi. „Dar ne dăm seama că Chişinăul nu va înregistra cel mai mare procentaj de români. Noi nu vom lua în consideraţie numărul, ci procentajul de români dintr-o localitate sau alta. Cred că aceste localităţi vor fi cu populaţie relativ mică, localităţi concentrate în apropierea râului Prut.” Băieţii încearcă să susţină o localitate care are o populaţie majoritară românească.

În localităţile în care majoritatea populaţiei se va declara români, Anatol Ursu crede că oamenii sunt consolidaţi şi au mentalitate europeană. De aceea, tinerii nu îşi pun problema dacă respectivul automobil va fi în folosul localităţii sau nu. „O vom oferi primăriei, deoarece primăria ghidează întreaga localitate. Dacă o comunitate va avea o majoritate de români, va fi una dintre cele mai unite din Republica Moldova, şi maşina va fi un bun public”.

Dreptul de a se declara român

Tinerii încearcă să explice cetăţenilor că acum nu mai sunt vremurile din 2004, când formularele se completau cu creionul şi apoi cu stiloul. „Atunci, oamenilor li s-a interzis să se declare români, acum au acest drept şi nu le rămâne decât să-l exercite.”
În scurt timp, „Tinerii Moldovei” vor face lista cu donatori, inclusiv persoana care va dona maşina şi cele care vor organiza sejurul la mare.

„Studenţii sunt români”

Marin Guidea, primarul comunei Valea Trestieni, raionul Nisporeni, abia acum află despre campania „Tinerilor Moldovei”, nu a primit încă scrisoarea informativă. Află mirat de campania tinerilor. Având un spirit pragmatic, zice că ar vrea o maşină nouă la primărie, însă crede că are puţine şanse să-i convingă pe majoritatea sătenilor să se declare români. „Aproximativ 99,9% dintre săteni sunt moldoveni. Nu avem ruşi. În satul nostru, cam jumătate sunt pentru Uniunea Vamală şi altă jumătate pentru Uniunea Europeană. Familiile celor care sunt la Moscova vor în Asia, iar celelalte în Europa. Nu ştiu dacă voi participa la această campanie, deoarece majoritatea tinerilor sunt plecaţi. În sat au rămas mulţi bătrâni educaţi în stil sovietic, pe care nu-i mai poţi schimba.Studenţii noştri se declară români”.

„Să nu păţim ca în Ucraina”

Elena Lazăr, primarul satului Vânători, Nisporeni, este informată cu privire la campania „Tinerilor Moldovei”, însă nu va lua parte la aceasta din simplul motiv că, zice primăriţa, majoritatea locuitorilor sunt pentru Uniunea Vamală. „Nu cred că am şansa să câştig. Mai bine aţi realiza un sondaj să vedeţi care sunt pentru UE şi care sunt pentru Uniunea Vamală. Astfel veţi vedea care sunt români şi care sunt proruşi. Să nu păţim ca în Ucraina. Dar vă spun că nu am şansa, nu am interesul şi nici timp pentru această campanie. Poate pe parcurs mă voi răzgândi”.

Masina„Simplu, stăm cu oamenii şi le explicăm”

Tudor Cazacu, primarul satului Carabetovca, raionul Basarabeasca, a acceptat provocarea. A organizat deja un grup de iniţiativă format din săteni care merg prin sat şi le explică locuitorilor de ce trebuie să se declare români la recensământ. O face pentru că el şi familia lui sunt români, sunt cetăţeni ai statului român, iar premiul nu este ceea ce îl interesează în primul rând. „Satul meu are 2000 de locuitori, dintre care vreo 25% au cetăţenie română. Naşul meu a vorbit cu vreo 50 de persoane din sat şi vreo 35 au înţeles sensul acestei campanii. Facem liste cu persoane în sat care se declară români, pentru ca pe urmă să verificăm datele recensământului cu datele noastre. Important e ca cetăţenii noştri să înţeleagă toţi originea şi naţionalitatea.”
Tudor Cazacu este convins că la acest recensământ nu vor avea loc fraude cum au avut loc în 2004. „Atunci nu eram acasă, iar soţia spunea că secţiunea din rândul numelui meu era completat cu ‘moldovean’. Nu a mai întrebat nimeni nimic.”
Primarul cunoaşte lumea din sat şi ştie cu cine să vorbească. „Sunt comunişti agresivi cu care nu prea vrem să discutăm, dar sunt şi oameni care au o altă opinie. Când le explicăm, vorbim despre istoria românilor, limba română. Simplu, stăm cu oamenii şi le vorbim. Sper să reuşim să-i convingem în proporţie de 80%.”

The following two tabs change content below.