Recensământ făcut de analfabeţi

DSC_2936  Foto de NADEJDA ROSCOVANUUnii recenzori nu au nici studii gimnaziale, iar alţii nu ştiu să scrie cu litere latine

Locuitori din Bobeica, Hânceşti, au menţionat pentru JURNAL că recenzorii lor fac politică, şi nu recensământ. Mai mult, sătenii spun că unii recenzori sunt agramaţi, scriu cu litere chirilice. Totodată, reprezentanţii Mișcării Civice „Tinerii Moldovei” afirmă că, de la începutul desfăşurării Recensământului populaţiei şi al locuinţelor 2014, au fost înregistrate sute de încălcări. Pe de altă parte, şefa serviciului de presă al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Natalia Rotari, ne-a declarat că, până în prezent, oficial, nu au fost înregistrate încălcări.

Familia Dragomir (nouă persoane) din Dahnovici, comuna Bobeica, Hânceşti, este nemulţumită de desfăşurarea recensământului. Potrivit reprezentanţilor acestei familii, recenzorii s-au prezentat în gospodăria lor încă din primele zile ale catagrafiei. Recenzorul sectorului în care locuieşte familia Dragomir este Lidia Nicolăescu, bibliotecară.

„N-am reuşit să ne informăm suficient despre recensământ din cauza operatorilor de cablu. Mulţi oameni suntem dezinformaţi, dar nu suntem tâmpiţi, cum ne consideră unii”, spune Vera Dragomir, 54 de ani. La completarea formularului, femeia a spus că vorbeşte limba română şi că este româncă, însă recenzorul a scris în formular că e „moldoveancă” şi că vorbeşte „moldoveneasca”. În plus, participanta la lucrările recensământului a avut tupeul să-i ţină respondentei lecţii despre identitate şi limba maternă: „Ce e scris în buletinul tău? Ce limbă ai învăţat la şcoală?”.

„Da’ de unde eşti româncă?!”

„Eu ştiu cine sunt şi cine au fost părinţii mei. Sunt româncă şi vorbesc româneşte. Recenzorii de la noi din sat nu-şi onorează obligaţiile, ci fac politică. În plus, unii dintre ei sunt agramaţi. Ioana Lozinschi, recenzor, scrie cu litere chirilice şi umblă după ea cu alfabetul latin. În plus, înregistrează datele cu creion simplu. Nu ştiu cum au fost selectaţi recenzorii, dar se comit multe încălcări”, a declarat Vera Dragomir.

Femeia mai menţionează că, după încălcările comise de către recenzor, a mers la primărie unde a corectat datele despre membrii familiei sale. Solicitat de JURNAL, inspectorul controlor al secţiei de recensământ nr. 6 din comuna Bobeica, Fiodor Lozinschi, a confirmat că a fost comisă o încălcare, însă problema a fost soluţionată.

Recenzorii politicieni

Un alt locuitor al aceluiaşi sat care a solicitat anonimatul a confirmat spusele Verei Dragomir: „Recenzorii sunt influenţaţi politic. Îmi pare că sunt din partea Partidului Democrat”, ne spune bărbatul. Acesta a adăugat că formularele sunt completate mai întâi cu creionul.
Teodora Nedenco din municipiul Chişinău, şos. Balcani 2, scara 1 D, a relatat pentru JURNAL că, la 17 mai 2014, familia sa a fost vizitată de doi tipi, o femeie şi un bărbat. „Doamna vorbea cu accent rusesc, iar domnul – numai ruseşte. Ne-au întrebat doar despre numărul persoanelor care locuiesc în apartament, studii, serviciu, suprafaţa locuinţei, a bucătăriei şi… au plecat. Nu ne-au întrebat nimic despre limbă, etnie etc. La remarca mea, doamna mi-a răspuns că va face însemnări mai târziu, ca să nu mă reţină. Am insistat să introducă în formulare şi datele despre ceilalţi membri ai familiei”, a relatat femeia.

Recensământ cu cumetri

Aceasta a mai spus că recenzorii au comis aceleaşi încălcări la chestionarea vecinilor săi. „Am impresia că recensământul nu este organizat de Biroul Naţional de Statistică, ci de Partidul Socialiştilor”, a spus Teodora Nedenco.

La Toceni, Cantemir, primarul Maria Căpăţână nu a anunţat locuitorii satului despre recrutarea recenzorilor, „pentru a evita oameni incomozi”, spun unii dintre aceştia. „Au fost selectaţi contabilul primăriei (nedegrevat din funcţie, efectuează recensământul la primărie), două vânzătoare de la magazinele locale, care chestionează locuitorii la „barurile” lor (una este membru activ al PCRM), asistentul social (nedegrevat din funcţie) şi un fost profesor la pensie. Toţi sunt susţinători ai primarului. Mai mult, un recenzor are opt clase, doi au studii medii, deşi pe teritoriul comunei locuiesc peste 25 de persoane cu studii medii speciale şi superioare. Între recenzori nu se găseşte niciun bărbat, niciun şomer. Uite ce transparenţă. Evident că ne au de proşti”, constată un locuitor al aceleiaşi localităţi.

Încălcările frecvente ale recenzorilor

Anatol Ursu, copreşedinte al Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, a menţionat pentru JURNAL că, până în prezent, organizaţia pe care o reprezintă a înregistrat peste 100 de încălcări. În majoritatea cazurilor se completează formularele cu creion simplu sau se scriu datele într-un caiet, după care recenzorii promit că informaţia va fi introdusă în formulare. „Argumentul recenzorilor pentru aceste încălcări este că le e frică să nu facă greşeli în chestionare”, spune tânărul.
Potrivit acestuia, au mai fost semnalate încălcări privind semnele vestimentaţia recenzorilor. Aceştia nu poartă vesta, geanta, pixul cu logoul recensământului.

Încălcări zero la BNS

Pe de altă parte, şefa serviciului de presă a Biroului Naţional de Statistică, Natalia Rotari, a spus pentru JURNAL că, până pe 19 mai 2014, nu au fost înregistrări sesizări cu putere legală. „De obicei, respondenţii înşişi participă la încălcări, iar după ce pleacă recenzorii fără a le cere nume, prenume, nr. de telefon, spun că a fost încălcat procesul de chestionare. Nu putem acţiona fără nume concrete, fără date reale. Reclamaţiile trebuie scrise imediat. BNS îi poate verifica pe toţi recenzorii. Respondenţii au dreptul să le ceară buletinul de identitate şi legitimaţia”, a spus Rotari.

Amintim că Recensământul populaţiei şi al locuinţelor a început pe 12 mai și va dura până pe 25 mai curent. Peste 11 mii de recenzori sunt implicați în procesul de chestionare a oamenilor şi de înregistrare a locuinţelor. Respondenţii completează câte trei chestionare: chestionar persoană, chestionar locuinţă şi chestionar spaţiu colectiv de locuit. Persoanele care locuiesc temporar în Republica Moldova completează un chestionar persoană cu şedere temporară. Informația din chestionar este confidențială.