Rebrandingul Transnistriei (2) // Observator

Plecarea „benevolă”, surprinzătoare, a lui Anatol Kaminski din funcţia de pretins speaker al pretinsului Soviet Suprem de la Tiraspol şi ocuparea scaunului său de către Mihail Burla, român cu acte în regulă (pe blogul „Transnistria văzută de un jurnalist român – Mihaela Onofrei” poate fi văzută fotografia paşaportului său în care, la rubrica „национальность» e scris «румын»), originar din Cernăuți, a provocat o oarecare agitaţie printre jurnaliştii moldoveni.

Le recomandăm să se liniştească, amintindu-le cu acest prilej de un alt român din vârfurile separatiste, la fel originar din regiunea Cernăuţi, colonelul Ştefan Chiţac, plasat de Igor Smirnov în fruntea gărzilor militare transnistrene, care au tras în fraţii lor de pe malul drept al Nistrului. Este Burla un Chiţac civil? Vom trăi şi vom vedea. Dar nu ne vom mira dacă va fi..

Schimbarea de la Tiraspol se înscrie în şirul de evenimente din ultima vreme care confirmă ipoteza unui rebranding transnistrean. Românitatea lui Burla nu va lăsa nici o urmă pe betonul imperial, în schimb va face bine imaginii acestui „avanpost al Rusiei”.

O regiune separatistă condusă de un ucrainean şi un român e totuşi altceva decât una condusă doar de ruşi, nu-i aşa? (N.N.)

The following two tabs change content below.